Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οι πανίσχυροι τερμίτες απειλούν τους δρόμους μας (+video)

Ελλάδα 11:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οι πανίσχυροι τερμίτες απειλούν τους δρόμους μας (+video)

ΝΕΑ

Οι πανίσχυροι τερμίτες απειλούν τους δρόμους μας (+video)

ΝΕΑ

Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ακόμα και… τέρατα, όπως οι τερμίτες που εμφανίστηκαν στην Αυστραλία και απειλούν με εξάπλωση σε όλο τον κόσμο…

Advertisement
Advertisement

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι οι τερμίτες, αυτή η ειδική κατηγορία των μυρμηγκιών, είχε ως κύριο γευστικό έδεσμα το ξύλο, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε σπίτια και άλλες κατασκευές.

Γνωρίζαμε επίσης ότι για την κακή κατάσταση των δρόμων ευθύνη είχαν κάποιου άλλου είδους … τερμίτες, που κατα καιρούς ροκάνιζαν κρατικούς πόρους και κατατρώγουν ευρωπαϊκά προγράμματα.

Να όμως που ήρθε η ώρα οι κανονικοί τερμίτες να πάρουν την δόξα πίσω. Και όπως μαθαίνουμε από την μακρινή Αυστραλία, ένα νέο είδος από αυτά τα γιγαντιαία μυρμήγκια έχει αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες. Και τρώει ότι βρίσκει εμπρός του, από μόλυβδο και πλαστικό έως και… άσφαλτο!

Advertisement
Advertisement

Οι τερμίτες είναι είδος που ζει και αναπτύσσεται στην μεγάλη ζέστη και υγρασία. Υπολογίζεται ότι σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς πολλαπλασιάζονται επί επτά φορές.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη ευνοεί την αύξηση των αριθμών τους αλλά και την εμφάνιση μεταλλαγμένων παραλλαγών που δεν αφήνουν τίποτα στον δρόμο τους.

Όπως για παράδειγμα αυτό που γίνεται στην Αυστραλία, όπου ένα ενδημικό είδος με την ονομασία Mastotermes και με καταγωγή που φθάνει έως και στην εποχή των δεινοσαύρων, έχει αλλάξει συνήθειες και έχει αυξηθεί σε μεγάλους αριθμούς.

Advertisement

Οι τεράστιοι αυτοί τερμίτες έχουν πλέον κυριαρχήσει στην Βόρεια Αυστραλία και χάρη στα δυνατά σαγόνια τους έχουν την ικανότητα να καταστρέψουν οτιδήποτε βρεθεί μπροστά τους. Και τρώνε τα πάντα, όποιο υλικό και αν συναντήσουν, ενώ καταστρέφουν και την πανίδα, τρώγοντας τις ρίζες δέντρων, κυρίως των φοινίκων.

Η τελευταία και πιο πρόσφατη γευστική τους προτίμηση, αφού έχουν καταναλώσει οτιδήποτε άλλο βρουν γύρω τους, είναι η άσφαλτος των δρόμων. Μία “επίθεση” από αυτούς τους γιγαντιαίους τερμίτες μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, δημιουργώντας μέσα σε λίγες ημέρες έναν δρόμο που θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.

Advertisement

Ο πονοκέφαλος για τις αρχές της Αυστραλίας είναι μεγάλος, καθώς δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια μέθοδος για τον περιορισμό τους.

Ενώ και η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη ευνοεί όλο και περισσότερο την ταχεία εξάπλωσή τους σε όλη την χώρα, ακόμα και στα νότια τμήματά της, που είναι πιο ψυχρά.

Οι Αυστραλοί ψάχνουν με μεγάλη ανησυχία για το πως θα ξεμπερδέψουν με το πρόβλημα από τους τερμίτες-γίγαντες που τους προέκυψε ξαφνικά και καταστρέφει τους δρόμους τους.

Advertisement

Για τους δικούς μας πιο ανθεκτικούς “τερμίτες” της λακκούβας και των κακοτεχνιών θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια και υπομονή.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυτοκινητόδρομοι: Έρχεται αναλογική χρέωση σε όλα τα διόδια!
Τέλος οι επικίνδυνοι δρόμοι από Θεσσαλονίκη προς Χαλκιδική!
Ποιοι είναι οι πιο επικίνδυνοι δρόμοι; – Που βρίσκεται η Ελλάδα;