Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η συνεργασία-πρότυπο Renault και Nissan

Ελλάδα 19:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η συνεργασία-πρότυπο Renault και Nissan

ΝΕΑ

Η συνεργασία-πρότυπο Renault και Nissan

ΝΕΑ

Σε 2,9 δισ. ευρώ ανήλθαν το 2013 οι κοινές δράσεις της Renault και της Nissan, ενώ και το 2014 αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα. «Οι συνέργειες σημαίνουν ουσιαστικά δύο πράγματα: είτε κάνεις τα ίδια πράγματα με μικρότερο κόστος απ’ ό,τι πριν, είτε κάνεις περισσότερα με το ίδιο κόστος», αναφέρει ο Jeremie Papin, οικονομικός διευθυντής της Renault-Nissan Alliance.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ (twitter.com/bitsi74)

Η στρατηγική συνεργασία επέτρεψε στους δύο κατασκευαστές από τη Γαλλία και την Ιαπωνία να περιορίσουν σημαντικά τα κόστη τους και να βελτιώσουν την ποιότητα των μοντέλων τους. Από τα 4,8 εκατ. πωλήσεις το 1999 (όταν Renault και Nissan υπέγραψαν τη συμφωνία συγχώνευσής τους), οι δύο εταιρείες έφθασαν τα 8,3 εκατ. το 2013. Έτσι ο γαλλο-ιαπωνικός όμιλος είναι ο 4ος σε πωλήσεις παγκοσμίως, μετά τις Toyota, General Motors και Volkswagen.

Renault και Nissan περιμένουν ακόμη καλύτερες ημέρες, όσο θα προχωράει η διεύρυνση της γκάμας των μοντέλων που βασίζονται στη νέα αρχιτεκτονική CMF (Common Module Family). Επιτρέπει στα διάφορα συμβατά μέρη (κινητήρας, καμπίνα επιβατών, εμπρός και πίσω κάτω τμήμα του αμαξώματος, ηλεκτρικά συστήματα) να «κουμπώνουν» μεταξύ τους.

Advertisement
Advertisement

Τα πρώτα αυτοκίνητα της Nissan που βασίζονται στη CMF είναι το Rogue για την αγορά των ΗΠΑ, τα X-Trail και Qashqai για Ιαπωνία και Ευρώπη, ενώ από την πλευρά της Renault θα κάνει πρεμιέρα στο νέο Espace, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2015.