Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η αυτοκινητοβιομηχανία για τον COVID-19

Ελλάδα 23:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η αυτοκινητοβιομηχανία για τον COVID-19

ΝΕΑ

Η αυτοκινητοβιομηχανία για τον COVID-19

ΝΕΑ

Οι προσπάθειες των αυτοκινητοβιομηχανιών όπως είναι η Ford που θα ξεκινήσει να κατασκευάζει αναπνευστήρες για την αντιμετώπιση του Κορονοϊού, είναι ενδεικτικές για τη σοβαρότητα της κατάστασης ακόμα και σε χώρες που δεν έχουν δείξει τέτοια αντανακλαστικά.

Advertisement
Advertisement

Στη μάχη με το χρόνο που δίνουν όλες οι χώρες, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και ο κρατικός μηχανισμός γενικότερα, έρχεται να βρεθεί ως σύμμαχος και η διάθεση πολλών αυτοκινητοβιομηχανιών να προσφέρουν η κάθε μια ότι μπορεί για να κερδηθεί η παγκόσμια αυτή μάχη απέναντι στον «αόρατο εχθρό». Η διάθεση των εταιρειών να βοηθήσουν, είναι δεδομένη μια και από την πρώτη κιόλας στιγμή, μόλις ξεπεράστηκε το σοκ του μεγέθους του προβλήματος, υπήρξαν οι πρώτες σκέψεις για αλλαγή σε κάποιες γραμμές παραγωγής προκειμένου να υπάρχει υποστήριξη στην κατασκευή χρήσιμων για την περίσταση μηχανισμών.

Advertisement
Advertisement

Μια τέτοια περίπτωση είναι και οι αναπνευστήρες για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και για όσους νοσούν από τον COVID-19. Πρόκειται για συσκευές που τροφοδοτούν με καθαρό αέρα εμπλουτισμένο με οξυγόνο αυτόν που τις χρησιμοποιεί και συνδυάζονται με μια σειρά από άλλα εξαρτήματα, όπως είναι οι μάσκες και οι στολές απομόνωσης. Η Ford εν προκειμένω, έχει ξεκινήσει να σχεδιάζει ένα μηχανισμό, ο οποίος για να γίνει κατανοητή η «σύνδεσή του» με τα αυτοκίνητά της, έχει κάποιες επεξηγήσεις στα πρώτα αρχικά του σχέδια.

Μπορεί να μοιάζει σαν σκηνή από ταινία –αλλά από την άλλη, έτσι δεν μοιάζει και ολόκληρη η κατάσταση που βιώνει ο πλανήτης; Έχει όμως ξεχωριστό ενδιαφέρον να δει κανείς τα πρώτα χειρόγραφα σχέδια για τη χρήση ανταλλακτικών από τη γκάμα των μοντέλων της Ford για την κατασκευή των πολύ χρήσιμων για την περίοδο, αναπνευστήρων. Με το μοτέρ και τον ανεμιστήρα των αεριζόμενων καθισμάτων του pick up F-150, μια σειρά από ανθεκτικούς πλαστικούς σωλήνες (που προέρχονται από διάφορους κινητήρες), μια βάση για την στήριξη όλων των παραπάνω και μια μπαταρία από ηλεκτρικό επαναφορτιζόμενο δράπανο, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του αναπνευστήρα που ξεκινά να εξελίσσει για να περάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται στην παραγωγή η Ford.

Advertisement

Από κοντά, εταιρείες όπως είναι η Tesla και η GM αλλά και η Dyson, έχουν και αυτές ριχτεί στη μάχη για να υποστηρίξουν με αντίστοιχα projects την πρώτη γραμμή του πυρός του πολέμου της πανδημίας που έχει χτυπήσει τον πλανήτη. Το στοίχημα είναι να υπάρξει κανονική ροή από την παραγωγή στη χρήση των αναπνευστήρων μέχρι τον Απρίλιο. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ανάγκης, μόνο για τη Νέα Υόρκη όπου τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται με εκθετική γεωμετρική πρόοδο, οι ανάγκη που υπάρχει υπολογίζεται στους 60.000 αναπνευστήρες- και μιλάμε μόνο για μια πόλη, σε μια χώρα 325 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η αναλογία αυτή, κάνει πραγματικά «σταγόνα στον ωκεανό» την προσφορά 1.000 αναπνευστήρων που έφερε από την Κίνα για να τους κάνει δωρεά ο Elon Musk την περασμένη εβδομάδα.

Advertisement