Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Νέο φουτουριστικό Citroen με αυτονομία 800 km

Ελλάδα 2:16
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέο φουτουριστικό Citroen με αυτονομία 800 km

ΝΕΑ

Νέο φουτουριστικό Citroen με αυτονομία 800 km

ΝΕΑ

Με ένα νέο ηλεκτρικό πρωτότυπο ξεχωριστής σχεδίασης, η Citroen μας δείχνει το δικό της όραμα για το μέλλον της αυτοκίνησης.

Advertisement
Advertisement

Το νέο πρωτότυπο 19_19 της Citroen σύμφωνα πάντα με την εταιρεία είναι μια αντισυμβατική έκφραση, εκτός των παραδοσιακών αυτοκινητικών αξιών. Άλλωστε, για τη σχεδίαση του αμαξώματός του η γαλλική μάρκα έχει εμπνευστεί από την αεροναυπηγική, θέλοντας να του προσφέρει μια παρουσία που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, θυμίζει UFO για τα δεδομένα του αυτοκινήτου.

Στο ίδιο μήκος κύματος οι αναλογίες του 19_19 είναι έξω από τα συνηθισμένα, αφού το μήκους 4,655 μέτρων αμάξωμα συνδυάζεται με ένα μακρύ μεταξόνιο 3,1 μέτρων, αλλά και με τροχούς μεγάλων διαστάσεων (255/30 R30), που έχουν εξελιχθεί από τη Goodyear ειδικά για το πρωτότυπο και εξέχουν του αμαξώματος.

Η θέση αυτή της καμπίνας σε σχέση με τους τροχούς έχει να κάνει και με την καινοτόμο ανάρτηση του 19_10, η οποία αποτελεί μια εξελιγμένη και ενεργή εκδοχή της νεότερης ανάρτησης με Προοδευτικά Υδραυλικά Στοπ της εταιρείας. Σύμφωνα πάντα με τη Citroen, η ανάρτηση αυτή προσφέρει μια πραγματικά μοναδική εμπειρία άνεσης στους επιβάτες του πρωτότυπου («μαγικό χαλί» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά).

Advertisement
Advertisement

Μπαίνοντας στο εσωτερικό από τις αντικριστά ανοιγόμενες πλαϊνές πόρτες οι επιβάτες έχουν στη διάθεσή τους μια καμπίνα που σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, έχει σχεδιαστεί για να τους δώσει μια αίσθηση ότι βρίσκονται στο σπίτι τους.

Έτσι, κάθε κάθισμα μπορεί να παράσχει στον καθήμενο την άνεση που αυτός επιθυμεί, ενώ όλο το εσωτερικό φέρει «ζεστά» χρώματα βασισμένα στο μπλε και στο κόκκινο, όπως η καμπίνα του πρόσφατου πρωτότυπου Citroen Ami One.

Advertisement

Στο εμπρός μέρος ξεχωρίζουμε το τιμόνι που «κρύβεται» μέσα στο ταμπλό όταν ενεργοποιείται η αυτόνομη λειτουργία κίνησης, ενώ υπάρχει ένα ειδικό τμήμα από γυαλί κάτω δεξιά στο ταμπλό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως οθόνη προβολής ταινίας.

Advertisement

Φυσικά, η Citroen έχει εφοδιάσει το πρωτότυπο με έναν ψηφιακό βοηθό του οδηγού, εφοδιασμένο με τεχνητή νοημοσύνη, ενώ μέσω του εμπρός παρμπρίζ μπορούν να προβληθούν διάφορες πληροφορίες απευθείας στον οδηγό.

Για την κίνηση του 19_19 η Citroen χρησιμοποιεί μια ηλεκτρική τετρακίνηση, που συνδυάζεται με μπαταρίες χωρητικότητας 100 kWh. Η ισχύς του συστήματος φθάνει τους 456 ίππους και η ροπή τα 800 Nm, ενώ η αυτονομία με μια πλήρη φόρτιση αγγίζει τα 800 χιλιόμετρα.

Advertisement

Οι επιδόσεις είναι αρκετά γρήγορες, αφού για το 0-100 km/h το 19_19 απαιτεί μόνο 5.0 sec, ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 200 km/h.

Η Citroen θα παρουσιάσει το νέο πρωτότυπο επίσημα την προσεχή Παρασκευή στο VivaTech στο Παρίσι. Το 19_19 έρχεται ως συνέχεια του πρωτότυπου Ami One του Μαρτίου και μας δείχνει το που θα πορευτεί στο μέλλον η εταιρεία, η οποία θυμίζουμε ότι φέτος γιορτάζει 100 χρόνια από την ίδρυσή της.