Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Ford βάζει τέλος στα φανάρια (+video)

Ελλάδα 2:18
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Ford βάζει τέλος στα φανάρια (+video)

ΝΕΑ

Η Ford βάζει τέλος στα φανάρια (+video)

ΝΕΑ

Η Ford διερευνά πώς, με τον κατάλληλο συντονισμό συνδεδεμένων αυτοκινήτων στις διασταυρώσεις, οδηγοί και επιβάτες θα μπορούν να απολαμβάνουν την ελεύθερη ροή της κυκλοφορίας χωρίς το στρες του «σταμάτα-ξεκίνα». Φανταστείτε έναν κόσμο όπου φτάνοντας σε μία διασταύρωση, δεν θα χρειάζεται να περιμένετε σε κόκκινο φανάρι, και θα σταματάτε μόνον επειδή έχετε φτάσει στον προορισμό σας.

Advertisement
Advertisement

Η Ford δοκιμάζει μία νέα μέθοδο με την οποία η τεχνολογία συνδεδεμένων αυτοκινήτων μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο – έχοντας ως πρότυπο τον τρόπο που οι άνθρωποι κινούνται μέσα στο πλήθος, επιβραδύνοντας ή επιταχύνοντας για να μην πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλον, χωρίς να χρειάζεται να σταματούν.

Η τεχνολογία Intersection Priority Management (IPM) – που δοκιμάζεται αυτή την εβδομάδα στους δρόμους του Milton Keynes στη Μεγάλη Βρετανία στο πλαίσιο του προγράμματος κυβερνητικής χρηματοδότησης UK Autodrive –  στόχο έχει την οδήγηση και άφιξη στον προορισμό χωρίς περιττές στάσεις στις διασταυρώσεις, διευκολύνοντας την ροή της κυκλοφορίας και αυξάνοντας την ασφάλεια και απόδοση.

Κάθε χρόνο, ο μέσος οδηγός περνά 48 ώρες αναμονής σε κόκκινα φανάρια. Και δεν είναι μόνο το άγχος που προκαλούν οι διασταυρώσεις, αφού είναι και αιτία για το 60% των τροχαίων ατυχημάτων. Εκτός από την εξοικονόμηση χρόνου, όταν οι οδηγοί δεν σταματάνε στα φανάρια εξοικονομούν καύσιμο, αφού δεν φρενάρουν, ούτε επιταχύνουν μετά από στάση.

Advertisement
Advertisement

Η τεχνολογία IPM χρησιμοποιεί επικοινωνίες V2V συντονισμού με άλλα οχήματα που βρίσκονται στην περιοχή, ώστε να προτείνει βέλτιστες ταχύτητες για ασφαλή διέλευσή τους από τις διασταυρώσεις, χωρίς να χρειαστεί να σταματήσουν.

No More Red Lights? Ford Imagines a Future Where Stopping at Jun

Για τη δοκιμή, τα αυτοκίνητα εφοδιάζονται με συστήματα επικοινωνίας V2V που μεταδίδουν τη θέση, την κατεύθυνση του ταξιδιού και την ταχύτητα των οχημάτων. Τα ενσωματωμένα συστήματα IPM μπορούν να αναγνωρίζουν μία προσεχή διασταύρωση και την πορεία άλλων οχημάτων που πλησιάζουν. Μετά μπορούν να υποδείξουν μία βέλτιστη ταχύτητα για κάθε όχημα που πλησιάζει στη διασταύρωση, ώστε να περάσουν όλα με ασφάλεια.

Advertisement

Τα αυτοκίνητα της δοκιμής έχουν οδηγούς πίσω από το τιμόνι, αλλά και τα αυτόνομα οχήματα θα ωφελούνται από αυτή την τεχνολογία. Με την αυτοματοποίηση της διαχείρισης των διασταυρώσεων, στο μέλλον, τα οχήματα θα μπορούν να κινούνται με ασφάλεια χωρίς φωτεινούς σηματοδότες ή κυκλοφοριακά σήματα. Ενώ τα σημερινά αυτόνομα αυτοκίνητα λειτουργούν ανεξάρτητα χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αισθητήρων και δεδομένα χαρτών, θα επωφεληθούν από τις τεχνολογίες επικοινωνιών V2V και vehicle-to-everything (V2X).

Advertisement