Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Κορωνοϊός: Πτώση στη χρήση των συγκοινωνιών, αύξηση στα Ι.Χ.

Ελλάδα 0:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κορωνοϊός: Πτώση στη χρήση των συγκοινωνιών, αύξηση στα Ι.Χ.

ΝΕΑ

Κορωνοϊός: Πτώση στη χρήση των συγκοινωνιών, αύξηση στα Ι.Χ.

ΝΕΑ

Έρευνα του ΟΣΕΘ απέδειξε ότι οι πολίτες στράφηκαν στα ΙΧ, ενώ οι αστικές συγκοινωνίες σημείωσαν πτώση 21%.

Advertisement
Advertisement

Ριζικά φαίνεται ότι άλλαξε ο κορωνοϊός τον τρόπο των μετακινήσεων των πολιτών και ειδικά των πολιτών της Συμπρωτεύουσας σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ).

Ειδικότερα, η έρευνα του ΟΣΕΘ πραγματοποιήθηκε το δεκαήμερο από 20 Ιουλίου έως και 1η Αυγούστου με σκοπό την καταγραφή των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στις καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών με τη δημόσια συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης.

Advertisement
Advertisement

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τόσο ηλεκτρονικά όσο και με συνέντευξη σε καίρια σημεία και σε σταθμούς μετεπιβίβασης της Θεσσαλονίκης. Συνολικά έλαβαν μέρος σε αυτή περίπου 350 μετακινούμενοι, ένα μικρό, ωστόσο, ενδεικτικό δείγμα για τη συμπεριφορά πριν – και μετά τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

Ένας στους τέσσερις μετακινούμενους άλλαξε τρόπο μετακίνησης εξαιτίας της πανδημίας μετά την σταδιακή άρση των μέτρων αποκλεισμού.

Advertisement

Πτώση κατά 21 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες παρουσίασε η καθημερινή χρήση αστικής συγκοινωνίας, ενώ η χρήση του Ι.Χ. αυξήθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (κυρίως από χρήστες που χρησιμοποιούσαν αστική συγκοινωνία στο παρελθόν).

Η καθημερινή χρήση αστικής συγκοινωνίας μειώθηκε σχεδόν κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες. Μάλιστα, ο ένας στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσε ότι «δεν θα χρησιμοποιούσε πλέον τη δημόσια συγκοινωνία».

Advertisement

Επιπλέον, οι μετακινούμενοι έθεσαν για μια ακόμη φορά ζητήματα, όπως είναι η αναγκαία τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, απολύμανσης και αερισμού των οχημάτων.

Όσον αφορά την τήρηση των μέτρων στην δημόσια συγκοινωνία περίπου το 60% δεν είναι ικανοποιημένο.

Τέλος, θεωρούν ότι η μείωση του στόλου των οχημάτων είναι βασικός λόγος μη τήρησης των αποστάσεων εντός των λεωφορείων, ενώ σχεδόν ομόφωνα θεωρούν ότι η δημόσια συγκοινωνία αποτελεί «υγειονομική βόμβα» για τη νόσο του κορωνοϊού.

Advertisement

«Αυτά μας δίνουν την πρόσθετη ευθύνη για προσοχή και διαρκή εφαρμογή των πλαισίων αποφυγής εξάπλωσης της νόσου με τα μέσα μεταφοράς (οδηγίες/ Αποφάσεις ΕΟΔΥ και Υπουργείων Υγείας και Υποδομών-Μεταφορών), αλλά και την ευκαιρία να προετοιμαζόμαστε με συνεργασίες ως φορέας αφενός για επ’ αόριστον υλοποίηση ποδηλατοδρόμων, πεζοδρόμων, ανοικτών χώρων, χρήση μέσων βιώσιμης ατομικής μετακίνησης αλλά και αυστηρών μέτρων ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αποστάσεις, απολύμανση, κλιματισμός, αποστάσεις κ.ά.π.)», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕΘ κ. Γιάννης Τόσκας.

Διαβάστε επίσης:

Από σήμερα αγοράζουμε ηλεκτρικό με επιδότηση…

Προσλήψεις και νέα οχήματα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς!

Γιατί δεν πρέπει να σταματήσουν τα αυτοκίνητα βενζίνης και diesel