Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Καμένο «στοπ»: Πόσο είναι το πρόστιμο;

Ελλάδα 18:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καμένο «στοπ»: Πόσο είναι το πρόστιμο;

ΝΕΑ

Καμένο «στοπ»: Πόσο είναι το πρόστιμο;

ΝΕΑ

Η αμέλειά ή η αδιαφορία μας να επιδιορθώσουμε αμέσως κάποιο από τα πίσω φώτα προειδοποίησης φρεναρίσματος που υπάρχουν στο αυτοκίνητό μας δεν δημιουργεί μόνο πρόβλημα, αλλά επισύρει και χρηματικό πρόστιμο.

Advertisement
Advertisement

Δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ οδηγούμε αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε φτάσει πολύ (ή και επικίνδυνα) κοντά στο προπορευόμενο από εμάς αυτοκίνητο, χωρίς να το καταλάβουμε και ιδίως χωρίς να έχουμε αποσπάσει την προσοχή μας από τον δρόμο ή επιταχύνει τον ρυθμό μας.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή στο όχημα εμπρός μας δεν λειτούργησαν τα προειδοποιητικά φώτα τροχοπέδησης και δεν είχαμε έγκαιρα το γνωστό οπτικό ερέθισμα του κόκκινου φωτός, το οποίο μας κάνει να αντιδράσουμε και να μειώσουμε και εμείς την ταχύτητά μας ή να ακινητοποιήσουμε το δικό μας αυτοκίνητο.

Advertisement
Advertisement

Εάν διαπιστώσουμε ότι κάποιο από τα δύο βασικά φώτα τροχοπέδησης του οχήματός μας δεν ανάβει, φροντίζουμε να επιδιορθώσουμε τη βλάβη άμεσα. Όχι, μόνο ως υποχρέωσή μας έναντι των υπολοίπων οδηγών αλλά και για να αποφύγουμε το χρηματικό πρόστιμο το οποίο προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας γι’ αυτή την περίπτωση.

Εάν τα στελέχη της Τροχαίας, κατά τη διάρκεια ελέγχου, αντιληφθούν ότι κάποιο από τα φώτα «στοπ» δεν λειτουργεί, τότε θα μας επιβάλλουν διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ. Αυτό δεν ισχύει μόνο για το όχημά μας αλλά και για τη δυσλειτουργία κάποιου από τα φώτα τροχοπέδησης και στο ρυμουλκούμενο τρέιλερ ή την μπαγκαζιέρα που τυχόν έχουμε προσαρμόσει στο αυτοκίνητό μας.

Advertisement

Τέλος, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας ορίζει ότι «τα αυτοκίνητα οχήματα, τα οποία μπορούν να υπερβούν την ταχύτητα των 25 χλμ./ώρα σε ευθεία οριζόντια οδό και τα ρυμουλκούμενα, επιβάλλεται να έχουν στο πίσω μέρος τους τουλάχιστον δύο ερυθρά φώτα τροχοπέδησης, η φωτιστική ένταση των οποίων να είναι σημαντικά μεγαλύτερη εκείνης των πίσω φώτων θέσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Νέα άσφαλτος και φώτα υψηλής απόδοσης LED στον Κηφισό
Νέα τάση: Σλιμ προβολείς και φώτα
Έχετε οδηγήσει νύχτα με φώτα Led;

Advertisement