Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

“Μαύρο κουτί” και στα αυτοκίνητα!

Ελλάδα 18:52
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

“Μαύρο κουτί” και στα αυτοκίνητα!

ΝΕΑ

“Μαύρο κουτί” και στα αυτοκίνητα!

ΝΕΑ

Η Γερμανία αποτελεί μια από τις πρώτες Ευρωπαϊκές χώρες που νομοθετούν την δοκιμή αυτόνομων οχημάτων σε δημόσιους δρόμους. Έτσι, κυρίως οι εγχώριες κατασκευάστριες εταιρίες όπως είναι η BMW, δεν απαιτείται να ξενιτεύονται στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, προκειμένου να προβαίνουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Advertisement
Advertisement

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ (gt@newsauto.gr)

Βέβαια το σημαντικότερο από αυτή την εξέλιξη που ήρθε στο φως της επιφάνειας είναι το απαραίτητο «μαύρο κουτί» που απαιτείται να υιοθετεί κάθε τέτοιο αυτόνομα κινούμενο όχημα, στα πρότυπα των αεροπλάνων, προκειμένου να καταγράφονται εκεί τα πάντα.

Η προσθήκη του μαύρου κουτιού ψηφίστηκε με νόμο στη Γερμανική Βουλή και θεωρείται απαραίτητη ώστε σε περίπτωση ενός ατυχήματος να μπορούν πλήρως να εξακριβωθούν τα πραγματικά αίτια του. Αυτό όμως έχει κα νομικές προεκτάσεις εκτός από την τεχνολογική πλευρά και την εξάλειψη αστοχιών.

Advertisement
Advertisement

Αν δηλαδή ο οδηγός κρατούσε το τιμόνι του αυτοκινήτου στα χέρια του, η ευθύνη ρίχνεται όλη σε εκείνον, αντίθετα εάν το αυτόνομο σύστημα κίνησης αναλάβει την πορεία του αυτοκινήτου, σε αυτή την περίπτωση κατηγορούμενη στο σκαμνί θα πάει η κατασκευάστρια εταιρία. Πολύ ενδιαφέρον, ίσως έτσι αυξηθεί περαιτέρω η ασφάλεια στους δημόσιους δρόμους και τελειοποιηθούν αρκετά από τα συστήματα των μελλοντικών αυτοκινήτων.