Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η De Tomaso επιστρέφει (+video)

Ελλάδα 4:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η De Tomaso επιστρέφει (+video)

ΝΕΑ

Η De Tomaso επιστρέφει (+video)

ΝΕΑ

Η De Tomaso επιστρέφει στους δρόμους με την πανέμορφη P72It. Έχει πλαίσιο και αμάξωμα από ανθρακονήματα (από την Apollo IE), διαθέτει μηχανικό κιβώτιο, θα κατασκευαστεί σε 72 κομμάτια και η τιμή του ξεκινά από 750.000 ευρώ.

Advertisement
Advertisement

 

Η εταιρία η οποία παρήγαγε τα κλασικά sport μοντέλα Pantera και Mangusta επανέρχεται στη ζωή ακριβώς στην 60η επέτειό της. Για να δείξει μάλιστα την συνέχεια στην ιστορία της η De Tomaso ονόμασε το ολοκαίνουργιο μοντέλο της «P72»,  το οποίο ξεκινά την ιστορία από εκεί που διακόπηκε την δεκαετία του 1970 και το πρωτότυπο «P70».

Advertisement
Advertisement

Πριν δούμε το νέο όχημα ας πάμε λίγο πίσω στην ιστορία και στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν ο ιδρυτής της εταιρείας Alejandro de Tomaso συνεργάστηκε με τον Carroll Shelby για να δημιουργηθεί το P70. Το όνομα του αυτοκινήτου προέρχεται από την λέξη «Prototipi» και τον κυβισμό του κινητήρα (7.000 κ.εκ.).

Το πλάνο του de Tomaso ήταν να χρησιμοποιήσει τον υπερκυβισμένο μοτέρ των 4.700 κ.εκ. Ford V8, ο Carroll Shelby να προσφέρει τον απαραίτητο προϋπολογισμό και ο Peter Brock να κάνει το σχέδιο. Σε περίπτωση που το όνομα του τελευταίου δεν σας θυμίζει κάτι, ο Brock ήταν υπεύθυνος για το σχεδιασμό σημαντικών αυτοκινήτων όπως το Shelby Daytona Coupe και το Chevy Corvette Stingray.

Advertisement

Οι Alejandro de Tomaso και Carroll Shelby ήταν και οι δύο πολύ έντονοι χαρακτήρες και οι εντάσεις μεταξύ τους δεν ήταν κάτι σπάνιο. Λόγω των εντάσεων η συνεργασία και το project «P70» σταμάτησαν. Ωστόσο, ο De Tomaso δεν ήταν πρόθυμος να εγκαταλείψει την προσπάθεια και συνεργάστηκε με την Ghia για να τελειώσει το αυτοκίνητο. Αυτό μετονομάστηκε σε «Ghia-De Tomaso Sport 5000», και έκανε την εμφάνισή του στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τορίνο το 1965.

Φτάνουμε με fast forward στο 2019, όπου το πνεύμα του P70 ζει στη νέα P72 που παρουσιάστηκε στο Goodwood Festival of Speed. Το καμπύλο σχήμα με τα ρετρό στοιχεία στον σχεδιασμό του θα καλύψει τον χαμένο χρόνο της De Tomaso μόλις περάσει στην παραγωγή, αν και περιορισμένη μόνο από 72 αυτοκίνητα.

Advertisement

Οι τεχνικές προδιαγραφές είναι ακόμη μυστήριο, αλλά γνωρίζουμε ότι το αυτοκίνητο έχει σκελετό από ανθρακονήματα που προέρχεται από το Apollo Intensa Emozione. Στην πραγματικότητα, η κύρια ομάδα πίσω από την επιστροφή της De Tomaso είναι η  Apollo Automobili και υπόσχεται πως θα διατηρήσει πολλά κλασσικά χαρακτηριστικά όπως το χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων, αλλά και το σχήμα.

Advertisement

Περισσότερες λεπτομέρειες θα αποκαλυφθούν τους επόμενους μήνες ενώ η τιμή της De Tomaso P72 δεν θα είναι χαμηλή και υπολογίζεται στα 750.000 ευρώ. Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει, η εταιρία δέχεται  ήδη παραγγελίες και προκαταβολές.