Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Lexus UX 300e: Έρχεται στην Ευρώπη (+video)

Ελλάδα 12:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Lexus UX 300e: Έρχεται στην Ευρώπη (+video)

Mobility

Lexus UX 300e: Έρχεται στην Ευρώπη (+video)

Mobility

Το αμιγώς ηλεκτρικό Lexus UX 300e πατά στους δρόμους της Ευρώπης μεταφέροντας το καλύτερο κομμάτι της Ιαπωνικής κουλτούρας.

Advertisement
Advertisement

Το UX 300e είναι πρώτο ηλεκτρικό πολυτελές αυτοκίνητο «Made in Japan» με εσωτερική διακόσμηση εμπνευσμένη από την ιαπωνική αρχιτεκτονική.

Το ξεκίνημα των πωλήσεων, σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές αγορές, του νέου crossover UX 300e της Lexus φέρνει μαζί του πολλές από τις ιαπωνικές επιρροές που είναι εμφανείς τόσο στα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού όσο και στον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζεται από τους γνωστούς τεχνίτες της Lexus «Takumi».

Το UX 300e είναι το πρώτο ηλεκτρικό πολυτελές αυτοκίνητο της Ιαπωνίας και ενισχύει την Lexus στην ανάπτυξη εναλλακτικών κινητήρων που βασίζονται σε ένα πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης 15 ετών, με όχι λιγότερα από 10 μοντέλα Lexus Self-Charging Hybrid, με υβριδικά συστήματα μετάδοσης 4ης γενιάς.

Advertisement
Advertisement

Με το νέο UX 300e η Lexus φέρνει έναν ξεχωριστό χαρακτήρα μέσω σχεδιαστικών στοιχείων και υλικών που βασίζονται σε πτυχές της ιαπωνικής κληρονομιάς και πολιτισμού

Εσωτερική διακόσμηση εμπνευσμένη από την ιαπωνική αρχιτεκτονική

Advertisement

Το UX 300e έχει σχετικά μικρές εξωτερικές διαστάσεις, αλλά οι σχεδιαστές του, ήθελαν να διασφαλίσουν ότι το εσωτερικό έχει ευρυχωρία και άνεση. Έτσι βρήκαν έμπνευση για αυτό στην ιαπωνική αρχιτεκτονική. Ο επικεφαλής σχεδιαστής του UX 300e Tetsuo Miki εξηγεί: «Τα ιαπωνικά σπίτια έχουν συχνά μια βεράντα, η οποία είναι το όριο μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού – έτσι μπορείτε να περάσετε εύκολα από το ένα στο άλλο. Αυτή η ιδέα υιοθετήθηκε για το νέο UX 300e και δημιουργεί μια απρόσκοπτη σύνδεση μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού του αυτοκινήτου».

Πίσω από το τιμόνι, οι επιρροές της Ιαπωνικής κουλτούρας είναι εμφανείς στο ταμπλό, το οποίο θυμίζει τους κόκκους χαρτιού «washi», με το οποίο κατασκευάζονται οι συρόμενες πόρτες των παραδοσιακών ιαπωνικών σπιτιών. Στα καθίσματα, η λεία αλλά ανθεκτική δερμάτινη ταπετσαρία είναι εμπνευσμένη από το «sashiko», μια ιαπωνική τεχνική 1.200 ετών.

Advertisement

Το καπιτονέ δέρμα είναι διακοσμημένο με μοτίβα διάτρησης που σχηματίζουν μαθηματικές καμπύλες και διαβαθμίσεις σε τέλεια ευθυγράμμιση, ενισχύοντας την εμφάνιση τους.

Η φιλοξενία «Omotenashi»

Advertisement

Η παλαιά φιλοσοφία Omotenashi της Ιαπωνίας που αντιμετωπίζει τους πελάτες σαν να ήταν φιλοξενούμενοι είναι πρωτίστως στο μυαλό κάθε σχεδιαστή και μηχανικού της Lexus. Οι υαλοκαθαριστήρες, για παράδειγμα, σταματούν αυτόματα όταν ανοίγει μια πόρτα, για να μην λερωθούν οι επιβάτες κατά την είσοδο ή την έξοδο από το αυτοκίνητο. Η πόρτα hands-free του χώρου αποσκευών παρέχει εύκολη φόρτωση και εκφόρτωση. Το S-Flow Climate Control αποβάλλει ελαφρώς όξινα ιόντα nano-e , γεμίζοντας την καμπίνα με καθαρό αέρα και δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που ενυδατώνει απαλά το δέρμα και τα μαλλιά.

Το UX 300e διατίθεται με ειδικό ακουστικό γυαλί, που απομονώνει τους επιβάτες από εξωτερικό θόρυβο. Τα ηλεκτρικά παράθυρα, τα οποία επιβραδύνουν όταν κλείνουν για να μειώσουν τον θόρυβο, μιμούνται τον τρόπο με τον οποίο ένα «fusuma» (συρόμενη πόρτα) είναι κλειστό σε εκλεπτυσμένα ιαπωνικά εστιατόρια.

Κατασκευασμένο από τεχνίτες «Takumi»

Η αυστηρή προσέγγιση της ποιότητας της Lexus αποτελεί την γνώση των τεχνιτών «Takumi» στη βραβευμένη μονάδα παραγωγής της στο Kyushu. Αυτοί οι σύγχρονοι τεχνίτες, με δεξιότητές δοκιμασμένες για τουλάχιστον 15 χρόνια, είναι προσωποποιημένοι με ιαπωνική ακρίβεια. Η τεχνική τους φαίνεται σε κάθε ίντσα του «UX300e», από το περίπλοκο ράψιμο του καθίσματος έως την προσοχή στη λεπτομέρεια στη μονάδα «Quiet Room» με τα… φυτά, όπου οι τεχνίτες «Takumi» παρατηρούν την κίνηση των φυτώ για να διαγνώσουν τον ελάχιστο θόρυβο ή δόνηση μέσα στην καμπίνα.