Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Tesla κατηγορείται και πάλι για ρατσισμό

Ελλάδα 10:26
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Tesla κατηγορείται και πάλι για ρατσισμό

ΝΕΑ

Η Tesla κατηγορείται και πάλι για ρατσισμό

ΝΕΑ

Μία ακόμα υπόθεση ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων μέσα στην Tesla απασχολεί τα αμερικανικά δικαστήρια.

Advertisement
Advertisement

Πολλά έχουν ακουστεί κατά καιρούς για τις συνθήκες εργασίες στα εργοστάσια της Tesla. Και δεν είναι λίγες οι φορές που καταγγελίες έχουν φθάσει στα δικαστήρια για υποθέσεις που σχετίζονται με ρατσισμό ή άλλες διακρίσεις.

Μία τέτοια υπόθεση φαίνεται ότι θα απασχολήσει τα δικαστήρια στο προσεχές μέλλον. Ένας μαύρος εργαζόμενος, ο Marcus Vaughn, πρώην εργάτης στην γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο του Fremont στην Καλιφόρνια, είναι ήδη γνωστός από μία αγωγή που είχε καταθέσει το 2017 εναντίον της Tesla.

Αυτή την φορά επιστρέφει έχοντας μαζί του τις ένορκες καταθέσεις σχεδόν 240 ακόμα μαύρων πρώην εργαζομένων στα εργοστάσια της εταιρίας. Στην αγωγή του ο Vaughn περιγράφει τις συνθήκες στην Tesla ως “φυτώριο ρατσιστικής συμπεριφοράς”.

Advertisement
Advertisement

Ανάμεσα στις ένορκες καταθέσεις των υπόλοιπων μαύρων εργαζομένων στο εργοστάσιο της Tesla στο Fremont υπήρχαν αναφορές για ρατσιστικά γκράφιτι σε κοινόχρηστους χώρους, καθώς και για τη χρήση ύβρεων, όπως η λέξη “n-word”, “boy” και “monkey”.

Πάντως η Tesla δεν συνηθίζει να σχολιάζει τέτοιες υποθέσεις, εκτός από την πρώτη φορά που είχε γίνει η αγωγή του συγκεκριμένου εργαζόμενου όταν με ανακοίνωσή της αρνήθηκε ότι υπήρχαν τέτοια περιστατικά και ισχυρίστηκε ότι προχώρησε στην απόλυση τριών ατόμων που φαίνεται να εμπλέκονταν στις καταγγελίες.

Όμως δεν είναι η μοναδική υπόθεση που έχει ρίξει την σκιά του ρατσισμού πάνω στην Tesla. Το 2022, δεκαπέντε μαύροι εργαζόμενοι στο Freemont έκαναν μήνυση στην εταιρία υποστηρίζοντας ότι δέχθηκαν παρενόχληση με την λέξη “n-word” καθώς και με περιπαικτικές αναφορές στην δουλεία και τις φυτείες.

Advertisement

Οι ίδιοι εργαζόμενοι είχαν υποστηρίξει ότι δεν έπαιρναν προαγωγές που δικαιούνταν, έκαναν τις δύσκολες δουλειές και ότι οι συνήθεις λειτουργίες της εταιρίας έχουν κραυγαλέες φυλεκτικές διακρίσεις. Μάλιστα, ακόμα και η Πολιτεία της Καλιφόρνια είχε μηνύσει τότε την Tesla για τις πρακτικές της.

Πάντως μέχρι στιγμής, η μόνη υπόθεση που έχει ολοκληρωθεί δικαστικά είναι εκείνη ενός πρώην εργαζόμενου, στον οποίο τον Απρίλιο του επιδικάστηκε ποσό 3,2 εκατ. δολαρίων από την Tesla για τέτοιου είδους συμπεριφορά.

Advertisement

Σε κάθε περίπτωση, αν η νέα υπόθεση με τους 240 και πλέον εργαζόμενους πάρει διαστάσεις, θα είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα για την Tesla. Μάλιστα οι δικηγόροι του Vaughn υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να μαζευτούν έως και 6.000 μαύροι εργαζόμενοι που να κάνουν μηνύσεις στην εταιρία. Και τότε τα πράγματα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολα για την εταιρία του Μασκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
To Tesla Model S Plaid είναι ο κυρίαρχος στο Nurburgring (+video)
Αυξάνουν πάλι τις τιμές των Tesla
Απίστευτο: Πόσα πλήρωσαν για τη συντήρηση ενός Tesla στις 250.000 χιλιόμετρα;

 

Advertisement