Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Honda δοκιμάζει αυτονομία και στη θάλασσα

Ελλάδα 8:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Honda δοκιμάζει αυτονομία και στη θάλασσα

ΝΕΑ

Η Honda δοκιμάζει αυτονομία και στη θάλασσα

ΝΕΑ

Η Honda είναι έτοιμη να μεταφέρει τα προηγμένα συστήματα αυτόνομης οδήγησης στα σκάφη, ταυτόχρονα με μια νέα γενιά ηλεκτρικών κινητήρων.

Advertisement
Advertisement

Εκτός από τις αυτοκινητοβιομηχανίες που αρχίζουν σταδιακά να στρέφονται προς την ηλεκτροκίνηση, υπάρχουν και άλλες πτυχές της ευρύτερης βιομηχανίας στις μετακινήσεις που εξελίσσουν νέες τεχνολογίες με βάση την μπαταρία. Για παράδειγμα, έχουμε δει πολλές παραδοσιακές δυνάμεις στον τομέα των θαλάσσιων οχημάτων να παρουσιάζουν ηλεκτρικούς κινητήρες προκειμένου να βάλουν και εκείνες το λιθαράκι τους στο στόχο της βιωσιμότητας.

Η Honda είναι μια από τις εταιρείες που έχει μεγάλη γκάμα ειδών θαλάσσης τόσο σε κινητήρες σκαφών όσο και σε συστήματα πλοήγησης. Πρόσφατα, στο Μαϊάμι, η ιαπωνική εταιρεία παρουσίασε το πλάνο της για το μέλλον που δείχνει καθαρά πως θέλει να κοιτάξει την ηλεκτροκίνηση. Στην Έκθεση Maimi Boat Show παρουσίασε έναν καινούριο μικρό ηλεκτρικό κινητήρα σκαφών 5 ίππων ο οποίος βρίσκεται σε πρωτότυπη μορφή και βασίζεται σε εκείνους που χρησιμοποιεί η εταιρεία στις ηλεκτρικές μοτοσικλέτες.

Advertisement
Advertisement

Η Honda αναφέρει πως το πρόγραμμα είναι σε πειραματικό στάδιο, αλλά ο στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να υπάρξουν ανάλογα προϊόντα για μικρά σκάφη. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το σύστημα αυτόνομης οδήγησης που παρουσίασε η Honda στην εκδήλωση. Προερχόμενο από τον κόσμο του αυτοκινήτου, το σύστημα χρησιμοποιεί κάμερες και αισθητήρες 360 μοιρών περιμετρικά του σκάφους οι οποίοι συνεργάζονται με μια ισχυρή μονάδα ελέγχου.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των ανθρώπων της Honda, το σύστημα σε πρώτη φάση θα είναι σε θέση να παρκάρει μόνο του το σκάφος στο λιμάνι, ενώ δεν επόμενη φάση θα μπορεί να κινηθεί αυτόνομα αρκεί ο χρήστης να του βάλει τις παραμέτρους μετακίνησης. Το σύστημα θα έχει σύστημα ανίχνευσης του βυθού και σύστημα εντοπισμού αντικειμένων και σκαφών στη θάλασσα διαγράφοντας μόνο του την κατάλληλη πορεία.

Advertisement

Το Multi-View Cockpit της Honda αναμένεται να είναι διαθέσιμο το 2025 και η αυτόνομη οδήγηση το 2026.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Honda Civic e:HEV: Πρωτοπορεί στην αποτελεσματικότητα του κινητήρα
Honda HR-V: Αναβαθμίζει την online εμπειρία
Η Honda ετοιμάζει μικρά και φθηνά ηλεκτρικά