Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Volvo βάζει κόφτη ταχύτητας

Ελλάδα 22:09
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Volvo βάζει κόφτη ταχύτητας

ΝΕΑ

Η Volvo βάζει κόφτη ταχύτητας

ΝΕΑ

Όλα τα νέα μοντέλα της Volvo θα είναι εφοδιασμένα με έναν ηλεκτρονικό περιοριστή ταχύτητας (στα 180 χλμ) από το 2020 και μετά, στο πλαίσιο της καμπάνιας ασφάλειας Vision 2020 της εταιρείας.

Advertisement
Advertisement

 

Η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία σκοπεύει να έχει μηδενικούς θανάτους ή σοβαρούς τραυματισμούς με τα αυτοκίνητά της έως το 2020, έναν αναμφισβήτητα φιλόδοξο στόχο. Προκειμένου να τον πετύχει, η Volvo, δηλώνει ότι ανεξάρτητα από το πόσο άμεσες θα είναι οι τεχνολογικές εξελίξεις, πρέπει να συμπεριληφθεί και η συμπεριφορά του οδηγού στην εξίσωση.

Advertisement
Advertisement

“Η Volvo είναι ηγέτης στην ασφάλεια. Ήμασταν και θα είμαστε”, δήλωσε ο Hakan Samuelsson, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. “Λόγω της έρευνάς μας, γνωρίζουμε πού είναι οι προβληματικοί τομείς όταν πρόκειται να σταματήσουμε σοβαρά τραύματα και θανάτους στα αυτοκίνητά μας. Γνωρίζουμε πως ο περιορισμός της ταχύτητας δεν είναι θεραπεία, αξίζει όμως να το προσπαθήσουμε αν μπορούμε να σώσουμε και μια ζωή. ”

Το ανώτατο όριο ταχύτητας είναι μόνο το πρώτο βήμα (από τα πολλά που έρχονται) καθώς η Volvo διερευνά επίσης τα οφέλη ενός συνδυασμού έξυπνου ελέγχου κίνησης, που θα περιορίζει αυτόματα την ταχύτητα του οχήματος έξω από τα σχολεία και τα νοσοκομεία.

“Θέλουμε να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για το αν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν το δικαίωμα ή ίσως και την υποχρέωση να εγκαταστήσουν τεχνολογία σε αυτοκίνητα που αλλάζουν τη συμπεριφορά του οδηγού τους, να αντιμετωπίσουν καταστάσεις όπως: Η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση μετά την κατανάλωση αλκοόλ ή η απόσπαση της προσοχής”, δήλωσε ο κ. Samuelsson και πρόσθεσε: “Δεν έχουμε μια σταθερή απάντηση σε αυτή την ερώτηση, αλλά πιστεύουμε ότι πρέπει να πάρουμε ηγετικό ρόλο στη συζήτηση και να είμαστε πρωτοπόροι”.

Advertisement

Τα στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν, ότι η ταχύτητα είναι η αιτία για το 25% όλων των θανάτων από τροχαία ατυχήματα το 2017, σύμφωνα με τον Φορέα Ασφάλειας Κίνησης Εθνικών Οδών (National Highway Traffic Safety Administration).

Advertisement

“Οι άνθρωποι συχνά οδηγούν πολύ γρήγορα σε σχέση με τις ικανότητές τους ως οδηγού”, δήλωσε ο Jan Ivarsson, ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες της Volvo Cars. “Πρέπει να στηρίξουμε την καλύτερη συμπεριφορά και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν και να καταλάβουν ότι η υπέρβαση είναι επικίνδυνη”.

Η Volvo θα λάβει επίσης μέτρα προφύλαξης από άλλα θέματα ασφάλειας στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένης της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ (ή και ναρκωτικών) και της απόσπασης της προσοχής. Αυτά τα δύο προβλήματα είναι επίσης σημαντικές αιτίες θανάτων σε τροχαία ατυχήματα. Η εταιρεία πρόκειται να παρουσιάσει τις ιδέες της για την αντιμετώπισή τους σε ειδική εκδήλωση για την ασφάλεια στις 20 Μαρτίου.

Advertisement