Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και στην πλατεία Συντάγματος

Ελλάδα 6:54
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και στην πλατεία Συντάγματος

ΝΕΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και στην πλατεία Συντάγματος

ΝΕΑ

Στην τρίτη φάση εισέρχεται από το βράδυ του Σαββάτου η πιλοτική εφαρμογή του Μεγάλου Περιπάτου στο Δήμο Αθηναίων.

Advertisement
Advertisement

Μετά από τη λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας, την Ηρώδου Αττικού και την Πανεπιστημίου, σειρά λαμβάνουν οι παρεμβάσεις επί και περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος με τον Δήμο Αθηναίων να δημοσιοποιεί το σχέδιο των παρεμβάσεων που πρόκειται να γίνουν.

Ειδικότερα, στις 10 το βράδυ του Σαββάτου 27 Ιουνίου ξεκινούν οι παρεμβάσεις στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, που σύμφωνα με τις προθέσεις των υπευθύνων υλοποίησης του σχεδίου, σκοπό  έχουν να απελευθερώσουν περισσότερο δημόσιο χώρο, στην πιο πολυσύχναστη περιοχή της πρωτεύουσας, κάνοντάς την πιο φιλική και πιο ευχάριστη για όσους ζουν κι εργάζονται εκεί, αλλά και για τους χιλιάδες καθημερινούς επισκέπτες της.

Advertisement
Advertisement

Παράλληλα τίθενται σε ισχύ και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που σκοπό έχουν να επιτρέπουν την ομαλή διέλευση όλων των οχημάτων.

Συγκεκριμένα, στην πλατεία Συντάγματος οι παρεμβάσεις αφορούν στο οδικό τμήμα που συνδέει την οδό Σταδίου (διασταύρωση με Καραγιώργη Σερβίας) με την οδό Φιλελλήνων (διασταύρωση με Μητροπόλεως), όπου θα δημιουργηθεί νέος επιπλέον χώρος για πεζούς στη δεξιά πλευρά κυκλοφορίας.

Με τις νέες ρυθμίσεις κυκλοφορίας, θα παραμείνουν τρεις (3) λωρίδες κυκλοφορίας ελεύθερες για όλα τα οχήματα και μία (1) λωρίδα κυκλοφορίας για την αποκλειστική κίνηση των λεωφορείων. Επιπλέον, στο τμήμα μεταξύ των οδών Ερμού και Μητροπόλεως θα δημιουργηθεί εσοχή για στάση λεωφορείων.

Advertisement

Με αυτές τις ρυθμίσεις, η κυκλοφοριακή λειτουργία δεν μεταβάλλεται, ενώ διασφαλίζεται η ροή των οχημάτων που εισέρχονται από τις οδούς Σταδίου και Βασ. Γεωργίου Α’, προς την οδό Φιλελλήνων, με δυνατότητα δεξιάς στροφής προς την οδό Μητροπόλεως και αριστερής στροφής προς την οδό Όθωνος, όπως ακριβώς και σήμερα.

Στην παρούσα φάση, από αυτό το οδικό τμήμα θα μπορούν να διέρχονται και να κάνουν στάση για επιβίβαση και αποβίβαση τόσο τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ όσο και τα ταξί. Η Τροχαία και η Δημοτική Αστυνομία θα φροντίσουν για τον συστηματικό έλεγχο της στάσης και της στάθμευσης, στο σύνολο των οδών της περιοχής.

Advertisement

Οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στην κάτω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος, σκοπό έχουν εκτός από την απόδοση σημαντικού χώρου στους πεζούς, θα διευκολύνουν επίσης την διέλευση από την οδό Ερμού προς το κέντρο της πλατείας, αφού η διάβαση των πεζών θα έχει μικρότερο μήκος.

Οι εναλλακτικές διαδρομές για τους διερχόμενους οδηγούς

Το κατά πόσο ή όχι οι παρεμβάσεις θα διευκολύνουν ή θα καταστήσουν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των διερχόμενων  οδηγών, ειδικά αυτών οι οποίοι θα  εισέρχονται στο κάτω τμήμα της πλατείας Συντάγματος από την οδό Σταδίου, ή  θα κατεβαίνουν από τη Βασιλέως Γεωργίου Β΄ με κατεύθυνση προς τη Φιλελλήνων, θα φανεί στην πράξη ουσιαστικά από την πρώτη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή τη Δευτέρα 29 του μήνα.

Advertisement

Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθεί το κυκλοφοριακό χάος που παρατηρήθηκε κατά την έναρξη της εφαρμογής των μέτρων στην Πανεπιστημίου, οι συγκοινωνιολόγοι προτείνουν στους οδηγούς μια σειρά εναλλακτικών διαδρομών.

Αυτές είναι κατά σειρά:

Από βορειοδυτικές περιοχές και Ομόνοια, Πατήσια, Κυψέλη

Μέσω Ακαδημίας

Μέσω Πειραιώς – Χαμοστέρνας – Καλλιρόης

Μέσω Λ. Αλεξάνδρας

Στην παρούσα φάση σταδιακής εφαρμογής των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων του Μεγάλου Περιπάτου, δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα η αποκλειστική χρήση των ΜΜΜ στις νέες λωρίδες κυκλοφορίας τους, που διαμορφώνονται στο κέντρο της πόλης έπειτα από πολλά χρόνια (Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Βασ.Σοφίας, Φιλελλήνων και στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος). Οι λεωφορειολωρίδες θα ενεργοποιηθούν σύντομα, όταν η κυκλοφορία προσαρμοστεί στις νέες  ρυθμίσεις, ταυτόχρονα με τη λειτουργία αρκετών νέων οργανωμένων χώρων και θέσεων αναμονής ταξί.

Στην πλατεία Συντάγματος, οι επιβάτες μπορούν να εξυπηρετούνται και από τα ταξί που βρίσκονται στον χώρο αναμονής επί της οδού Όθωνος, τα οποία πλέον έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τη λεωφορειολωρίδα αντίθετης ροής επί της Λ. Αμαλίας (από την οδό Όθωνος έως την οδό Φιλελλήνων) με νότια κατεύθυνση.

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή! Επικίνδυνες γυναίκες αποκτούν αυτοκίνητα με… νάρκωση

Πάνω από 600.000 τα ανασφάλιστα οχήματα!

Έρχεται όριο ταχύτητας 30 ή 20 χλμ./ώρα στις πόλεις!