Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οι κακοπληρωτές τη γλίτωσαν. Για την ώρα…

Ελλάδα 19:17
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι κακοπληρωτές τη γλίτωσαν. Για την ώρα…

ΝΕΑ

Οι κακοπληρωτές τη γλίτωσαν. Για την ώρα…

ΝΕΑ

Μία πρωτότυπη πατέντα σχετικά με την επανάκτηση των αυτοκινήτων με δόσεις από αμελείς πελάτες θα μπορούσε να φέρει τα πάνω-κάτω στην παγκόσμια αγορά.

Advertisement
Advertisement

Η Ford είχε μία ιδέα πριν μερικά χρόνια για να μην χάνει τα γραμμάτια των πελατών που είχαν αγοράσει μοντέλο της με πλάνο δόσεων. Αυτή η ιδέα ήταν μία ευρεσιτεχνία που στο μέλλον θα υποστήριζε την επανάκτηση του αυτοκινήτου εφόσον ο πελάτης είχε αργήσει ή δεν είχε πληρώσει καθόλου τη δόση. Αυτό το σενάριο φαίνεται πως ναυαγεί.

Αρχικά, η άδεια ευρεσιτεχνίας κατατέθηκε τον Αύγουστο του 2021, ενώ η Ford επανήλθε τον Μάρτιο του 2022. Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ονόμασε την εν λόγω ευρεσιτεχνία «Σύστημα και Μέθοδοι για την Ανάκτηση Αυτοκινήτων».

Βάσει αυτής της πατέντας, η εταιρεία θα μπορούσε να κάνει το αυτοκίνητο να φύγει ημι-αυτόνομα από τον ιδιοκτήτη και να επιστρέψει σε μία συγκεκριμένη τοποθεσία, εφόσον ο πελάτης δεν είχε πληρώσει τις δόσεις του.

Advertisement
Advertisement

Αρχικά, ήταν να λειτουργήσει μονάχα ως υπενθύμιση στον ιδιοκτήτη. Εφόσον όμως ο ιδιοκτήτης παρέλειπε την υπενθύμιση, αυτόματα το αυτοκίνητο θα απενεργοποιούσε λειτουργίες, όπως το ράδιο ή ο κλιματισμός.

Βέβαια, η πιο ακραία έκδοση της μεθόδου της Ford δεν ήταν αυτή, αλλά τα ημι-αυτόνομα αυτοκίνητά της. Αυτά μπορούσαν κυριολεκτικά μόνα τους να εγκαταλείψουν τον ιδιοκτήτη τους και να επιστρέψουν στην αντιπροσωπεία από όπου αγοράστηκαν.

Advertisement

Σε όλα αυτά λοιπόν, η Ford βάζει μία τελεία προς ώρας. Στις 20 Οκτωβρίου του 2023, το US Patent & Trademark Office πέρασε την ευρεσιτεχνία της Ford στην κατηγορία «abandoned» (εγκαταλελειμμένη). Οι λόγοι που έγινε αυτό και που η ιστορική εταιρεία δεν ασχολήθηκε, είναι άγνωστοι προς το παρόν.

Advertisement

Είναι πολύ πιθανό η Ford να αποφάσισε να εγκαταλείψει μία τόσο ανεπτυγμένη τεχνολογία, η οποία συνδέεται άμεσα με την αυτόνομη οδήγηση, λόγω του υψηλού κόστος και των δυσκολιών που φέρει μαζί. Συν τοις άλλοις, οι πελάτες της δεν χάρηκαν ιδιαίτερα με αυτήν την εκβιαστική κίνηση.

Παρόλα αυτά, δεν αποκλείεται να ξαναδούμε αυτή τη μέθοδο να επανεξετάζεται σε νέα βάση. Ήδη αντιπροσωπείες, κυρίως στις ΗΠΑ, προχωρούν στην τοποθέτηση GPS στα αυτοκίνητα, ώστε να παρακολουθούν και να εντοπίζουν τους πελάτες που δεν είναι συνεπείς στις πληρωμές τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κλοπή αυτοκινήτων σε εργοστάσιο της Ford!
Οι τιμές του νέου Ford Kuga στην Ελλάδα!
Η χαρισματική προσωπικότητα του νέου Ford Explorer

Advertisement