Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Landwind θα αποζημιώσει την JLR για την… απομίμηση του Evoque!

Ελλάδα 11:30
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Landwind θα αποζημιώσει την JLR για την… απομίμηση του Evoque!

ΝΕΑ

Η Landwind θα αποζημιώσει την JLR για την… απομίμηση του Evoque!

ΝΕΑ

Αποζημίωση θα πρέπει να καταβάλει η Landwind στην Jaguar Land Rover για την αντιγραφή του Range Rover Evoque.

Advertisement
Advertisement

Αρκετές κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες εδώ και πολλά χρόνια αντιγράφουν τα μοντέλα άλλων κατασκευαστών δημιουργώντας αυτοκίνητα «copy-paste» με αποτέλεσμα πάρα πολλές φορές έχουν οδηγηθεί στις δικαστικές αίθουσες της Κίνας αλλά χωρίς να τιμωρηθούν.

Ωστόσο η Jaguar Land Rover κέρδισε μία σημαντική νομική νίκη στα δικαστήρια η οποία συνοδεύεται βέβαια από χρηματική αποζημίωση μετά από την απόφαση δικαστηρίου της Κίνας το οποίο ξεκαθάρισε πως το Landwind X7 SUV της Jiangling Motor είναι όμοιο με το Range Rover Evoque.

Advertisement
Advertisement

Ειδικότερα το Περιφερειακό Δικαστήριο της Chaoyang στο Πεκίνο συμφώνησε με την JLR ότι το Landwind Χ7 αντέγραψε πέντε μοναδικά χαρακτηριστικά του Evoque οδηγώντας σε σύγχυση το αγοραστικό κοινό επιβάλλοντας μάλιστα και χρηματική αποζημίωση στην κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο Keith Benjamin, επικεφαλής του νομικού τμήματος της Jaguar Land Rover μετά την απόφαση δήλωσε ότι: «Αυτή η απόφαση είναι ένα σαφές δείγμα ενός νόμου που εφαρμόζεται σωστά για την προστασία των καταναλωτών και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους ώστε να μην συγχέονται ή να παραπλανούνται, προστατεύοντας παράλληλα τις επιχειρηματικές επενδύσεις».

Advertisement

Παρά την εκτεταμένη – και συχνά εξόφθαλμη – αντιγραφή, οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Δύσης γενικά δεν προβαίνουν σε νομικές ενέργειες εναντίων των κινεζικών καθώς εκτιμούν ότι οι πιθανότητες νίκης έναντι των τοπικών εταιρειών είναι περιορισμένες. Επίσης, μία δικαστική διαμάχη μπορεί να είναι κακή για τη φήμη και την εικόνα μιας ευρωπαϊκής, για παράδειγμα, αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς συχνά πυκνά οι αγοραστές της Κίνας «βλέπουν» μια ξένη εταιρεία να εκφοβίζει τους εγχώριους ανταγωνιστές της.

Το Landwind X7 αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μέρος των 80.000 πωλήσεων της μάρκας το 2016 στο ύψος της δημοτικότητας του SUV και κόστιζε μόλις 17.100 ευρώ στην Κίνα, σε σύγκριση με τις 50.000 ευρώ που κόστιζε το Evoque.

Advertisement

Το νέο Range Rover Evoque θα κυκλοφορήσει στην Κίνα τον Απρίλιο.

Η απόφαση δικαίωσης της JLR απέναντι σε μία εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία είναι κάτι το σπάνιο στη χώρα. Στο παρελθόν, και συγκεκριμένα το 2008, η Fiat έχασε σε μία αντίστοιχη υπόθεση απέναντι στην Great Wall, αφού το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το GW Peri δεν ήταν ένα αντίγραφο του Panda, παρά τις έντονες ομοιότητες…

 

Advertisement