Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Skoda ετοιμάζει προσιτό μοντέλο

Ελλάδα 23:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Skoda ετοιμάζει προσιτό μοντέλο

ΝΕΑ

Η Skoda ετοιμάζει προσιτό μοντέλο

ΝΕΑ

Ο όμιλος VW και κατ’ επέκταση η Skoda θα αποφασίσουν μέχρι τα μέσα του έτους εάν θα εξελιχθεί μια έκδοση χαμηλού κόστους επάνω στη νέα πλατφόρμα μικρών αυτοκινήτων του ομίλου, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Bernhard Maier. Η αρχιτεκτονική θα στηρίξει μικρά αυτοκίνητα του VW Group που προορίζονται για αγορές περιορισμένες σε προϋπολογισμό όπως είναι η Ινδία.

Advertisement
Advertisement

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ (gt@newsauto.gr)

Ο Maier, ο οποίος έχει οδηγήσει τη Skoda από τα τέλη του 2015, δήλωσε ότι αν εγκριθεί το project, τα πρώτα αυτοκίνητα που βασίζονται στη νέα πλατφόρμα MQB A0 της VW Group θα κυκλοφορήσουν στο εμπόριο γύρω στο 2021. Ο όμιλος VW έχει αγωνιστεί εδώ και χρόνια για να βρει το σωστό προϊόν προκειμένου να ενισχύσει τις πωλήσεις στην Ινδία, εκεί όπου κυριαρχούν τα χαμηλού κόστους αυτοκίνητα της Suzuki και της Hyundai. Οι πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων σημείωσαν πτώση 8,8% πέρυσι στα 3,61 εκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας την Ινδία την πέμπτη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως ακριβώς πίσω από τη Γερμανία, σύμφωνα πάντα με στοιχεία της JATO Dynamics. Οι πωλήσεις της Skoda το 2017 στην Ινδία αυξήθηκαν 31% στα 17.113 αυτοκίνητα.

Η Skoda αρχικά σχεδίαζε να αναπτύξει μια πλατφόρμα χαμηλού κόστους για την Ινδία σε συνεργασία με την τοπική αυτοκινητοβιομηχανία Tata Motors. Η συμφωνία, ωστόσο, υποχώρησε πέρυσι. Η Skoda δήλωσε ότι ανησυχεί ότι θα κοστίσει πάρα πολύ για να αναβαθμιστεί η αρχιτεκτονική AMP της Tata για να ανταποκριθεί στις αυστηρότερες προδιαγραφές εκπομπών ρύπων και ασφάλειας. Αντί αυτού, η Skoda εξετάζει τώρα πώς να μειώσει το κόστος από την πλατφόρμα MQB A0, η οποία χρησιμοποιείται για αυτοκίνητα όπως τα VW Polo και Skoda Fabia, ώστε να καταστούν κατάλληλα και για αναδυόμενες αγορές. Η Skoda έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη της πλατφόρμας MQB A0 για όλες τις μάρκες του VW Group παγκοσμίως.

Advertisement
Advertisement

Η Renault απέδειξε ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες μπορούν να σπάσουν με επιτυχία το δίπολο των Suzuki και Hyundai στη χώρα όταν ξεκίνησε το μικρό SUV, το Kwid, το 2015. Το Kwid βοήθησε τη Renault να ωθήσει τις ετήσιες πωλήσεις της στην Ινδία σε πάνω από 100.000 μονάδες για πρώτη φορά. Ωστόσο, ένα μελλοντικό μικρό Skoda ή VW για την Ινδία θα ήταν ακριβότερο από ό, τι το Kwid, τόνισε ο επικεφαλής χρηματοοικονομικών και τεχνολογιών πληροφορικής της Skoda, Klaus-Dieter Schuermann.

Η Skoda διαθέτει δύο εργοστάσια αυτοκινήτων στην Ινδία, όπου επίσης συναρμολογεί οχήματα για τα εμπορικά σήματα VW και Audi. Το best seller της τσεχικής εταιρείας στην Ινδία είναι το Rapid. Η Skoda αύξησε την παραγωγή των compact οχημάτων κατά 23% σε 11.800 μονάδες πέρυσι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Το αυτοκίνητο είναι χτισμένο σε έκδοση χαμηλότερου κόστους της πλατφόρμας PQ του VW Group το οποίο είναι προσαρμοσμένο για αναδυόμενες αγορές όπως η Ινδία και η Κίνα. Το VW Group προσπάθησε νωρίτερα να εισέλθει στην Ινδία σε συνεργασία με τη Suzuki πίσω στο 2009, αλλά η συμφωνία διακόπηκε το 2015, προκαλώντας μια παρατεταμένη δικαστική διαμάχη.