Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η άγνωστη ιστορία της Skoda Octavia Estate

Ελλάδα 11:00
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η άγνωστη ιστορία της Skoda Octavia Estate

ΝΕΑ

Η άγνωστη ιστορία της Skoda Octavia Estate

ΝΕΑ

Λίγοι γνωρίζουν ότι η Skoda είχε κατασκευάσει στη Χιλή εργοστάσιο παραγωγής, στο οποίο συναρμολογούταν η αμιγώς οικογενειακή έκδοση της πρώτης Octavia.

Advertisement
Advertisement

Βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του ’60, όταν ο Τσέχος μηχανικός Bohuslav Čtvrtečka ταξίδεψε στη Ν. Αμερική και πιο συγκεκριμένα στη Χιλή, για να οργανώσει την δημιουργία μίας νέας μονάδας συναρμολόγησης, με σκοπό την παραγωγή του μοντέλου Octavia Estate.

Η όλη διαδικασία διήρκεσε σχεδόν δύο χρόνια, καθώς έπρεπε να βρεθεί το κατάλληλο εργατικό δυναμικό και κυρίως να εκπαιδευτεί στο νέο τρόπο εργασίας και στα πρωτόκολλα της Skoda.

Advertisement
Advertisement

Η πλήρης συναρμολόγηση, γνωστή στη Χιλή στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και του 1970 ως «CKD» αποτέλεσε ένα σχετικά άγνωστο κεφάλαιο στην ιστορία της ŠKODA. Μέσα σε διάστημα δύο ετών η συνολική παραγωγή της Octavia Estate έφτασε τα 400 μοντέλα, ενώ η συναρμογή γινόταν αποκλειστικά με το χέρι, κάτω από πολύ βασικές συνθήκες, πάντα υπό την επίβλεψη του 28χρονου τότε Čtvrtečka.

Αρχικά, για τελωνειακούς λόγους, η διαδικασία περιελάμβανε μόνο την συναρμολόγηση ήδη έτοιμων επιφανειών και τμημάτων επάνω στο πλαίσιο και στο σύστημα μετάδοσης. Μπορεί να ακούγεται εύκολο, αλλά η παραγωγή δεν μπορούσε να ξεπεράσει τα τρία αυτοκίνητα την ημέρα, καθώς το εργατικό δυναμικό ήταν λιγοστό. Όμως η κυβέρνηση της Χιλής απαίτησε να χρησιμοποιηθούν τοπικοί προμηθευτές, με αποτέλεσμα την αναζήτηση κατασκευαστών ελαστικών ή και μπαταριών. Το εργοστάσιο της Arica, σταμάτησε την παραγωγή του το 1971 και παρά τις πιέσεις δεν άνοιξε ποτέ ξανά, κυρίως για πολιτικούς λόγους.

Advertisement

Διαβάστε επίσης:

Advertisement

Αγόρασε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο με γραμμάτια και την πάτησε!

Στη Βουλή η ηλεκτροκίνηση – Σημαντικές αλλαγές

Τι γίνεται με τα ΙΧ που κόπηκαν από ΚΤΕΟ πριν το lockdown

Advertisement