Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Νέο πείραμα της Ford για το οδηγικό επίπεδο των οδηγών

Ελλάδα 7:48
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Νέο πείραμα της Ford για το οδηγικό επίπεδο των οδηγών

ΝΕΑ

Νέο πείραμα της Ford για το οδηγικό επίπεδο των οδηγών

ΝΕΑ

Πως θα σας φαινόταν αν υπήρχε μία εφαρμογή που θα αξιολογούσε τις ικανότητές σας στην οδήγηση και θα δημιουργούσε το δικό σας οδηγικό προφίλ, όπως ακριβώς κάνουν αυτή τη στιγμή οι εφαρμογές για άθληση ή απώλεια βάρους;

Advertisement
Advertisement

Ένα νέο πείραμα της Ford με την ονομασία Driver Behaviour Project βοηθά τους οδηγούς να αντιληφθούν το οδηγικό τους επίπεδο, μέσα από μία ειδική εφαρμογή που αξιολογεί το οδηγικό τους στυλ, λαμβάνοντας υπ όψιν παραμέτρους όπως η σταθερή επιτάχυνση και η ομαλότητα των  ελιγμών. Η ιδέα είναι οι οδηγοί να δημιουργούν ένα προσωπικό σκορ με τα δικά τους οδηγικά δεδομένα. Έτσι, θα μπορούσαν να επιτύχουν χαμηλότερες χρεώσεις για υπηρεσίες όπως η ασφάλιση ή ενοικίαση αυτοκινήτου.

Το νέο πείραμα αποτελεί μέρος του σχεδίου Ford Smart Mobility και αξιολογεί τον οδηγό με βάση το οδηγικό του στυλ, λαμβάνοντας υπ όψιν παραμέτρους όπως η σταθερή επιτάχυνση και η ομαλότητα των ελιγμών. Η ιδέα είναι οι οδηγοί να δημιουργούν ένα προσωπικό σκορ με τα δικά τους οδηγικά δεδομένα μέσα από μια πρωτότυπη οδηγική εφαρμογή (app) που θα βοηθά την επίτευξη στόχων όπως σε αντίστοιχες εφαρμογές άθλησης ή απώλειας βάρους. Το πείραμα Driver Behaviour Project μελετά επίσης τις αντιδράσεις εθελοντών σε στρεσογόνες κυκλοφοριακές συνθήκες στο δρόμο με τη βοήθεια ενός προσομοιωτή οδήγησης, και μέσα από την παρακολούθηση των κινήσεων των ματιών και των καρδιακών παλμών.

Advertisement
Advertisement

«Όπως μια εφαρμογή παρακολούθησης αθλητικής δραστηριότητας που δείχνει την απόσταση την οποία καλύπτουμε και τις θερμίδες που καίμε, ένα προσωπικό σκορ οδηγού ενθαρρύνει τους οδηγούς να οδηγούν πιο έξυπνα» δήλωσε ο Jonathan Scott, project lead, του Ford Smart Mobility. «Θέλαμε να κατανοήσουμε καλύτερα πώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας ώστε να τους βοηθήσουμε να βελτιώσουν τον τρόπο χρήσης τους – και ένα σκορ, σε συνδυασμό με καθοδήγηση διευκολύνει τη βελτίωση».

2014-ford-fiesta-b640

Σε διάστημα τεσσάρων μηνών, συνδεδεμένες συσκευές συνέλεξαν δεδομένα από περισσότερα από 40 Ford Fiesta, τα οποία οδήγησαν εθελοντές στο Λονδίνο, για να καταγράψουν τις αντιδράσεις κάθε οδηγού σε 160.000 km και πάνω από 4.000 ώρες. Μεταξύ αυτών υπήρξαν πληροφορίες για την παραμικρή περιστροφή του τιμονιού, τα απότομα φρεναρίσματα καθώς και την ημέρα, τον καιρό και το ιστορικό της διαδρομής.
Η Ford θεωρεί ότι τα δεδομένα οδήγησης ανήκουν στους πελάτες και διερευνά τρόπους με τους οποίους μπορούν να τα χρησιμοποιούν προς όφελός τους. Για το συγκεκριμένο project, τα καταγεγραμμένα δεδομένα ενημερώνουν τους οδηγούς για το προσωπικό τους σκορ οδήγησης, βάσει ενεργειών όπως σταθερή επιτάχυνση και ομαλότητα ελιγμών.

Advertisement

Χάρη στην σχετική εφαρμογή, οι οδηγοί μπορούν να βλέπουν πώς αυτό το σκορ επηρεάζεται από τον εκάστοτε τρόπο οδήγησης, ενώ παρέχονται συμβουλές για βελτίωση, όπως οδήγηση με τη σωστή σχέση στο κιβώτιο. Επίσης, υπολογίζεται ένα σκορ για κάθε ταξίδι με γνώμονα την αλληλεπίδραση του οδηγού με το όχημα, βάσει των εντολών επιτάχυνσης, φρεναρίσματος και ελιγμών διεύθυνσης. Το σκορ αλλάζει ανάλογα με τα αποτελέσματα κάθε ταξιδιού, ενώ ένα γραφικό δείχνει την τάση με την πάροδο του χρόνου, επιτρέποντας στους οδηγούς να βλέπουν ποιες ημέρες το σκορ τους ήταν υψηλότερο ή χαμηλότερο.
Αναλύοντας τα δεδομένα, οι ειδικοί αποκομίζουν περισσότερες γνώσεις. Εκτός από τα ειδικά δεδομένα του οχήματος, η εταιρία IDEO ανέλαβε να διερευνήσει τι πιστεύουν, σκέπτονται, αισθάνονται και κάνουν οι άνθρωποι πίσω από το τιμόνι. Εκεί αποκαλύφθηκε μία σημαντική διαφορά: αλλιώς πιστεύουν οι άνθρωποι ότι οδηγούν και αλλιώς οδηγούν στην πραγματικότητα!