Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οι GM και Amazon επενδύουν στην Rivian

Ελλάδα 10:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οι GM και Amazon επενδύουν στην Rivian

ΝΕΑ

Οι GM και Amazon επενδύουν στην Rivian

ΝΕΑ

Σύμφωνα με πηγές τόσο η Amazon, όσο και η GM αναμένεται να επενδύσουν ένα ποσό που θα ξεπερνά το 1 δις ευρώ στην start-up αμερικάνικη εταιρεία Rivian.

Advertisement
Advertisement

 

H επίσημη παρουσίαση της νεοσυσταθείσας εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων Rivian στο πρόσφατο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Λος Άντζελες κέντρισε το ενδιαφέρον αρκετών επενδυτών, ανάμεσά τους την General Motors και την Amazon. Και οι δύο εταιρείες επιθυμούν να διαθέσουν σημαντικά ποσά με σκοπό την απόκτηση ενός μειοψηφικού πακέτου στην συγκεκριμένη φίρμα, η οποία φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος κατασκευαστής που θα λανσάρει ένα ηλεκτρικό pick up στην αμερικάνικη αγορά.

Advertisement
Advertisement

H Rivian ιδρύθηκε το 2009, ενώ τα πρώτα της μοντέλα, το επαγγελματικό R1T και το SUV R1S χρησιμοποιούν ως βάση την μεταβλητή πλατφόρμα «skateboard», που μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα. Και τα δύο μοντέλα χρησιμοποιούν μπαταρίες ιόντων λιθίου, τοποθετημένες στο δάπεδο, στο μεν R1T η χωρητικότητά της είναι 105, 135 και 180 kWh (με αυτονομία από 370 έως 640 km), στο δε R1S μπορεί να ξεπεράσει τα 675 km. Παρόμοιο είναι και το σύστημα μετάδοσης με την τοποθέτηση τεσσάρων ηλεκτροκινητήρων, έκαστος σε κάθε τροχό που προσφέρουν μία έξυπνη τετρακίνηση. Κάθε ένας αποδίδει 200 PS, με την συνολική απόδοση να αγγίζει τους 800 PS, προσφέροντας εκρηκτικές επιδόσεις (0-96 km/h σε 3,0 δευτερόλεπτα, 0-160 km/h σε λιγότερο από 7,0 δευτ.). Τέλος, να αναφέρουμε ότι και τα δύο μοντέλα θα συναρμολογούνται στο παλιό εργοστάσιο της Mitsubishi στο Ιλινόις, με συνολική ετήσια παραγωγή 350.000 οχημάτων.