Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οι Ευρωπαίοι στο έλεος της Κίνας

Ελλάδα 10:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οι Ευρωπαίοι στο έλεος της Κίνας

ΝΕΑ

Οι Ευρωπαίοι στο έλεος της Κίνας

ΝΕΑ

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα είναι η κατάσταση με τους δασμούς που θέλουν να επιβάλουν οι Ευρωπαίοι, καθώς οι Κινέζοι είναι έτοιμοι για αντίποινα.

Advertisement
Advertisement

Η Κίνα απειλεί με ενδεχόμενους δασμούς έως και 25% στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού που εισάγονται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αυξάνοντας τις εμπορικές εντάσεις.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας ανακοίνωσε αυτή την πιθανή κίνηση, υπονοώντας σημαντικές επιπτώσεις για τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, επηρεάζοντας ενδεχομένως τις διπλωματικές σχέσεις με την ΕΕ.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που η ΕΕ πλησιάζει στην ημερομηνία που έχει ορίσει για να ανακοινώσει τα πορίσματα της έρευνάς της σχετικά με τις κινεζικές επιδοτήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, με πιθανή επιβολή δασμών έως τις αρχές Ιουλίου.

Advertisement
Advertisement

Οι εμπορικές τριβές μεταξύ Κίνας και ΕΕ έχουν ενταθεί από τότε που ξεκίνησε η έρευνα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Παρά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ευρώπη με στόχο τη χαλάρωση των εντάσεων, παραμένουν οι ανησυχίες ότι η ΕΕ ενδέχεται να ακολουθήσει τις ΗΠΑ στην επιβολή αυστηρών εισαγωγικών τελών στα κινεζικά προϊόντα.

Η ΕΕ ξεκίνησε την έρευνά της σχετικά με τις κινεζικές επιδοτήσεις στα ηλεκτρικά τον Σεπτέμβριο του 2023, με μια σειρά κρίσιμων ημερομηνιών που οδηγούν σε ενδεχόμενους τελικούς δασμούς τον Νοέμβριο του 2024.

Advertisement

Αναλυτές της Eurasia Group σημείωσαν ότι η ΕΕ παραμένει αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τις κινεζικές επιδοτήσεις, χωρίς να πτοείται από τις απειλές αντιποίνων της Κίνας.

Το κινεζικό επιμελητήριο τάχθηκε υπέρ της αύξησης των δασμών στα αυτοκίνητα με κινητήρες άνω των 2,5 λίτρων, κατηγορία στην οποία η Κίνα εισήγαγε 250.000 αυτοκίνητα πέρυσι.

Advertisement

Οι ισχύοντες δασμοί στα επιβατικά αυτοκίνητα από την Ευρώπη ανέρχονται στο 15%.

Μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Toyota, η Mercedes-Benz και η BMW θα μπορούσαν να επηρεαστούν περισσότερο από αυτούς τους πιθανούς δασμούς.

Εκτός από τους δασμούς στην αυτοκινητοβιομηχανία, η Κίνα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα λάβει αντίποινα για το ευρωπαϊκό κρασί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και έχει ξεκινήσει έρευνα για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές μπράντι.

Advertisement

Η κυριαρχία της Κίνας στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων, σε συνδυασμό με τον πόλεμο τιμών και την εγχώρια οικονομική επιβράδυνση, έχει οδηγήσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες της να αναζητήσουν επέκταση στο εξωτερικό.

Πέρυσι, η Κίνα εξήγαγε 1,55 εκατομμύρια ηλεκτρικά, με την Ευρώπη να αποτελεί σημαντική αγορά.

Οι συνεχιζόμενες εμπορικές διαμάχες υπογραμμίζουν την παγκόσμια ανησυχία σχετικά με τις επιθετικές εξαγωγικές στρατηγικές της Κίνας και τις ευρύτερες επιπτώσεις στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις.