Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το λεωφορείο του μέλλοντος από την Toyota

Ελλάδα 5:54
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το λεωφορείο του μέλλοντος από την Toyota

ΝΕΑ

Το λεωφορείο του μέλλοντος από την Toyota

ΝΕΑ

Δείτε αυτό το λεωφορείο. Είναι ένα πρωτότυπο της Toyota που κάνει ντεμπούτο στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο. Αλλά αυτό σίγουρα δεν θα είναι το τελευταίο που οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της ιαπωνικής πρωτεύουσας θα δουν…

Advertisement
Advertisement

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ (gt@newsauto.gr)

Ονομάζεται Sora, είναι ένα αστικό λεωφορείο που τροφοδοτείται από κυψέλες καυσίμου υδρογόνου. Αν και παρουσιάζεται σε μορφή πρωτότυπου, η Toyota σχεδιάζει να κάνει πάνω από 100 από αυτά κυρίως για χρήση στο Τόκιο – ιδιαίτερα κατά τους προσεχείς Ολυμπιακούς αγώνες το 2020.

Ο κινητήρας προέρχεται από τον κινητήρα Mirai, όχι μόνο για να ωθήσει το όχημα γύρω από την πόλη, αλλά και να χρησιμεύσει ως πηγή ενέργειας σε περιοχές καταστροφών. Πέρα όμως από την ισχύ, το Sora έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι πιο βολικό και άνετο για τους επιβάτες δημοσίων μεταφορών και τους οδηγούς που μετακινούνται από σταθμό σε σταθμό.

Advertisement
Advertisement

Toyota-sora-fc-bus-concept-tsiro-640

Υπάρχει ένας πάγκος, για παράδειγμα, που ανασύρεται αυτόματα για να παρέχει επιπλέον χώρο για αναπηρικές καρέκλες και καροτσάκια. Υπάρχει επίσης μια λειτουργία ελέγχου επιτάχυνσης που διατηρεί την κίνηση ομαλή (αντί να ταλαιπωρεί τους επιβάτες στο εσωτερικό) από στάση σε στάση. Οκτώ κάμερες υψηλής ευκρίνειας μέσα και έξω από το όχημα βοηθούν τον οδηγό να παρακολουθεί τους επιβάτες και τη γύρω περιοχή. Διαθέτει ακόμη και ένα σύστημα που τον βοηθά να σταματά ομαλά και με ακρίβεια σε κάθε σταθμό.

Το λεωφορείο των 34 ποδιών διαθέτει εσωτερικό χώρο για 78 επιβάτες (22 καθισμένους και 56 όρθιοι) και φαίνεται καλύτερο από τα περισσότερα παρόμοια μεταφορικά οχήματα που έχουμε δει ποτέ. Ελέγξτε το οπτικά και ευχόμαστε να κάνετε μια βόλτα εάν βρεθείτε στο Τόκιο το επόμενο έτος.