Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Να αγοράσω τώρα ή αργότερα νέο αυτοκίνητο;

Ελλάδα 12:20
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Να αγοράσω τώρα ή αργότερα νέο αυτοκίνητο;

ΝΕΑ

Να αγοράσω τώρα ή αργότερα νέο αυτοκίνητο;

ΝΕΑ

Είναι ένα ερώτημα που λαμβάνουμε σχεδόν καθημερινά από υποψήφιους αγοραστές αυτοκινήτου, που -πλέον- δεν είναι και λίγοι. Και αυτό, όχι γιατί ξαφνικά οι Έλληνες αύξησαν τα εισοδήματά τους και μπορούν πάρουν αυτοκίνητο, αλλά γιατί η ανελαστική ανάγκη, οδηγεί και μαθηματικά, σ’ αυτή την απόφαση.

Advertisement
Advertisement

Βλέπετε το αυτοκίνητο δεν είναι αθάνατο. Μετά την 5ετία και ανάλογα τη συντήρηση (εξουσιοδοτημένο, γνήσια ανταλλακτικά κλπ.)… ζητάει πολλά. Σήμερα ο ηλικιακός μέσος όρος  του στόλου στη χώρα μας φτάνει τα 15 χρόνια, όταν στην Ευρώπη είναι στα 6,5 χρόνια. Στους δρόμους μας, ανάμεσά μας, κυκλοφορούν πλέον κακοσυντηρημένα, παλιά, ενεργοβόρα και ρυπογόνα οχήματα. Δηλαδή, επικίνδυνα για την ασφάλεια και την υγεία μας.

Η απάντηση στο ερώτημα «τώρα ή μετά καινούργιο αυτοκίνητο» είναι πολυσύνθετη. Από τη μία, δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει -εδώ και χρόνια- πολιτικά. Το Ελληνικό Κράτος δεν έχει συνέχεια και ο καθένας κάνει ό,τι του κατέβει στον τομέα του αυτοκινήτου, χωρίς καμία στρατηγική: του λείπουν χρήματα από τα ταμεία, βάζει χαράτσια, κλπ.

 

Advertisement
Advertisement

Η αλήθεια είναι πως σήμερα, οι Ελληνικές εισαγωγικές εταιρείες αλλά και τα εργοστάσια έχουν… ξεβρακωθεί, για να πουλάνε αυτοκίνητα τα οποία να μπορούν να πληρώσουν οι ρημαγμένοι φορολογικά Ελληνες. Οι μεν αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ρίξει στο ελάχιστο το κέρδος τους, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Οι δε εισαγωγικές το κέρδος τους, το έχουν σχεδόν μηδενίσει, προκειμένου να δημιουργήσουν εκ’ νέου στόλο και να δουλέψουν με τη συντήρηση, τη φανοποιεία κλπ.

Για του λόγου το αληθές, αν και η Ελλάδα έχει τους υψηλότερους φόρους στην Ευρώπη για την αγορά αυτοκινήτου (ΦΠΑ και τέλος ταξινόμησης), ιδού κάποιες τιμές μοντέλων, σε σύγκριση με τη Γερμανία:

Peugeot 208 1.2
Ελλάδα: 12.800 ευρώ
Γερμανία: 15.900 ευρώ

Advertisement

Kia Ceed 1.0 turbo
Ελλάδα: 16.890 ευρώ
Γερμανία: 19.600 ευρώ

VW T-Roc 1.0 TSI
Ελλάδα: 19.950 ευρώ
Γερμανία: 21.120 ευρώ

Advertisement

Σημειώστε βέβαια πως αυτή η οικονομική πολιτική των αυτοκινητοβιομηχανιών δε θα κρατήσει για πάντα…

Από την άλλη, τώρα, οι πληροφορίες που καταφθάνουν στα γραφεία μας για το πώς θα δει η υπάρχουσα Κυβέρνηση τα οχήματα, μετά τις εκλογές -φυσικά- και εφόσον εκλεγεί, δεν αφήνει στίγμα αισιοδοξίας για πιο οικονομικό αυτοκίνητο.

Όπως έχουμε αποκαλύψει, ήδη στα σχέδια της Κυβέρνησης είναι η αύξηση του ειδικού τέλους ταξινόμησης σε όλα τα οικονομικότερα αυτοκίνητα (μίνι, μικρά, μικρομεσαία) – που είναι σήμερα το 90% των πωληθέντων – και μείωση στα πιο ακριβά, μεγαλύτερων κατηγοριών. Με τον τρόπο υπολογίζουν ότι θα αυξήσουν κατά 20% τα κρατικά έσοδα που προέρχονται από τους φόρους.

Advertisement

Με όλα τα παραπάνω λοιπόν, η απάντηση στο «τώρα ή αργότερα» είναι ξεκάθαρη…