Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η έλλειψη σε μικροτσίπ «βύθισε» τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου

Ελλάδα 2:10
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η έλλειψη σε μικροτσίπ «βύθισε» τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου

ΝΕΑ

Η έλλειψη σε μικροτσίπ «βύθισε» τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου

ΝΕΑ

Μετά από 14μηνη ανάκαμψη, τους δύο τελευταίους μήνες η αγορά αυτοκινήτου της Κίνας «αιμορραγεί».

Advertisement
Advertisement

Τις πληγές της από την έλλειψη ημιαγωγών μετράει η Κίνα, η οποία είδε τον Ιούνιο τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων να καταγράφουν «βουτιά».

Μολονότι τον περασμένο μήνα ταξινομήθηκαν 1,93 εκατ. νέα επιβατικά – ξεπερνώντας κατά πολύ τις εμπορικές επιδόσεις άλλων χωρών –  σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 οι πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 16%.

Η μειωμένη ζήτηση στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου παγκοσμίως αποτυπώνεται και σε επίπεδο κατασκευαστών, με τη Honda να ταξινομεί στην Κίνα 118.168 οχήματα (-17%) και τη Nissan 114.605 (-16%).

Advertisement
Advertisement

Οι φτωχές εμπορικές επιδόσεις του Ιουνίου έρχονται να προστεθούν σε αυτές Μαΐου, όταν και καταγράφηκε πτώση της τάξεως του 3,1%. Τα συγκεκριμένα αρνητικά νούμερα ερμηνεύονται από πολλούς ως πισωγύρισμα, δεδομένου ότι τους περασμένους 14 μήνες η κινεζική αγορά αυτοκινήτου παρουσίαζε σημάδια συνεχούς ανάπτυξης.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, αξιωματούχος της Ένωσης Κινέζων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων ανέφερε πως τον περασμένο μήνα η έλλειψη ημιαγωγών «χτύπησε» την παραγωγική δύναμη της Κίνας. Παρ’ όλα αυτά εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η γενικότερη οικονομική ανάκαμψη θα συμπαρασύρει και τον κλάδο του αυτοκινήτου.

Advertisement

Πιο ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα σε επίπεδο πρώτου εξαμήνου, με τις πωλήσεις να καταλαγιάζουν στις 12.89 εκ. μονάδες, αυξημένες κατά 25,6% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Αναφορικά, τέλος, με τις πωλήσεις αυτοκινήτων με εναλλακτικά καύσιμα (ηλεκτρικά, plug-in hybrid, και υδρογόνου) αυτές διατήρησαν το θετικό momentum. Τον περασμένο μήνα ταξινομήθηκαν 256.000 σχετικού τύπου οχήματα, αριθμός που μαρτυρά αύξηση 139,3% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Advertisement

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποια μεταχειρισμένα αγοράζουν οι Έλληνες;
Αυτά είναι τα SUV που αγοράζουν οι Έλληνες
Τα μοντέλα που πρωταγωνίστησαν στην Ελλάδα τον Ιούνιο

Advertisement