Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Μια ασυνήθιστη δημοπρασία

Ελλάδα 12:18
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Μια ασυνήθιστη δημοπρασία

ΝΕΑ

Μια ασυνήθιστη δημοπρασία

ΝΕΑ

Έχουμε δει και διαβάσει για δημοπρασίες υπερπολυτελών sport αυτοκινήτων από συλλογές δισεκατομμυριούχων. Όμως συλλογή κατασχεμένων hypersport αυτοκινήτων η οποία βγαίνει σε πώληση και τα έσοδα πηγαίνουν σε… κοινωφελείς σκοπούς δεν είχαμε δει ξανά.

Advertisement
Advertisement

 

Η δημοπρασία των Bonhams στο Cheserex της Ελβετίας, ήταν περίεργη και ιδιαίτερη για πολλούς λόγους. Ο πρώτος λόγος  ήταν τα υπεραυτοκίνητα, τα οποία ήταν προς πώληση. Ο δεύτερος λόγος ήταν το γιατί «βγήκαν στο σφυρί» και ήταν μία… κατάσχεση. Ο τρίτος λόγος ήταν ο ιδιοκτήτης τους, ο οποίος ήταν ο γιός του Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, ο Teodoro Nguema Obiang Mangue.

Advertisement
Advertisement

Όσοι δεν τον γνωρίζετε Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, 1942 είναι στρατιωτικός και πολιτικός, ηγέτης της Ισημερινής Γουινέας από το 1979. Είναι ο ηγέτης με την μεγαλύτερη σε διάρκεια παραμονή στην εξουσία στην Αφρική και ο πρόεδρος με τη μακροβιότερη θητεία διεθνώς. Ο γιός του ζει μέσα σε απίστευτη πολυτέλεια σε πολλά μέρη του κόσμου χάρη στο πετρέλαιο που έχει το υπέδαφος της χώρας του, ο 51χρονος Teodorin, όπως τον αποκαλούν χαϊδευτικά «έχασε» από τους Ελβετούς μία συλλογή εξαιρετικά σπάνιων υπεραυτοκινήτων όπως η Lamborghini Veneno Roadster και το Koenigsegg One: 1.

Τα 25 συνολικά αυτοκίνητα κατασχέθηκαν από τις Ελβετικές αρχές το 2016 ως μέρος μιας έρευνας την οποία έκαναν σε συνεργασία με την Γαλλική αστυνομία σχετικά με υποτιθέμενη υπεξαίρεση κρατικών κονδυλίων από τον Mangue. Τελικά κρίθηκε ένοχος υπεξαίρεσης μετά από μια δίκη στην Γαλλία το 2017 αλλά εκκρεμεί μία δίκη στην χώρα του (γιαυτό και η λέξη υποτιθέμενη).

Advertisement

Αφήνουμε τα… νομικά και πάμε στα αυτοκινητιστικά και την star της δημοπρασίας: Την Lamborghini Veneno Roadster (με μόλις 325 χλμ). Πρόκειται για μία από τις 12 Veneno που πωλήθηκαν στον κόσμο (τρία coupe και εννέα roadster). Όπως ήταν αναμενόμενο έπιασε την υψηλότερη τιμή, με το τελικό ποσό να φτάνει στα 7.633.447 ευρώ. Μια αμφιλεγόμενη πώληση ήταν αυτή ενός Koenigsegg One: 1 του 2015 για το οποίο η τελική προσφορά έφτασε τα 4.240.803 ευρώ. Ο οίκος Bonhams είχε εκτιμήσει την αξία του αυτοκινήτου δύο φορές κάτω από αυτήν στην οποία πωλήθηκε. Ιδιαίτερη ήταν και η πώληση της Ferrari Enzo (του 2003 με 21 χλμ) για 2.862.542 ευρώ, τιμή σημαντικά υψηλότερη  από τα 2.014.381 που πωλήθηκε η Ferrari «LaFerrari» από την ίδια συλλογή. Βλέπετε παραδοσιακά, συμβαίνει το αντίστροφο. Άλλα σημαντικά αυτοκίνητα από το ίδιο… γκαράζ ήταν: η Aston Martin One-77 (1.431.271 ευρώ), η Bugatti Veyron (1.208.629 ευρώ), η McLaren P1 (1.166.221 ευρώ) και η Porsche 918 Spyder (1.431.271 ευρώ).

Advertisement

Οι περισσότεροι υποψήφιοι αγοραστές για τα αυτοκίνητα ήταν ανώνυμοι, αν και ένας από τους πλειοδότες δήλωσε στο Reuters ότι πολλά από τα hypercars αγοράστηκαν από έναν και μόνο συλλέκτη στη Μέση Ανατολή. Τα έσοδα από την πώληση των αυτοκινήτων θα δοθούν από τις Ελβετικές αρχές για την εκπόνηση κοινωνικών προγραμμάτων στην Ισημερινή Γουινέα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κατασχέθηκαν αυτοκίνητα (πολυτελή και supercars), που ανήκαν προηγουμένως στον Mangue και πωλήθηκαν σε πλειστηριασμό. Μια συλλογή που περιελάμβανε δύο Veyron, μία Ferrari Enzo και μία Porsche Carrera GT κατασχέθηκαν από τις Γαλλικές αρχές το 2011 και πωλήθηκαν το 2013.

Advertisement