Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Skoda γιορτάζει τα 85 χρόνια της Superb

Ελλάδα 13:46
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Skoda γιορτάζει τα 85 χρόνια της Superb

ΝΕΑ

Η Skoda γιορτάζει τα 85 χρόνια της Superb

ΝΕΑ

Πριν από 85 χρόνια, η Skoda αποκάλυψε τη Suberb. Η μάρκα εισήγαγε τότε το όνομα για να τονίσει περαιτέρω την ποιότητα αλλά και την άνεση των πολυτελών σαλούν της, τα οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν απλώς κυκλοφορήσει με την ονομασία “S 640”.

Advertisement
Advertisement

 

Η πρώτη γενιά έτρεξε από τη γραμμή παραγωγής μέχρι το 1949. Το 2001, αναβίωσε την παράδοση, εισάγοντας την πρώτη σύγχρονη γενιά. Με αμαξώματα Sedan και Combi, η σειρά έφτασε αισίως τώρα στην τρίτη γενιά. Πολυτελή οχήματα ξεκίνησαν από εργοστάσιο του Mlada Boleslav, του κατασκευαστή αυτοκινήτων Laurin & Klement πριν από περισσότερα από 110 χρόνια. Το 1907, η FF κατείχε τον πρώτο inline 8κύλινδρο που κατασκευάστηκε στην Κεντρική Ευρώπη. Ακολούθησε το περίφημο Skoda 860, το οποίο χαρακτηριζόταν επίσης από έναν 8κύλινδρο κινητήρα και κατασκευάστηκε από το 1929 έως το 1933. Η νέα γενιά 640 πήρε τα σκήπτρα και χαρακτηρίστηκε από ένα ιδιαίτερα καινοτόμο πλαίσιο και ανεξάρτητη ανάρτηση.

Το όνομα «Superb» προέρχεται από την αγγλική γλώσσα, η οποία τελικά προέρχεται από το λατινικό «superbus», που σημαίνει «υπερήφανος» ή «μαγευτικός». Η εταιρία εισήγαγε το όνομα προκειμένου να τονίσει τον εξαιρετικό χαρακτήρα του νέου S 640. Η τυποποιημένη παραγωγή του Superb ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1935. Το κορυφαίο μοντέλο τροφοδοτήθηκε από έναν εξακύλινδρο κινητήρα 2,5 λίτρων και 55 ίππων. Η υψηλή ζήτηση οδήγησε γρήγορα σε μεγαλύτερους χρόνους αναμονής: Οι πελάτες έπρεπε να περιμένουν τέσσερις εβδομάδες για το κλειστό μοντέλο και άλλες δύο για το κάμπριο. Εκτός από τις τυπικές προδιαγραφές, διατίθεται επίσης με ραδιόφωνο, ράφια από ροζ ξύλο πίσω από τα μπροστινά καθίσματα, με επιπλέον χρέωση.

Advertisement
Advertisement

Σχεδόν κάθε χρόνο, η εταιρεία παρουσίαζε περαιτέρω καινοτομίες με πιο ισχυρούς κινητήρες και ευρύτερο φάσμα εξοπλισμού. Μετά την κατασκευή περίπου 600 οχημάτων με έλεγχο βαλβίδων SV, η Skoda εισήγαγε το Superb OHV το 1938 με εξακύλινδρο κινητήρα 80 ίππων. Λίγο πριν την αναστολή της παραγωγής το 1940 εξαιτίας του πολέμου, κατασκευάστηκε μια μικρή σειρά από κινητήρες V8 4 λίτρων. Το 1946, η ŠKODA επανέλαβε την παραγωγή με εξακύλινδρους κινητήρες πριν τερματίσει την παραγωγή για πολιτικούς λόγους το 1949, αφού είχαν κατασκευαστεί πάνω από 1.000 μονάδες για μη στρατιωτική χρήση. Πολλά στρατιωτικά οχήματα παράγονται επίσης υπό την ονομασία Š 952 και Š 956.

Το 2001, η Superb επιστρέφει. Η πρώτη σύγχρονη γενιά επέκτεινε τη γκάμα της τσεχικής αυτοκινητοβιομηχανίας συμπεριλαμβάνοντας ένα saloon μεσαίου μεγέθους. Από την αρχή, το Superb έθεσε το σημείο αναφοράς στους χώρους του πίσω καθίσματος, εντυπωσιάζοντας τους πελάτες με τον ελκυστικό σχεδιασμό και την άριστη σχέση ποιότητας / τιμής. Μετά την κατασκευή 136.068 μονάδων, η Skoda ξεκινά την παραγωγή της δεύτερης γενιάς το 2008. Το στυλ του αμαξώματος συνδυάζει τα οφέλη ενός κλασικού notchback με ένα hatchback με πέμπτη πόρτα που άνοιγε σε δυο τμήματα αυξάνοντας την ήδη υψηλή πρακτικότητα. Ένα χρόνο αργότερα, εμφανίζεται η έκδοση Combi με τα λίτρα του χώρου αποσκευών να κυμαίνονται από 633 έως 1.865. Το μοντέλο δεύτερης γενιάς χαρακτηρίστηκε μεταξύ άλλων καινοτομιών από το σύστημα πρόσβασης και εκκίνησης χωρίς κλειδί KESSY, το οποίο ήταν το πρώτο σε μοντέλο της Skoda. Μέχρι το 2015, 404.756 μονάδες του Sedan και 217.734 του Combi είχαν περάσει την πύλη από τις γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιο στο Kvasiny.

Advertisement

Η σημερινή γενιά Superb έχει απολαύσει παγκόσμια δημοτικότητα από το 2015. Ποτέ πριν δεν έχουν τεθεί τόσο υψηλές απαιτήσεις στο σχεδιασμό ενός Skoda και ποτέ δεν έχουν ενσωματωθεί τόσες πολλές καινοτόμες σε ένα νέο μοντέλο της. Υπάρχει μια ολόκληρη «φάλαγγα» νέων συστημάτων υποβοήθησης οδηγού από ανώτερες κατηγορίες οχημάτων για την αύξηση της ασφάλειας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της άνεσης. Το 2019, η ναυαρχίδα της Skoda έλαβε μια σημαντική ανανέωση: Οι προβολείς LED και μια εκτεταμένη σειρά καινοτόμων συστημάτων υποστήριξης είναι μερικά από τα πολυάριθμα τεχνικά χαρακτηριστικά που καθιστούν το Superb ένα από τα ασφαλέστερα και πιο άνετα οχήματα στην κατηγορία του. Η έκδοση Scout, ο turbodiesel 2.0 TDI 150 ίππων αλλά και ο νέος 1.5 EVO βενζίνης οικονομικής λειτουργίας και χαμηλών εκπομπών είναι επίσης καινούργια. Το Superb IV θα συμπληρώσει τη σειρά στις αρχές του επόμενου έτους, ως το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της γκάμας με plug-in σύστημα κίνησης.

Advertisement