Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Προσοχή στο φως των προβολέων!

Ελλάδα 7:18
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Προσοχή στο φως των προβολέων!

ΝΕΑ

Προσοχή στο φως των προβολέων!

ΝΕΑ

Η έρευνα του ADAC, στη Γερμανία, παρουσιάζει με τον πλέον πειστικό τρόπο, τι σημαίνει η κακή χρήση των προβολέων.

Advertisement
Advertisement

Πολλοί οδηγοί αισθάνονται τυφλωμένοι από τα φώτα άλλων οχημάτων τη νύχτα. O ADAC («Allgemeiner Deutscher Automobil-Club») το επιβεβαίωσε σε μια αντιπροσωπευτική έρευνα.

Σύμφωνα με αυτήν, σχεδόν το 27% των οδηγών στη Γερμανία αισθάνονται τακτικά τυφλωμένοι από τα φώτα άλλων οχημάτων. Σχεδόν οι μισοί είπαν ότι μερικές φορές ένιωθαν σημαντική απώλεια όρασης.

Τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες τυφλώνονται από τη μεγάλη σκάλα. Οι βυθισμένοι προβολείς και τα πίσω φώτα ομίχλης θεωρήθηκαν επίσης ενοχλητικά από τους ερωτηθέντες. Σε απάντηση, περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες είπαν ότι έστρεψαν αλλού το βλέμμα τους. Αυτές οι αντιδράσεις θα πρέπει να «ταξινομηθούν ως επικίνδυνες για την κυκλοφορία», γράφει, στην έκθεσή του, ο ADAC.

Advertisement
Advertisement

Για να μην τυφλωθείτε, θα πρέπει να αποφύγετε να κοιτάξετε απευθείας στη δέσμη φωτός του επερχόμενου αυτοκινήτου, σύμφωνα με μεγαλύτερο οργανισμό αυτοκινητιστών στην Ευρώπη. Αντίθετα, οι ειδικοί της τροχαίας συνιστούν να κοιτάξετε στην περιοχή της δικής σας λωρίδας ή προς τη δεξιά άκρη του δρόμου.

Εάν δεν θέλετε να τυφλώνετε τους άλλους άσκοπα, θα πρέπει να σβήσετε τη μεγάλη σκάλα σας, μόλις εμφανιστούν άλλοι χρήστες του δρόμου. Σύμφωνα με τον ADAC, το πίσω φως ομίχλης πρέπει να σβήσει όταν καθαρίσει η ομίχλη.

Οι καθαροί φακοί προβολέων μειώνουν επίσης τη λάμψη σε άλλους, επειδή η βρωμιά θα μπορούσε να προκαλέσει εκθαμβωτικό διάσπαρτο φως. Εάν πρέπει να ρυθμίσετε χειροκίνητα το εύρος των προβολέων, όταν μεταφέρετε βαρύ φορτίο, θα πρέπει πάντα να ελέγχετε ότι η ρύθμιση είναι σωστή και να θυμάστε να την αλλάξετε ξανά μετά την εκφόρτωση.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οδήγηση στη βροχή: Τα SOS
Η βροχή θέλει προσοχή… (video)
Πόσο κινδυνεύουμε από κεραυνούς στο αυτοκίνητο;