Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Να τι πρέπει να κάνουμε για να φέρουμε την VW στην Ελλάδα

Ελλάδα 18:35
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Να τι πρέπει να κάνουμε για να φέρουμε την VW στην Ελλάδα

ΝΕΑ

Να τι πρέπει να κάνουμε για να φέρουμε την VW στην Ελλάδα

ΝΕΑ

Οι δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, με τις οποίες αποκαλύφθηκε πως η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει κινήσεις ώστε να διεκδικήσει τη μεγάλη επένδυση της Volkswagen στην Ελλάδα, έφεραν στο προσκήνιο το μεγάλο θέμα σε ότι αφορά τη χώρα μας και τις επενδύσεις ενός τεράστιου κλάδου, όπως είναι η αυτοκινητοβιομηχανία! Όμως τι πρέπει να “δώσει” ο Υπουργός και η Κυβέρνηση στην VW, ή οποιαδήποτε άλλη αυτοκινητοβιομηχανία γι ανα τη φέρει στη χώρα μας;

Advertisement
Advertisement

Θυμίσουμε πως ο γερμανικός κολοσσός αποφάσισε να επενδύσει πάνω από 1,5 δις ευρώ στη γειτονική Τουρκία, όπου μέσω ενός νέου εργοστασίου, θα δημιουργούνταν 4.000 θέσεις εργασίας για αρχή. Η εν λόγω μονάδα θα αναλάμβανε την κατασκευή των VW Passat & Skoda Superb από το 2022.

Ωστόσο, η εισβολή των Τούρκων στη Συρία και η γενικότερη αναταραχή στην περιοχή φαίνεται πως προβλημάτισαν τους ιθύνοντες της φίρμας, οι οποίοι πάγωσαν τα σχέδια τους. Το αποτέλεσμα; Οι «μνηστήρες» του εργοστασίου αυξήθηκαν και πολλές χώρες των Βαλκανίων παρουσιάστηκαν να διεκδικούν αυτή τη μεγάλη επένδυση.

Advertisement
Advertisement

Ομοίως και η Ελλάδα, όπως μας πληροφόρησε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης (VIDEΟ: δείτε εδώ τις δηλώσεις του υπουργού). Όμως τι ζητάνε οι αυτοκινητοβιομηχανίες για να προχωρήσουν σε μία τέτοια τεράστια επένδυση σε μία χώρα; Τι πρέπει να κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση για να πετύχει το στόχο αυτό; Οι εμπειρίες μας ανά τα ταξίδια μας σε εργοστάσια αυτοκινήτων σ’ όλο τον κόσμο, η ανταλλαγή απόψεων με υψηλόβαθμα στελέχη που κινούν τα νήματα της αυτοκινητοβιομηχανίας κ.λπ., μας έχουν κάνει σαφή τη βάση που θέλουν οι εταιρείες για να κάνουν μία μεγάλη επένδυση σε μία χώρα…

 

1. Παραχώρηση έκτασης για κάποια χρόνια: Πάγια πρακτική της Τουρκίας -που είναι η πέμπτη σε παραγωγή αυτοκινήτων χώρα σε όλο τον κόσμο!- είναι η δωρεάν παραχώρηση μεγάλων εκτάσεων σε κομβικά σημεία, τα οποία εξυπηρετούνται με καλό οδικό δίκτυο, σιδηροδρομικό σταθμό ή από κάποιο μεγάλο λιμάνι. Συνεπώς στην πρόταση της κυβέρνησης θα πρέπει να ενταχθεί μια τοποθεσία με τα παραπάνω χαρακτηριστικά και σε Περιφέρεια όπου χρειάζεται πραγματικά οικονομική στήριξη. Για παράδειγμα η Πελοπόννησος φαντάζει μία εξαιρετική περίπτωση για τις ανάγκες μιας αυτοκινητοβιομηχανίας.

Advertisement

 

2. Ειδικό φορολογικό & τελωνειακό καθεστώς: Σε μια επένδυση που μπορεί να δημιουργήσει πάνω από 4.000 θέσεις εργασίας θεωρείται απαραίτητη η θέσπιση ειδικού φορολογικού πλαισίου, με χαμηλούς συντελεστές και απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Μία τέτοια εταιρεία επιθυμεί “τελωνειακή άνεση” και χαμηλούς δασμούς στην εισαγωγή πρώτης ύλης και στην εξαγωγή των προϊόντων που θα κατασκευάζονται.

Advertisement

Σημειώστε πως εφόσον η VW -ή οποιαδήποτε άλλη αυτοκινητοβιομηχανία- επιλέξει, τελικά την Ελλάδα, θα δημιουργηθεί μία Ελληνική επιχείρηση (θυγατρική της πολυεθνικής) με τις εξαγωγές των αυτοκινήτων, των ανταλλακτικών κ.λπ να “πιστώνονται”  στην Ελλάδα, βοηθώντας ιδιαίτερα σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας μας. – Διαβάστε επίσης: Να τι έδωσε ο Ερντογάν στη VW για το εργοστάσιο στην Τουρκία.

 

3. Υποστήριξη των παραγόμενων αυτοκινήτων στην εγχώρια αγορά: Θυμίζουμε πως σε παρόμοιες ενέργειες, τα κατά τόπους κράτη που φιλοξενούν γραμμές παραγωγής αυτοκινήτων, στηρίζουν με τον μηχανισμό τους τις πωλήσεις. Έτσι, εκτός των κρατικών αγορών στον τομέα των δημοσίων οχημάτων, θα μπορούσε να υπάρξει ένα πλαίσιο κινήτρων για τους Έλληνες αγοραστές των μοντέλων που παράγονται εντός της επικράτειας (διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Θα οδηγείτε ΜΟΝΟ VW).

Advertisement

 

Το επιχείρημα: “ότι η Ελλάδα είναι μία ιδιαίτερα μικρή αγορά” για να προσελκύσει μία αυτοκινητοβιομηχανία, απαντάται από την ίδια την αυτοκινητοβιομηχανία και τις επιλογές της. Για παράδειγμα, μία από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής της Volkswagen βρίσκεται στην Μπρατισλάβα, στη Σλοβακία των 5,3 εκατομμυρίων κατοίκων. Εκεί παράγονται αυτοκίνητα VW, Audi, SEAT, Skoda, αλλά και η Porsche Cayenne!

Διαβάστε επίσης: Ο Σουλτάνος κάνει πολέμους και αυτοκίνητα

Σημειώστε, επίσης, πως η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν αναζητούν “φθηνά εργατικά χέρια”. Δεν τους ενδιαφέρει οι εργαζόμενοι να παίρνουν λίγα. Του εναντίον: ζητάνε εξειδίκευση και επενδύουν πολλά χρήματα στην εκπαίδευσή τους. Για του λόγου το αληθές, ο βασικότερος όγκος παραγωγής αυτοκινήτων στην Ευρώπη είναι στις Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Βρετανία, Τσεχία, Αυστρία κ.α., που δεν έχουν και τα οικονομικότερα “εργατικά χέρια” της Ευρώπης.

Τέλος, να τονίσουμε πως η χώρα μας πλεονεκτεί σε ένα ακόμη τομέα έναντι της Τουρκίας, αλλά και πολλών Βαλκανικών κρατών: Όπως και να το κάνουμε, εδώ, υπάρχει πλέον μία πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, που εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας παραγωγής…

 

Ιδού η… Ρόδος λοιπόν ιδού και η… πρόκληση!  _ Τάκης Τρακουσέλλης