Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Mazda επιβεβαίωσε την επιστροφή του Wankel

Ελλάδα 7:02
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Mazda επιβεβαίωσε την επιστροφή του Wankel

ΝΕΑ

Η Mazda επιβεβαίωσε την επιστροφή του Wankel

ΝΕΑ

Στο πλαίσιο της έκθεσης αυτοκινήτου στο Παρίσι η Mazda επιβεβαίωσε την επιστροφή του περιστροφικού κινητήρα, όχι όμως ως βασική μονάδα ισχύος αλλά ως range extender σε ηλεκτρικά μοντέλα.Του ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΡΠΙΔΗ

Advertisement
Advertisement

Η είδηση της επιστροφής του περιστροφικού κινητήρα ίσως να μην ήταν τόσο ευχάριστη για τους χιλιάδες οπαδούς του Wankel που περίμεναν κάποια νέα σχετικά με την τύχη του από το 2012 οπότε και σταμάτησε η παραγωγή του RX8.

Ωστόσο η επίσημη επιβεβαίωση από την Mazda πως ο περιστροφικός κινητήρας θα επιστρέψει σε κάποια μοντέλα της δεν αφορούσε την παρουσία του σε κάποιο σπορ μοντέλο όπως πολλοί θα ήθελαν. Αντίθετα ο περιστροφικός κινητήρας θα παίζει το ρόλο του range extender στο πρώτη ηλεκτρικό μοντέλο που θα παρουσιαστεί από τη Mazda. Το ηλεκτρικό μοντέλο θα έχει μια αμιγώς ηλεκτρική έκδοση και μια με range extender, όπως για παράδειγμα γίνεται με την BMW i3. Η επιλογή του περιστροφικού κινητήρα στο ρόλο γεννήτριας οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στις μικρές του διαστάσεις και την αναλογικά πολύ υψηλή απόδοση.

Πάντως η Mazda δεν έχει αποκαλύψει περεταίρω λεπτομέρειες σχετικά με το ηλεκτρικό της μοντέλο. Ωστόσο τα μελλοντικά της σχέδια προβλέπουν πως μόνο το 5% της συνολικής της παραγωγής θα αφορά ηλεκτρικά μοντέλα ενώ το υπόλοιπο 95% θα είναι υβριδικά που θα συνδυάζουν θερμικούς κινητήρες και ηλεκτροκινητήρες.

Advertisement
Advertisement

mazda-50-years-rotary-engine4567654harpi640