Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οι Τούρκοι αντέγραψαν τους Κινέζους για το ηλεκτρικό τους!

Ελλάδα 11:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οι Τούρκοι αντέγραψαν τους Κινέζους για το ηλεκτρικό τους!

ΝΕΑ

Οι Τούρκοι αντέγραψαν τους Κινέζους για το ηλεκτρικό τους!

ΝΕΑ

Μπορεί ο Ερντογάν να περηφανεύεται για το τουρκικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο, όμως υπάρχουν πλέον βάσιμες υποψίες ότι πρόκειται για μία καραμπινάτη αντιγραφή.

Advertisement
Advertisement

Το να μπεις από το μηδέν στον δύσκολο χώρο της σχεδίασης και της παραγωγής ενός σύγχρονου ηλεκτρικού αυτοκινήτου δεν είναι εύκολο πράγμα. Ακόμα και για έναν μεγαλομανή σύγχρονο “σουλτάνο” που έχει εξελιχθεί ο Ερντογάν.

Υπάρχει βέβαια και ο δρόμος της αντιγραφής. Και αυτόν φαίνεται ότι ακολούθησαν σε μεγάλο βαθμό οι Τούρκοι με το πρώτο ηλεκτρικό τους το Togg.

Οι μεγάλοι “μάστορες” του copy-paste ήταν και παραμένουν οι Κινέζοι, ιδίως στην αυτοκινητοβιομηχανία. Όμως, αυτή τη φορά οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Και όπως παρατηρούν εκατοντάδες χρήστες κοινωνικών δικτύων, το Togg από την Τουρκία μοιάζει ως μία πιστή αντιγραφή ενός κινέζικου μοντέλου, του Hongqi HS5.

Advertisement
Advertisement

To συγκεκριμένο μοντέλο παρουσιάστηκε στην Έκθεση της Σανγκάης το 2017. Πρόκειται για ένα C-SUV, το οποίο ήταν πρωτότυπο εκείνα τα χρόνια και λανσαρίστηκε στην αγορά το 2019. Σύμφωνα με την κινέζικη εταιρία το σχέδιό του προέρχεται από την Italdesign.

Το TOGG έχει σχεδιαστεί από το studio του Pininfarina. Τόσο η ItalDesign όσο και ο Pininfarina έχουν κατά καιρούς συνεργαστεί με εταιρίες όπως οι Alfa Romeo, Audi, Fiat, Hyundai, Maserati, VW και πολλές άλλες. Η μόνη σύνδεση είναι ότι έχουν την έδρα τους στην Ιταλία. Είναι όμως έτσι τα πράγματα σε ό,τι έχει να κάνει με τα δύο μοντέλα από την Τουρκία και την Κίνα;

Advertisement

Οι ισχυρισμοί ότι η εταιρία που θα κατασκευάσει το TOGG έχει κλέψει σχεδιαστικές ιδέες από τους Κινέζους έχουν εμφανιστεί εδώ και καιρό. Όμως, όσο το τούρκικο αυτοκίνητο παίρνει την τελική του μορφή, τόσο γίνονται και περισσότερες οι φωνές που μιλούν για πολύ “ύποπτες” ομοιότητες ανάμεσα στα δύο αυτοκίνητα.

Advertisement

Από μια συγκριτική παρουσίαση των φωτογραφιών γίνεται εμφανές ότι μοιάζουν παραπάνω από όσο επιτρέπουν κάποιες κοινές απόψεις που μπορεί να έχουν οι σχεδιαστές όταν πρόκειται για δύο παρόμοια αυτοκίνητα μιας ίδιας κατηγορίας.

Οι αναλογίες είναι σχεδόν ταυτόσημες, το πλαϊνό μοιάζει πάρα πολύ, ενώ και η μάσκα, παρά τις επιμέρους διαφορές είναι σχεδόν ίδια, σε βαθμό που μπορείς να μπερδέψεις τα αυτοκίνητα.

Advertisement

Μπορεί κάποιος να πει ότι οι Τούρκοι αγόρασαν ένα σχέδιο από τον Pininfarina που είχε εμφανιστεί και σε παλαιότερα μοντέλα, με ιδέες που δουλεύτηκαν και από άλλους πριν καταλήξουν στην TOGG. Σε κάθε περίπτωση, οι Τούρκοι φαίνεται να είναι καλοί μαθητές των Κινέζων στην τέχνη του copy-paste.

Και μένει να δούμε τι θα επιτύχουν με την TOGG, καθώς το εγχείρημα είναι ζήτημα τιμής για τον Ερντογάν αλλά και τιμής της λίρας για τους Τούρκους, οι οποίοι δυσκολεύονται να διεκπεραιώσουν τις καθημερινές τους ανάγκες, όχι να αγοράσουν πανάκριβα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Τουρκία πουλάει 3,7 εκατομμύρια αυτοκίνητα στην ΕΕ.
O Ερντογάν οδήγησε το Togg!
Οι Τούρκοι δοκιμάζουν εντατικά το ηλεκτρικό Togg SUV