Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Μήνυμα 112 για την «Μπάρμπαρα» – Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες

Ελλάδα 4:00
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Μήνυμα 112 για την «Μπάρμπαρα» – Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες

ΝΕΑ

Μήνυμα 112 για την «Μπάρμπαρα» – Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες

ΝΕΑ

Προειδοποιητικά μηνύματα από το 112 θα στείλει η Πολιτική Προστασία καθώς η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» αναμένεται να ξεσπάσει τις επόμενες ώρες. Ποιες συμβουλές πρέπει να ακολουθήσουν οι οδηγοί.

Advertisement
Advertisement

Ισχυρή επιδείνωση της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» αναμένεται για τις επόμενες ώρες σε αρκετές περιοχές της χώρας ενώ αύριο η πρόβλεψη είναι ότι θα χτυπήσει έντονα και την Αττική.

Στην έκτακτη ενημέρωση από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» ανακοινώθηκε πως θα σταλούν προειδοποιητικά μηνύματα από το 112.

«Στη σύσκεψη δόθηκαν σαφείς οδηγίες» δήλωσε αρχικά ο εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικού Σώματος, Ιωάννης Αρτοποιός. Το επόμενο διάστημα θα αποσταλούν μηνύματα 112 προς τους πολίτες που βρίσκονται σε Εύβοια, Βόρειες Σποράδες, Μαγνησίας, Βοιωτίας και Αττικής.

Advertisement
Advertisement

Εξετάζεται η πιθανότητα να εκδοθούν και άλλα προειδοποιητικά μηνύματα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής. Επίσης, αναμένεται ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα Σάββατο 04 Φεβρουαρίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα “ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ” (BARBARA) στη χώρα μας από την Κυριακή (05/02/2023).

Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Advertisement

Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες

Από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Πολιτική Προστασία συστήνεται στους πολίτες να ενημερώνονται τακτικά για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες στην περιοχή τους, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.

Advertisement

Παράλληλα, υπενθυμίζεται στους πολίτες ότι με αποφάσεις των αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών καθίσταται υποχρεωτική η χρήση αντιολισθητικών μέσων και προς τούτο θα διεξάγονται αυστηροί έλεγχοι από ειδικά συνεργεία, που θα βρίσκονται σε διάφορα καίρια σημεία κατά μήκος του οδικού δικτύου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:
• να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων τους με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα,
• να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας τους,
• να προσαρμόζουν την οδήγησή τους ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες για την απρόσκοπτη οδική κυκλοφορία και ασφάλεια.

Επιπλέον, υπενθυμίζονται χρήσιμες συμβουλές για ανάλογες καταστάσεις και ειδικότερα:

Advertisement

Οι οδηγοί:
• Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, αν πρόκειται να μετακινηθούν.
• Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.
• Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).
• Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
• Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.
• Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.
• Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.
• Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.
• Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
• Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.
• Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.
• Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.
• Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.
• Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.

Οι πεζοί:
• Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι.
• Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.
• Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
• Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.

Περισσότερες συμβουλές και οδηγίες για την οδική ασφάλεια, λόγω κακοκαιρίας και έντονων καιρικών φαινομένων, είναι διαθέσιμες σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Επιπλέον, στο ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας υπάρχει και αναλυτική – επικαιροποιημένη ενημέρωση σχετικά με διακοπές – απαγορεύσεις κυκλοφορίας, χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κ.λπ. λόγω καιρικών φαινομένων, για όλη την επικράτεια.

Νέος χάρτης-εργαλείο για τους οδηγούς
Ένα ακόμα εργαλείο που έχουν στα χέρια τους οι οδηγοί είναι η νέα εφαρμογή του meteo.gr. Η εφαρμογή αυτή ονομάζεται ROADS και δείχνει ανά τρίωρο την πρόγνωση για το που θα υπάρχουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Στην απεικόνιση των χαρτών οι δρόμοι με έντονο μωβ χρώμα είναι αυτοί που θα έχουν τα περισσότερα προβλήματα από την χιονόπτωση και στους οποίους η κίνηση θα γίνεται απαραίτητα με την χρήση αλυσίδων.

Η ενημέρωση του χάρτη είναι διαρκής και σε πραγματικό χρόνο, οπότε μπορεί κανείς να δει και τις αλλαγές που συντελούνται ανάλογα με την χρονική περίοδο αλλά και την τοποθεσία στην οποία θέλει να κινηθεί.

Μπορείτε να δείτε την εφαρμογή εδώ και ανάλογα να προσαρμόσετε το ταξίδι σας. Αν πάντως μπορείτε να αποφύγετε τις μετακινήσεις, καλό θα ήταν να το κάνετε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Χιονοαλυσίδες vs Χιονοκουβέρτες: Τι να προτιμήσω;
Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Ντου της Τροχαίας για αλυσίδες – Ποιο είναι το πρόστιμο;
Οδήγηση σε χιόνι και πάγο: Δε φοβόμαστε εφόσον γνωρίζουμε