Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Υπάρχουν αυτοκίνητα για βλάκες και για έξυπνους;

Ελλάδα 17:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Υπάρχουν αυτοκίνητα για βλάκες και για έξυπνους;

ΝΕΑ

Υπάρχουν αυτοκίνητα για βλάκες και για έξυπνους;

ΝΕΑ

Μία νέα έρευνα δείχνει ότι όσοι οδηγούν αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης έχουν υψηλότερο IQ από όλους τους υπόλοιπους. Ακόμα καλύτερα αν πρόκειται για ένα… λευκό Skoda.

Advertisement
Advertisement

Μία μεγάλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Βρετανία προσπαθεί να συσχετίσει τον δείκτη IQ δεκάδων συμμετεχόντων με τις επιλογές τους στα αυτοκίνητα.

Τη μελέτη αυτή έκανε το Ινστιτούτο ερευνών αγοράς Censuswide, και συμμετείχαν 2.000 άτομα στα οποία έγινε τέστ IQ και στην συνέχεια ρωτήθηκαν για τα αυτοκίνητά τους.

Εκτός από τη μάρκα του αυτοκινήτου, ρωτήθηκαν για τις επιλογές τους στο χρώμα αλλά και στο αν έχουν κάποια ειδική πινακίδα.

Advertisement
Advertisement

Το συμπέρασμα της έρευνας έδειξε ότι όποιος οδηγεί ένα πράσινο Land Rover με εξατομικευμένες πινακίδες κυκλοφορίας είναι στην βάση της κατάταξης.

Οι οδηγοί των Land Rover είχαν ως μέση τιμή IQ το 88,58, ενώ στην πρώτη θέση ήταν οι οδηγοί των Skoda με 99. Ο πρώτος Γερμανός κατασκευαστής στην κατάταξη είναι η Mercedes στην 8η θέση με 94,74.

Advertisement

Όσον αφορά τους κινητήρες, οι οδηγοί βενζινοκινητήρων έχουν το υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης, στο 94,35 και ακολουθούν τα υβριδικά (93,89), τα ντίζελ (92,91) και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (90,1).

Advertisement

Οι τρεις πρώτες θέσεις σε χρώματα είναι το λευκό (95,71), το γκρι (94,97) και το κόκκινο (94,88) – η τελευταία θέση πηγαίνει στα πράσινα αυτοκίνητα με 88,43. Πάντως εδώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι και το δείγμα των πράσινων αυτοκινήτων είναι σαφώς μικρότερο από τα υπόλοιπα.

Με μέσο δείκτη νοημοσύνης 99, οι οδηγοί της Skoda είναι οι πιο έξυπνοι ερωτηθέντες στην έρευνα. Βέβαια, πολλοί είναι εκείνοι που θα αναρωτηθούν πόσο έγκυρα είναι αυτά τα δεδομένα, και αν όντως υπάρχει σύνδεση.

Advertisement

Οι μελέτες στον γενικό πληθυσμό υποστηρίζουν ότι τα δύο τρίτα των ανθρώπων βρίσκονται σε εύρος IQ από 85 έως 115. Μόνο περίπου το 2,5% είναι κάτω από 70 ή πάνω από 130. Από μια τιμή 144 μπορεί κάποιος να αποκαλεί τον εαυτό του ιδιοφυΐα…

Όσο για την έρευνα που προαναφέραμε, προφανώς έχει πολλές γκρίζες ζώνες. Άλλωστε ισχύει και το παλιό ρητό: υπάρχουν τα ψέματα, τα μεγάλα ψέματα και οι στατιστικές. Διαλέγετε και παίρνετε…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έρευνα: Είναι λάθος ότι χρειαζόμαστε μεγάλες μπαταρίες!
Έρευνα: Οι σύγχρονες τεχνολογίες φέρνουν και περισσότερα προβλήματα
Έρευνα: Αυτές είναι οι χειρότερες πόλεις για να οδηγεί κανείς