Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Hamilton vs Rosberg: ποιος θα υπερισχύσει;

Ελλάδα 4:04
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Hamilton vs Rosberg: ποιος θα υπερισχύσει;

ΝΕΑ

Hamilton vs Rosberg: ποιος θα υπερισχύσει;

ΝΕΑ

Η ανοιχτή πλέον όσο και αναμενόμενη διαμάχη ανάμεσα στους δύο οδηγούς της Mercedes είναι το αλατοπίπερο μίας κατά τ’ άλλα άγευστης χρονιάς για τη Formula 1. Και μία θαυμάσια ευκαιρία για ψυχογράφημα του ανθρώπινου αυτού είδους που ονομάζεται “οδηγός αγώνων”.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΑΚΗ ΤΕΜΠΕΡΙΔΗ (twitter.com/theworldoffroad)

Επί προσωπικού, η F1, όπως και κάθε σπορ, με συναρπάζει σε ανθρώπινο επίπεδο πάνω απ’ όλα για να μην πω αποκλειστικά γι’ αυτό. Βλέπουμε στίβο γιατί υπάρχει ο Bolt, τένις για τους Nadal, Djokovic και Federer, γκολφ για τον Tiger Woods και F1 για τον Alonso, το Vettel, το Hamilton και τους αντιπάλους τους.

Μπορεί να έχει ενδιαφέρον η τεχνολογία των κινητήρων, η αεροδυναμική και τα λάστιχα αλλά ποιος νοιάζεται σε τελική ανάλυση από τη στιγμή που επηρεάζουν ελάχιστα – αν όχι καθόλου – την τεχνολογία των δικών μας αυτοκινήτων;

Advertisement
Advertisement

Αυτό που με συναρπάζει στην F1 είναι οι ίδιοι οι πιλότοι, τόσο ως υπάρξεις που εξελίσσουν το είδος ως και ως απλοί άνθρωποι που έχουν τις ίδιες συμπεριφορές με όλους εμάς. Εγωιστικά όντα, που θέλουν να κερδίζουν πάση θυσία, όπου ο αλτρουισμός είναι ανύπαρκτος και το δίκιο είναι πάντα με το μέρος τους. Αν δεν είσαι φτιαγμένος έτσι, δεν πας να γίνει οδηγός F1 αλλά ιεροκύρηκας!

Γι’ αυτό και διασκεδάζω με όσα έγιναν στο Μονακό το περασμένο σαββατοκύριακο: πήρε ο Nico την pole το Σάββατο με τρόπο αμφιλεγόμενο και ο Lewis θύμωσε τόσο από εκείνη τη στιγμή που δεν του μίλησε ποτέ μέχρι το τέλος του αγώνα. Στο βάθρο μάλιστα απέφυγε να τον κοιτάξει ούτε μία ψυχρή χειραψία δεν πήγε να κάνει στον αντίπαλό του που τον είχε κερδίσει στα ίσια, όπως θα περίμενε κανείς από ένα μορφωμένο νέο άνθρωπο, από έναν αθλητή που βγάζει εκατομμύρια. Δεν έχασε δα και το πρωτάθλημα ο Lewis στο Μονακό. Τέσσερις βαθμοί τον χωρίζουν από το μοναδικό αντίπαλό του, τον οποίο μάλιστα είχε κατατροπώσει στους προηγούμενους τέσσερις αγώνες.

Γιατί τόσα νεύρα Lewis;
Αναλύοντας απλοϊκά το περιστατικό στο πριγκηπάτο μπορούμε να πούμε ότι παρότι ο Hamilton είχε υπερισχύσει στους τέσσερις προηγούμενους αγώνες, με μία κίνηση το Σάββατο ο Rosberg δεν ξαναπήρε μόνο την πρωτοπορία στο πρωτάθλημα αλλά κέρδισε και το ψυχολογικό παιχνίδι, απέναντι στον θεωρητικά πιο ταλαντούχο και παγκόσμιο πρωταθλητή αντίπαλό του. Ο Lewis δεν είχε θυμάσει τόσο ούτε το 2007 με τον Alonso να του κάνει ψυχολογικά κολπάκια!

Advertisement

Υπήρχε προϊστορία στη Βαρκελώνη: στο Μονακό αποκαλύφτηκε ότι υπήρχε προηγούμενο ανάμεσα στους δύο οδηγούς στη Βαρκελώνη, όπου είχε υπερισχύσει ο Hamilton. Είχαν συμφωνήσει στην ομάδα να αφήσουν τους δύο οδηγούς να παίξουν μεταξύ τους με μία προϋπόθεση: να μην χρησιμοποιήσει κανένας το πλήκτρο OT (overtake) στο τιμόνι, επιτρέποντας στον κινητήρα να ανεβάζει περισσότερες στροφές. Όμως ο Lewis το χρησιμοποίησε κόντρα στις επιταγές της ομάδας, όταν ένιωσε να απειλείται από το Nico μέσα στον αγώνα. Προσωπικά, ως ρομαντικός θα ήθελα η κάθε ομάδα (ειδικά όταν κερδίζει κατά κράτος τις υπόλοιπες), να αφήνει εντελώς ελεύθερους τους πιλότους της, όμως με τον τρόπο που παίζεται το παιχνίδι (η ομάδα – δηλαδή τα συμφέροντα – πάνω απ’ όλα) ο Hamilton βγήκε φάουλ.

