Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Νέους κινητήρες ετοιμάζει η Audi

Ελλάδα 2:16
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέους κινητήρες ετοιμάζει η Audi

ΝΕΑ

Νέους κινητήρες ετοιμάζει η Audi

ΝΕΑ

H γερμανική εταιρεία εξελίσσει νέους τετρακύλινδρους κινητήρες που θα αντικαταστήσουν τους μεγαλύτερους εξακύλινδρους και οκτακύλινδρους.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ (nima244@gmail.com)

Ίσως να το γνωρίζετε πως από το 2021 θα ισχύσει ένα πολύ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει τον μέσο όρο CO2 για κάθε εταιρικό στόλο στα 95 g/km. Μπροστά σε αυτό το όριο οι κατασκευαστές τρέχουν να εξελίξουν νέες τεχνολογίες και εκδοχές μοντέλων (με φυσικό αέριο, ηλεκτροϋβριδικές κ.α.) ώστε να αποφύγουν τις ποινικές κυρώσεις για κάθε έξτρα γραμμάριο διοξειδίου του άνθρακα.

Έτσι, στα επόμενα χρόνια θα βλέπουμε τα πολυκύλινδρα μοντέλα να υβριδοποιούνται (ήδη πολλά supercars και λιμουζίνες έχουν υβριδικό σύστημα) ή απλά να ακολουθούν το downsizing. Όπως για παράδειγμα στην Audi όπου εξελίσσουν νέας γενιάς τετρακύλινδρους κινητήρες που θα έχουν την ίδια απόδοση αλλά και αίσθηση με κινητήρες με περισσότερους κυλίνδρους. Τονίζουμε την λέξη “αίσθηση” καθώς τα λιγότερα κυβικά δεν μπορούν να αναπληρώσουν τον ήχο και την πιο στρωτή λειτουργία π.χ. των V6 και V8 κινητήρων.

Advertisement
Advertisement

Το πρόβλημα είναι πιο έντονο σε λιμουζίνες όπως τα A6 και A8 καθώς και σε σπορ μοντέλα όπου ο χαρακτήρας τους μάλλον επισκιάζεται από τους ταπεινούς 4κύλινδρους. Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες μας οι Γερμανοί εξελίσσουν μία νέα γενιά μηχανικών συνόλων (θα τους δούμε σε 2-3 χρόνια στην παραγωγή) με τέσσερις κυλίνδρους που θα συνδυάζονται με νέου τύπου στροφαλοφόρο/διωστήρες/έμβολα. Και το κυριότερο θα προσφέρουν βελούδινη αίσθηση, όπως ένας V6 ή V8 κινητήρας!