Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

newsautoChoice: Plug-in Υβριδικά

Ελλάδα 3:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

newsautoChoice: Plug-in Υβριδικά

ΝΕΑ

newsautoChoice: Plug-in Υβριδικά

ΝΕΑ

Τα plug–in υβριδικά μοντέλα συνδυάζουν τα θετικά στοιχεία της ηλεκτροκίνησης με αυτά των κινητήρων εσωτερικής καύσης και αποτελούν μια σύγχρονη πρόταση με πολλά πλεονεκτήματα.

Advertisement
Advertisement

Η δεκάδα των PHEVs που επιλέξαμε αποτελείται από επτά SUV και τρία hatchback.

Τα plug-in υβριδικά μπορούν να κινηθούν για αρκετά χιλιόμετρα αποκλειστικά ηλεκτρικά μειώνοντας κατά πολύ το κόστος της καθημερινής μετακίνησης. Επιπλέον μπορούν να ταξιδεύσουν ακόμη και στους πιο μακρινούς προορισμούς με οικονομία και χαμηλούς ρύπους, προστατεύοντας το περιβάλλον και την τσέπη σας, ενώ πλέον δηλώνουν το παρόν σε αρκετές κατηγορίες. Τόσο από πλευράς μεγέθους όσο και τύπου αμαξώματος.

Από τα πολλά διαθέσιμα λοιπόν PHEV της ελληνικής αγοράς επιλέξαμε τα Audi Q5 TFSI e, CUPRA Formentor e-Hybrid, CUPRA Leon e-Hybrid, Hyundai Tucson Plug-in Hybrid, Jeep Compass 4xe, Land Rover Defender P400e, Mercedes-Benz A250 e, Opel Grandland Electric Plug-In Hybrid, Peugeot 308 PHEV και Porsche Cayenne E-Hybrid και σας τα παρουσιάζουμε.

Advertisement
Advertisement

Πώς λειτουργούν τα plug-in υβριδικά

Στα plug-in υβριδικά συνυπάρχει ένας συμβατικός κινητήρας -κατά κανόνα βενζίνης- με έναν ηλεκτροκινητήρα, ενώ υπάρχει και μια αρκετά μεγάλη μπαταρία. Η ουσιαστική διαφορά από τα απλά υβριδικά είναι το ότι η μπαταρία φορτίζεται από εξωτερική πηγή (π.χ. wallbox ή οικιακή πρίζα) και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εξασφαλίσει έως και 100 χιλιόμετρα αποκλειστικά ηλεκτρικής κίνησης.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα

Advertisement

Ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος, όταν η μπαταρία είναι επαρκώς φωτισμένη, αν θα κινηθεί με ηλεκτρική ενέργεια ή με βενζίνη (ή diesel). Η κίνηση με ηλεκτρισμό κάνει το αυτοκίνητο αθόρυβο, δεν εκπέμπονται ρύποι και επιτρέπεται η πρόσβαση σε «πράσινες» ζώνες. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι η οικονομία, δεδομένου ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας -παρά τις πολύ μεγάλες πρόσφατες αυξήσεις, είναι πιο φτηνή από τα ορυκτά καύσιμα.

Η μέση απόσταση που διανύουν σε ημερήσια βάση οι Ευρωπαίοι οδηγοί δεν ξεπερνά τα 60 χιλιόμετρα κάτι που σημαίνει πως μπορεί βρίσκεται πολύ κοντά στη μέση ηλεκτρική αυτονομία ενός σύγχρονου plug-in υβριδικού. Αυτό, επομένως, σημαίνει πως οι καθημερινές μετακινήσεις -κατα κανόνα εντός πόλης- μπορούν να γίνουν ως επί το πλείστον με ηλεκτρική ενέργεια, φροντίζοντας για την… τσέπη των οδηγών. Κάτι που ισχύει τόσο για την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας όσο και από τον μηδενικό εταιρικό φόρο, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις. Εξίσου σημαντικό είναι πως αν υπάρχει φόρος τότε αυτός είναι ιδιαίτερα μικρός.

Advertisement

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα plug-in υβριδικά προσφέρουν και την πολυπόθητη οδηγική απόλαυση. Ο κινητήρας βενζίνης και ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδουν συνδυαστικά πολλούς ίππους και κατά συνέπεια και οι επιδόσεις είναι εντυπωσιακές.

Δείτε εδώ τα 10 PHEV που ξεχωρίσαμε

 

 

Advertisement