Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Νέα ημερομηνία… λήξης για το προσωρινό δίπλωμα!

Ελλάδα 2:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Νέα ημερομηνία… λήξης για το προσωρινό δίπλωμα!

ΝΕΑ

Νέα ημερομηνία… λήξης για το προσωρινό δίπλωμα!

ΝΕΑ

Κοινή Υπουργική Απόφαση παρατείνει κατά δύο μήνες την ισχύ των προσωρινών αδειών οδήγησης.

Advertisement
Advertisement

Αυξήθηκε από τους τέσσερις στους έξι μήνες η δυνατότητα ισχύος των προσωρινών αδειών οδήγησης μετά από την δημοσίευση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την διευκόλυνση των κατόχων τους.

Μάλιστα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ξεκαθαρίζει ότι η μεταβολή εφαρμόζεται και αναδρομικά για τις προσωρινές άδειες που έχουν εκδοθεί έως και 6 μήνες προ της δημοσίευσης (22-06-2022) της νέας αποφάσεως.

Advertisement
Advertisement

Ειδικότερα η ΚΥΑ αναγράφει ότι: «Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β’ 3148/22-06-2022 και έλαβε Α.Δ.Α. ΨΞΛΝ465ΧΘΞ-05Ι η με αριθμό Δ30/A3/190875 κοινή υπουργική απόφαση, περί αναπροσαρμογής του χρονικού διαστήματος μέγιστης δυνατής ισχύος των προσωρινών αδειών οδήγησης.

Α. Σε εφαρμογή των διατάξεων της νέας αποφάσεως:

1.Το χρονικό διάστημα μέγιστης δυνατής ισχύος των προσωρινών αδειών οδήγησης που εκδίδονται (ημερομηνία επιτυχούς δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς ή ημερομηνία υποβολής της αίτησης και των δικαιολογητικών) από την 22η Ιουνίου 2022 και έκτοτε, ηλεκτρονικά μέσω του ιστότοπου «https://prosorini-adeiaodigisis.yme.gov.gr» ή σε έντυπη μορφή από την αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών, ανακαθορίζεται από τέσσερις (4) σε έξι (6) μήνες.

Advertisement

2.Η ανωτέρω μεταβολή εφαρμόζεται και αναδρομικά για τις προσωρινές άδειες που έχουν εκδοθεί έως και έξι (6) μήνες προ της δημοσίευσης (22-06-2022) της νέας αποφάσεως.

Παράδειγμα: Η ισχύς εντύπου προσωρινής άδειας οδήγησης που έχει εκδοθεί μετά από επιτυχή δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς διενεργηθείσα την 24η Ιανουαρίου 2022 και στο οποίο αναγράφεται ως ημερομηνία λήξης η 24η Μαΐου 2022 παρατείνεται αυτοδίκαια έως και την 24η Ιουλίου 2022.

Advertisement

Β. Προς την αρωγή και διευκόλυνση όλων για την ορθή και ενιαία εφαρμογή των διατάξεων της νέας αποφάσεως, επισημαίνεται ότι η προσωρινή άδεια οδήγησης χορηγείται ως ακολούθως:

-Σε επιτυχόντα  δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς για αρχική χορήγηση άδειας οδήγησης ή για επέκταση σε άλλη κατηγορία, κατόπιν διασύνδεσής στον ιστότοπο «https://prosorini-adeia-odigisis.yme.gov.gr».

-Σε επιτυχόντα δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς, για τη χορήγηση άδειας οδήγησης οχήματος κατηγορίας Β που δεν έχει συμπληρώσει την ηλικία των δεκαοκτώ (18) ετών, στον οποίο παρέχεται η δυνατότητα οδήγησης με συνοδό, εντός της Περιφερειακής Ενότητας του τόπου κατοικίας του και ειδικά για την Περιφέρεια Αττικής εντός της Περιφέρειας, κατά τον ίδιο με την προηγούμενη περίπτωση τρόπο χορήγησης.

Advertisement

Το έντυπο της προσωρινής άδειας οδήγησης παραδίδεται υποχρεωτικά στην Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών κατά την παραλαβή του εντύπου της άδειας οδήγησης.

-Σε «υποβάλλοντα φάκελο» (κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 1 της υ.α. A3/οικ. 16110/1967/2020), από την αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών, σε έντυπη μορφή.

Στο έντυπο αναγράφεται η ημερομηνία λήξης της ισχύος του (6 μήνες μετά την υποβολή της αίτησης και των απαιτούμενων δικαιολογητικών).

Γ. Η Υπηρεσία Υποστήριξης Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων (Δ9), στην οποία αποστέλλεται η παρούσα παρακαλείται για τις ενέργειες αρμοδιότητάς της αναφορικά με την υλοποίηση της αναπροσαρμογής σε έξι (6) μήνες της ισχύος των προσωρινών αδειών οδήγησης που χορηγούνται ηλεκτρονικά μέσω του ιστότοπου «https://prosorini-adeiaodigisis.yme.gov.gr».

Δ. Παρακαλούνται οι αποδέκτες της παρούσας, για την ενημέρωση με κάθε πρόσφορο τρόπο των ενδιαφερομένων πολιτών με τους οποίους έρχονται σε δια ζώσης ή απομακρυσμένη σχετική επικοινωνία, αναφορικά με τα ανωτέρω διαλαμβανόμενα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έτσι θα αποκτήσετε online το προσωρινό δίπλωμα οδήγησης!
Προσωρινή άδεια οδήγησης και στην οθόνη του κινητού σου!
Άδεια οδήγησης με ένα κλικ!