Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η (ακρο)δεξία Μελόνι συλλαμβάνει Fiat λόγω σημαίας

Ελλάδα 3:31
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η (ακρο)δεξία Μελόνι συλλαμβάνει Fiat λόγω σημαίας

ΝΕΑ

Η (ακρο)δεξία Μελόνι συλλαμβάνει Fiat λόγω σημαίας

ΝΕΑ

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση της Ιταλίας βάζει εμπόδια σε αυτοκίνητα που… παραπλανούν με ενδείξεις «made in Italy».

Advertisement
Advertisement

Οι ιταλικές αρχές κατέσχεσαν πρόσφατα 134 ηλεκτρικά οχήματα Fiat Topolino στο λιμάνι του Λιβόρνο λόγω μικρών αυτοκόλλητων ετικετών με την ιταλική σημαία στα αυτοκίνητα. Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι οι σημαίες παραπλανούν τους καταναλωτές σχετικά με την προέλευση του οχήματος, καθώς το Fiat Topolino, μαζί με τα Citroen Ami και Opel Rocks Electric, κατασκευάζεται στο Μαρόκο.

Η ενέργεια αυτή ακολουθεί το άρθρο 4, παράγραφος 49, του ιταλικού οικονομικού νόμου του 2004, το οποίο απαγορεύει την εξαγωγή ή την εισαγωγή προϊόντων με παραπλανητικές ενδείξεις προέλευσης.

Παρά τις προηγούμενες περιπτώσεις όπου ο νόμος «Made in Italy» δεν εφαρμόστηκε, όπως το Fiat 500 που κατασκευάστηκε στην Πολωνία και έφερε την ιταλική σημαία, ο νόμος εφαρμόστηκε αυστηρά σε αυτή την περίπτωση.

Advertisement
Advertisement

Η Stellantis, η μητρική εταιρεία αρνήθηκε οποιαδήποτε πρόθεση παραπλάνησης. Ένας εκπρόσωπος εξήγησε ότι το αυτοκόλλητο με την ιταλική σημαία είχε ως στόχο να τονίσει τον σχεδιασμό του οχήματος από το Fiat Centro Stile στο Τορίνο, και όχι τον τόπο κατασκευής του.

Ωστόσο, για την επίλυση του ζητήματος, η Stellantis συμφώνησε να αφαιρέσει τις σημαίες.

Τα οχήματα παραμένουν αποθηκευμένα στο λιμάνι εν αναμονή περαιτέρω νομικών αποφάσεων. Προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν η Stellantis θα αντιμετωπίσει νομικές συνέπειες για το ζήτημα αυτό.

Advertisement

Το περιστατικό αυτό έρχεται λίγο καιρό αφότου η Stellantis αναγκάστηκε να μετονομάσει την Alfa Romeo Milano σε Junior μετά από απειλές για νομικές ενέργειες από τις ιταλικές αρχές, καθώς το αυτοκίνητο δεν παράγεται στο Μιλάνο.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μελόνι φαίνεται να αυξάνει τον έλεγχο της Stellantis, πιθανώς λόγω της πρακτικής της εταιρείας να κατασκευάζει αυτοκίνητα με ιταλική επωνυμία στο εξωτερικό.

Advertisement

Το Fiat Topolino, γνωστό για τη ρετρό σχεδίασή του, είναι μια παραλλαγή των Citroen Ami και Opel Rocks Electric, τα οποία παράγονται στο Μαρόκο.

Αυτή η αυξανόμενη ένταση μεταξύ της Stellantis και της ιταλικής κυβέρνησης αναδεικνύει την πολυπλοκότητα και τις ευαισθησίες που περιβάλλουν την εθνική επωνυμία και τις τοποθεσίες κατασκευής.

Η Stellantis έχει συμμορφωθεί με τις κυβερνητικές οδηγίες και στις δύο περιπτώσεις για να αμβλύνει τις συνεχιζόμενες εντάσεις.

Advertisement