Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Μόνο «καθαρά» οχήματα για το Δημόσιο σε όλη την ΕΕ!

Ελλάδα 11:18
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Μόνο «καθαρά» οχήματα για το Δημόσιο σε όλη την ΕΕ!

ΝΕΑ

Μόνο «καθαρά» οχήματα για το Δημόσιο σε όλη την ΕΕ!

ΝΕΑ

Οχήματα με μηδενικούς ή εξαιρετικά χαμηλούς ρύπους θα μπορούν να αποκτούν οι δημόσιες υπηρεσίες στην ΕΕ μέσω διαγωνισμών από το 2021.

Advertisement
Advertisement

Με μια απόφαση σοκ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλάζει ριζικά τα δεδομένα στις δημόσιες προμήθειες καθώς θα προωθούνται τα «καθαρά» οχήματα!

Το κείμενο της οδηγίας της ΕΕ προβλέπει νέο ορισμό για το «καθαρό όχημα».

Advertisement
Advertisement

Ο ορισμός του καθαρού ελαφρού οχήματος βασίζεται στα πρότυπα εκπομπών CO2 και προβλέπει μηδενικά όρια εκπομπών CO2 μετά το 2026!

Ο ορισμός του καθαρού βαρέος οχήματος βασίζεται στη χρήση εναλλακτικών καυσίμων.

Επιπλέον, υπάρχουν επιμέρους στόχοι για τα λεωφορεία μηδενικών εκπομπών.

Advertisement

Το πεδίο εφαρμογής των κανόνων επεκτείνεται ως προς τις καλυπτόμενες πρακτικές δημόσιων προμηθειών.

Advertisement

Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν επίσης σε ευρύτερο φάσμα υπηρεσιών, όπως τις υπηρεσίες δημόσιων οδικών μεταφορών, τις υπηρεσίες ειδικών οδικών μεταφορών επιβατών, τις υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων, τις ταχυδρομικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες παράδοσης δεμάτων.

Η υπουργός Μεταφορών της Ρουμανίας κ. Razvan Cuc και πρόεδρος του Συμβουλίου σχετικά με τα νέα δεδομένα ανέφερε ότι: «Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Ο αέρας που αναπνέουμε, η κλιματική αλλαγή και η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας μας. Η προώθηση των καθαρών οχημάτων στις δημόσιες προμήθειες είναι μια από τις πολλές πολιτικές πρωτοβουλίες που θα μας μετατρέψουν σε παγκόσμιο ηγέτη μείωσης των εκπομπών ρύπων.»

Advertisement

Η οδηγία για την τροποποίηση της οδηγίας 2009/33/ΕȀ σχετικά με την προώθηση καθαρών και ενεργειακών αποδοτικών οχημάτων οδικών μεταφορών, έχει, ήδη εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα αρχίσει να ισχύει 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της.

Κατόπιν τα κράτη-μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να θεσπίσουν εθνικές διατάξεις για την εφαρμογή της νέας οδηγίας.

Η οδηγία θέτει ελάχιστους εθνικούς στόχους όσον αφορά την προμήθεια καθαρών αυτοκινήτων και ημιφορτηγών και βαρέων φορτηγών και λεωφορείων και καθορίζει απλούστερη μέθοδο για τον υπολογισμό τους.