Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Toyota αποκαλύπτει την πλατφόρμα του καινούργιου Yaris

Ελλάδα 13:14
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Toyota αποκαλύπτει την πλατφόρμα του καινούργιου Yaris

ΝΕΑ

Η Toyota αποκαλύπτει την πλατφόρμα του καινούργιου Yaris

ΝΕΑ

Με τον κωδικό «GA-B» η Toyota παρουσιάζει τη νέα πλατφόρμα πάνω στην οποία θα χτιστεί το καινούργιο Yaris, που αναμένουμε στην αγορά το 2020.

Advertisement
Advertisement

Η νέα μικρή πλατφόρμα της Toyota αποτελεί μέρος του νέου κύριου πατώματος TNGA της ιαπωνικής εταιρείας, πάνω στο οποίο βασίζονται οι νεότερες γενιές των Prius, Corolla και RAV4, αλλά και το Toyota C-HR.

Ονοματολογικά άλλωστε το «B» στο τέλος της ονομασίας «GA-B» αποκαλύπτει και το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με την μικρή εκδοχή της εν λόγω πλατφόρμας (π.χ. στη μικρομεσαία Corolla συναντούμε την GA-C και στο μεγαλύτερο RAV4 την GA-K), η οποία έχει εξελιχθεί ώστε να προσφερθεί σύμφωνα με την Toyota μια «οδήγηση με αυτοπεποίθηση και φυσικότητα», ενώ παράλληλα η κατασκευή της επιτρέπει τη «σχεδιαστική ελευθερία αλλά και την έξυπνη τοποθέτηση διαφόρων εξαρτημάτων».

Στο κομμάτι της οδήγησης η Toyota τονίζει ότι η νέα πλατφόρμα φέρει μια σειρά από τεχνικές που της επιτρέπουν να έχει υψηλά επίπεδα ακαμψίας, ενώ παράλληλα να διατηρεί χαμηλά το βάρος και το κόστος κατασκευής της. Νέου τύπου είναι η μπροστινή ανάρτηση με Γόνατα ΜακΦέρσον, ενώ πίσω μπορεί να τοποθετηθεί είτε ημιάκαμπτος άξονας, είτε πολλαπλοί σύνδεσμοι – ανάλογα με τις απαιτήσεις. Χαμηλά τοποθετημένη είναι η θέση οδήγησης και σε θέση που συμβάλει στη μείωση του κέντρου βάρους.

Advertisement
Advertisement

Σε ό,τι αφορά τώρα στο χωροταξικό κομμάτι, η νέα πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί ώστε να επιτευχθεί όσο το δυνατόν καλύτερη εσωτερική ευρυχωρία, αλλά και παράλληλα ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να απλοποιηθεί η σχεδίαση του οχήματος σε θέσεις κλειδιά.

Ένα ακόμη στοιχείο της νέας πλατφόρμας αποτελεί και το γεγονός ότι μπορεί να αυξομειώσει τις διαστάσεις της, διαμορφώνοντας αντίστοιχα το μήκος, το ύψος, το πλάτος και το μεταξόνιο των αυτοκινήτων που θα χτιστούν πάνω της.

Advertisement

Με αυτό τον τρόπο η Toyota μας επιβεβαιώνει ότι εκτός του νέου Yaris, πάνω στη νέα αυτή πλατφόρμα θα βασιστούν και άλλα μοντέλα της όπως για παράδειγμα ένα νέο μικρό SUV/crossover μοντέλο, μικρότερο σε διαστάσεις από το C-HR, που θα επιτρέψει στη μάρκα να ανταγωνιστεί για πρώτη φορά στην εν λόγω κατηγορία.

Στο εάν θα δούμε πάντως και άλλα αυτοκίνητα της Toyota εκτός του Yaris και του νέου μικρού SUV τα οποία θα στηρίζονται πάνω σε αυτή την πλατφόρμα, αυτή τη στιγμή παραμένει μυστήριο…

Advertisement