Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Tesla προτίμησε το συμβιβασμό!

Ελλάδα 21:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Tesla προτίμησε το συμβιβασμό!

ΝΕΑ

Η Tesla προτίμησε το συμβιβασμό!

ΝΕΑ

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται σε αυστηρή επιτήρηση για την αξιοπιστία των μοντέλων της και αρκετά συχνά και στις δικαστικές αίθουσες.

Advertisement
Advertisement

Ο Ίλον Μασκ θεωρεί ότι η Tesla εισέρχεται στην τελική ευθεία, για να τελειοποιήσει την αυτόνομη οδήγηση και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, καθώς πρώτα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα ασφάλειας και αξιοπιστίας.

Ορισμένα από αυτά, βαραίνουν την αμερικανική εταιρεία από το πρόσφατο παρελθόν και συχνά τίθεται αντιμέτωπη, στις δικαστικές αίθουσες, μετά από νομικές ενέργειες πελατών της για αρκετά ατυχήματα και δυστυχώς και κάποια δυστυχήματα.

Για ένα από αυτά, μάλιστα, η Tesla επέλεξε τον συμβιβασμό, μολονότι οι πρώτες δίκες έδειχναν να την απαλλάσσουν από την κύρια ευθύνη του δυστυχήματος. Ενδεικτικό, ίσως, του ότι η εταιρεία του Μασκ, θέλει να κατευνάσει τις επικρίσεις, για την τεχνολογική αξιοπιστία των αυτοκινήτων της.

Advertisement
Advertisement

Οι όροι του διακανονισμού δεν αποκαλύφθηκαν στις δικαστικές καταθέσεις που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα (8/4), στο κρατικό δικαστήριο στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια.

Η υπόθεση επικεντρώθηκε στον Ουόλτερ Χουάνγκ, έναν 38χρονο μηχανικό της Apple Inc., ο οποίος έχασε τη ζωή του στο δρόμο για την εργασία του το 2018, όταν το Model X του ξέφυγε από τον αυτοκινητόδρομο και χτύπησε σε ένα φράγμα στην άκρη του δρόμου, με ταχύτητα περίπου 115 χλμ./ώρα.

Η έρευνα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών διαπίστωσε ότι ο Χουάνγκ πιθανότατα αποσπάστηκε από μια εφαρμογή βιντεοπαιχνιδιών στο iPhone του, ενώ έδειξε επίσης «περιορισμούς» με το σύστημα Autopilot.

Advertisement

Ο κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων δικαιώθηκε σε δύο προηγούμενες δίκες στην Καλιφόρνια, αφού οι ένορκοι διαπίστωσαν ότι τα ατυχήματα -ένα θανατηφόρο και ένα όχι- οφείλονταν σε λάθη των οδηγών και όχι στην τεχνολογία της εταιρείας.

Κάθε μία από τις δίκες και άλλες που έχουν προγραμματιστεί τους επόμενους μήνες στην Καλιφόρνια και τη Φλόριντα, έρχονται σε σύγκρουση με τις βαρύγδουπες διατυπώσεις του Μασκ ότι «τα Tesla είναι τα ασφαλέστερα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν ποτέ».

Advertisement

Ο ιστότοπος της Tesla περιγράφει το Autopilot ως «ένα προηγμένο σύστημα υποβοήθησης του οδηγού που ενισχύει την ασφάλεια και την άνεση πίσω από το τιμόνι».

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το Autopilot επιτρέπει στα οχήματα να κατευθύνουν, να επιταχύνουν και να φρενάρουν αυτόματα, αλλά ότι τα χαρακτηριστικά του συστήματος απαιτούν «ενεργή επίβλεψη του οδηγού και δεν κάνουν το όχημα αυτόνομο».