Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Υδρολίσθηση: Πως να γλιτώσετε από τον πιο ύπουλο εχθρό (+video)

Ελλάδα 23:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Υδρολίσθηση: Πως να γλιτώσετε από τον πιο ύπουλο εχθρό (+video)

ΝΕΑ

Υδρολίσθηση: Πως να γλιτώσετε από τον πιο ύπουλο εχθρό (+video)

ΝΕΑ

Υπάρχουν δεκάδες κίνδυνοι που καραδοκούν στους δρόμους. Όμως η υδρολίσθηση είναι ίσως ο πιο ύπουλος και επικίνδυνος από όλους.

Advertisement
Advertisement

Για τον περισσότερο κόσμο η υψηλή ταχύτητα, η νύστα, η κατανάλωση αλκοόλ, ή ο πάγος και το χιόνι είναι οι πιο επικίνδυνες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας οδηγός.

Ελάχιστοι όμως είναι εκείνοι που μιλούν για έναν αθόρυβο και εξαιρετικά ύπουλο εχθρό. Την υδρολίσθηση.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση, η οποία έχει το εξής ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Δεν μπορείς να την προβλέψεις και να προετοιμαστείς γι’ αυτήν (όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το χιόνι). Και όταν θα την συναντήσεις θα είναι πλέον πολύ αργά για να την αντιμετωπίσεις.

Advertisement
Advertisement

Η υδρολίσθηση (ή aquaplaning) είναι η κατάσταση στην οποία το ελαστικό δεν μπορεί να αποβάλει την μεγάλη ποσότητα του νερού μέσα από τα αυλάκια του. Και τότε ουσιαστικά δημιουργείται ένα φιλμ από νερό, πάνω στο οποίο πατά ολόκληρο το λάστιχο, χωρίς πλέον να έχει καμία επαφή με την άσφαλτο και καθόλου πρόσφυση.

Αυτό που μπερδεύουν πολλοί είναι ότι δεν χρειάζεται μία τεράστια ποσότητα νερού για να συμβεί αυτό. Οι παράγοντες που παρεμβάλλονται έχουν να κάνουν με την κατάσταση του πέλματος του ελαστικού, την σχεδίαση του πέλματος, το φάρδος του πέλματος (όσο πιο μεγάλο τόσο πιο εύκολο να κάνει υδρολίσθηση), η πίεση των ελαστικών. Και βέβαια η ταχύτητα του οχήματος.

Advertisement

Το τελευταίο είναι και το πιο δύσκολο πράγμα για να προβλέψει κανείς. Γιατί μπορεί ένα ελαστικό να λειτουργεί και να διώχνει το νερό σε μία δεδομένη ταχύτητα, όμως με ελάχιστα χιλιόμετρα παραπάνω, να φθάνει στα όριά του και να χάνει αυτή την ικανότητα, μπαίνοντας σε κατάσταση υδρολίσθησης.

Συνεπώς η υδρολίσθηση δεν συμβαίνει μόνο όταν στην άσφαλτο υπάρχει μία μεγάλη επιφάνεια με αρκετό βάθος νερού που έχει παραμείνει στάσιμο. Αλλά μπορεί να γίνει και σε δρόμους που δείχνουν “καθαροί” και χωρίς μεγάλη ποσότητα νερού, όταν η ταχύτητα του αυτοκινήτου ξεπεράσει το όριο που το λάστιχο μπορεί να διώξει τα νερά από το πέλμα.

Advertisement

Αυτό το ελάχιστο όριο μεταξύ της σωστής λειτουργίας του ελαστικού και της πλήρους απώλειας της πρόσφυσης δεν μπορεί να προβλεφθεί. Και χρειάζεται μεγάλη εμπειρία, αλλά και μείωση της ταχύτητας, έτσι ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος για ένα ατύχημα λόγω υδρολίσθησης.

Για την προστασία από την υδρολίσθηση υπάρχουν κάποιες βασικές “συνταγές” έτσι ώστε να μειωθεί όσο γίνεται περισσότερο το ενδεχόμενο να μπλέξετε σε περιπέτειες.

  • Βεβαιωθείτε ότι τα ελαστικά σας είναι στην σωστή κατάσταση, ιδίως για την περίοδο των βροχών. Ακόμα καλύτερα επιλέξτε ελαστικά που δίνουν περισσότερη έμφαση στην απόδοση στην βροχή.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα λάστιχά σας έχουν την σωστή πίεση.
  • Να υπάρχει αρκετή ποσότητα πέλματος και το σωστό ύψος στα αυλάκια του ελαστικού.
  • Να κάνετε συχνά rotation των ελαστικών.
  • Να αποφεύγεται απότομες κινήσεις με το τιμόνι, αλλά και φρεναρίσματα και επιταχύνσεις.
  • Μειώστε την ταχύτητά σας κατά την βροχή.
  • Μην χρησιμοποιείται το cruise control σε συνθήκες έντονης βροχόπτωσης.
  • Αν ο δρόμος είναι πολυσύχναστος, προτιμήστε να κινείστε στο εσωτερικό του μέρος, καθώς το νερό συγκεντρώνεται προς την εξωτερική πλευρά.
  • Aποφύγετε όσο μπορείτε τις λακκούβες και τις εμφανείς συγκεντρώσεις στάσιμου νερού.
Advertisement

Τι πρέπει να κάνετε όταν έρθει η υδρολίσθηση;

  • Αποφύγετε να αντιδράσετε σπασμωδικά όσο δύσκολο και αν είναι αυτό.
  • Αφήστε το πόδι από το γκάζι.
  • Κρατήστε σταθερά το τιμόνι
  • Αν το αυτοκίνητο γλιστράει ευθεία, κρατήστε τους τροχούς σε ευθεία γραμμή. Αν σας βγάζει προς τα έξω, στρίψτε ελαφρά το τιμόνι προς την τροχιά του δρόμου, και απλά περιμένετε -και κάνετε την προσευχή σας…- να επανέλθει η πρόσφυση.
  • Να είστε έτοιμοι για την αντίδραση στο τιμόνι όταν θα αποκτήσετε και πάλι πρόσφυση.
  • Σταματήστε στην άκρη του δρόμου και πάρτε μία μεγάλη ανάσα. Αν είστε τυχεροί και έχετε αποφύγει τα χειρότερα, θα είναι μία εμπειρία που θα σας σημαδέψει για πάντα.

Αυτό το τελευταίο είναι το κύριο και πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της υδρολίσθησης. Έρχεται ξαφνικά, χτυπάει εκεί που δεν το περιμένεις, και δεν σου αφήνει κανένα περιθώριο αντίδρασης.

Αν δεν το πάθεις δεν γνωρίζεις πόσο δυσάρεστο και επικίνδυνο είναι.

Μην χαλαρώνετε λοιπόν στην βροχή. Και απλά μειώστε ταχύτητα, έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι ο ύπουλος εχθρός της υδρολίσθησης θα μείνει μακριά από την ζωή σας.

Πιστέψτε μας, είναι ένα γεγονός που θα σας σοκάρει. Και σίγουρα θα είναι μία από τις πιο δυσάρεστες αναμνήσεις που έχετε ως οδηγός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ελλάδα: Που καταγράφονται τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα;
Τεράστια ανάκληση για κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος
Δείτε μία Corvette να «λαμπαδιάζει» σε ατύχημα (+video)