Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

H Jaguar Land Rover ετοιμάζει το τιμόνι των “αισθήσεων”

Ελλάδα 11:24
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

H Jaguar Land Rover ετοιμάζει το τιμόνι των “αισθήσεων”

ΝΕΑ

H Jaguar Land Rover ετοιμάζει το τιμόνι των “αισθήσεων”

ΝΕΑ

Η κεντρική ιδέα ενός παιχνιδιού για προσκόπους εξελίσσεται τεχνολογικά και βρίσκει εφαρμογή στις καθημερινές μετακινήσεις μας με το αυτοκίνητο μεγαλώνοντας την ασφάλειά μας.

Advertisement
Advertisement

 

Όσοι από εσάς έχετε περάσει από τους προσκόπους ή έχετε συναναστραφεί μαζί τους γνωρίζεται το παιχνίδι «Ζεστό / κρύο». Σε αυτό οι παίχτες χωρίζονται ανά εξάδες και προσπαθούν να βρουν ένα κρυμμένο αντικείμενο. Οι αρχηγοί των ομάδων, τους καθοδηγούν λέγοντας ζεστό όταν πλησιάζουν σε εκείνο και κρύο όταν απομακρύνονται από αυτό.

Advertisement
Advertisement

Η Jaguar Land Rover χρησιμοποιεί το αίσθημα της ζέστης και του κρύου (με ταχεία θέρμανση και ψύξη του τιμονιού) στο τιμόνι των αυτοκινήτων της σε συνάρτηση με τα δεδομένα του συστήματος πλοήγησης. Το ειδικό αυτό τιμόνι χρησιμοποιεί τη θερμότητα για να «πει» στους οδηγούς πότε να στρίψουν αριστερά ή δεξιά . Σκοπός του συστήματος είναι να μειωθεί η διάσπαση της προσοχής του οδηγού κρατώντας τα μάτια του στο δρόμο. Οι θερμικές αλλαγές μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν για να προειδοποιήσουν τους πλησιέστερους κόμβους και τους δρόμους με κακή ορατότητα.

Το «τιμόνι των αισθήσεων» δημιουργήθηκε μετά από έρευνα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Μέρος του μπορεί να θερμανθεί και να ψυχθεί γρήγορα για να ενημερώσει τους οδηγούς για το πού να στρίψουν, πότε να αλλάξουν λωρίδα ή να τους προειδοποιήσει ότι πλησιάζουν σε μια διασταύρωση. Αυτό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν η ορατότητα μειώνεται λόγω των κακών καιρικών συνθηκών ή της διάταξης του δρόμου.

Advertisement

Η διάσπαση της προσοχής του οδηγού αποτελεί σημαντικό παράγοντα τροχαίων ατυχημάτων ανά τον κόσμο και αντιπροσωπεύει το 10% όλων των θανατηφόρων ατυχημάτων στις ΗΠΑ . Η έρευνα της Jaguar Land Rover υποδηλώνει ότι τα θερμικά σήματα θα μπορούσαν να είναι ένας τρόπος να μένουν οι οδηγοί πλήρως επικεντρωμένοι στο δρόμο.

Οι ενδείξεις λειτουργούν και στις δύο πλευρές του τιμονιού, υποδεικνύοντας την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσετε και έχουν διαφορά θερμοκρασίας, ανάμεσα στις δύο πλευρές, μέχρι έξι βαθμούς Κελσίου. Για περισσότερη άνεση ο οδηγός μπορεί να ρυθμίσει το εύρος της αλλαγής θερμοκρασίας.

Advertisement

Ο Αλέξανδρος Μουζακίτης, Διευθύνων Σύμβουλος Ηλεκτρονικών  Ερευνών της Jaguar Land Rover, δήλωσε: «Η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα νούμερο 1 για την Jaguar Land Rover και έχουμε δεσμευτεί να βελτιώνουμε συνεχώς τα οχήματά μας με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, καθώς και την προετοιμασία της εταιρίας για το βήμα στην αυτόνομη οδήγηση».

 

Advertisement