Σύμφωνα με έγκυρο Ιταλό συνάδελφο, μετά το debriefing της Βαρκελώνης, ο Hamilton ζήτησε συγγνώμη από το Rosberg κι εκείνος έδειξε να τη δέχεται. Ο Lauda και ο Wolff πρέπει να πήραν μία ανάσα ανακούφισης τότε. Όμως δεν θα ήταν για πολύ…

Advertisement

Το γλίστρημα στη στροφή Μιραμπό!
Ήταν λάθος του Rosberg ή εσκεμμένη κίνηση, να γλιστρήσει στην κατηφορική δεξιά στροφή μετά το Καζίνο ενώ από πίσω του ο Hamilton ήταν σε hot lap; Σύμφωνα με την έρευνα της FIA που ακολούθησε τις κατατακτήριες του Σαββάτου με παρόντα μάλιστα έναν έμπειρο οδηγό όπως ο Derek Warwick, το γλίστρημα της Mercedes οφειλόταν σε οδηγικό λάθος. Χθες στη μετάδοση του βρετανικού SKY, όλοι οι αναλυτές που ήταν και Βρετανοί όπως φυσικά και ο Niki Lauda, συμφωνούσαν ότι το γλίστρημα στη Μιραμπό δεν ήταν επανάληψη “παρκαρίσματος” του Schumacher (θυμάστε το 2006 κόντρα στον Alonso;) αλλά ένα οδηγικό λάθος. Όλοι, εκτός του Hamilton, ο οποίος έκανε μάλιστα και δήλωση ότι “θα το αντιμετώπιζε αυτό σε στιλ Senna”.

Γιατί ο Hamilton εξακολουθούσε να είναι θυμωμένος την Κυριακή;
Ο Lewis απλά δεν πίστεψε στις αγνές προθέσεις του αντιπάλου του. Τι μπορεί να συμβαίνει στ’ αλήθεια; Ο Hamilton ξέρει καλά τι σκέφτεται ένας οδηγός αλλά και τι μπορεί να σκαρφιστεί μέσα στην πίστα. Ξέρει ότι ο Rosberg – όπως και ο ίδιος άλλωστε – μπορεί να πάρει αποφάσεις που θα έκαναν το Machiavelli να μοιάζει Μαρία Τερέζα. Ότι θα έκανε τα πάντα για να πάρει αυτήν την pole που θα σήμαινε τόσα πολλά. Ας μην ξεχνάμε, ότι μία pole στο Μονακό ισοδυναμεί με νίκη.

Πράγματι, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ο Γερμανός να γλίστρησε επίτηδες στη  Μιραμπό. Όμως ακόμη κι έτσι, το έκανε τόσο αριστοτεχνικά, με τέτοια ακρίβεια ώστε να φαίνεται ως λάθος στην τηλεμετρία. Από τη στιγμή που η FIA το έψαξε το θέμα και το έκλεισε υπέρ του Rosberg, ο Hamilton έπρεπε να κρατήσει το θυμό μέσα του και να τον συγχαρεί για την pole, κλείνοντάς του το μάτι πονηρά για όσα θα του επιφύλασσε την Κυριακή: «μου την έκανες στη Μιραμπό κωλόπαιδο; Θα σου δείξω εγώ στη Σεν Ντεβότ αύριο!»

Advertisement

Θύμωσε πραγματικά ή έπαιξε ψυχολογικό παιχνίδι ο Hamilton;
Πριν τον αγώνα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Lewis προτίμησε να παίξει ένα ψυχολογικό παιχνίδι για να πολεμήσει τον αντίπαλό του. Ως ο αδικημένος της υπόθεσης, μπορούσε να ελπίζει ότι με το να κάνει το Rosberg να νιώθει τύψεις (είτε για το λάθος είτε για το κόλπο του), θα τον πίεζε τόσο ψυχολογικά ώστε να υποπέσει σε ένα λάθος στην εκκίνηση ή μέσα στον αγώνα. Ο Hamilton προσπάθησε να αναδείξει τον Rosberg ως τον κακό της υπόθεσης. Δεν τα κατάφερε. Ούτε τον απείλησε μέσα στον αγώνα. Γι’ αυτό και τα έβαλε με την ομάδα (για την χρονική επιλογή του pit stop με το αυτοκίνητο ασφαλείας στην πίστα), γι’ αυτό και στο τέλος ήταν αμίλητος. Δεν μπορούσε να χωνέψει το κάζο που του είχε κάνει ο Rosberg. Τώρα είναι σίγουρα θυμωμένος. Όμως όχι με το Γερμανό. Με τον εαυτό του!

Τι να περιμένουμε από τους δύο μονομάχους της Mercedes;
Ό,τι εξέλιξη και να υπάρξει, ένα είναι σίγουρο: πρέπει να ευχαριστούμε τα δύο αυτά παιδιά που κοντράρονται σε κάθε επίπεδο όπως όταν έτρεχαν μαζί στα καρτ. Αν μη τι άλλο κρατούν τα Σαββατοκύριακά μας ενδιαφέροντα. Ειδάλλως θα το είχαμε ρίξει στις μεταδόσεις γκολφ!

Να επιχειρήσουμε μία πρόβλεψη δεν είναι εύκολο. Σε αγωνιστικό επίπεδο, ο Hamilton έχει ήδη αποδείξει ότι είναι ένα κλικ πάνω από τον Rosberg. Όμως ο Γερμανός φαίνεται να έχει πιο γερή κράση σαν χαρακτήρας. Θα μπορούσε να είχε σπάσει μετά το 0-4 που δέχτηκε από τον Hamilton (Μαλαισία, Μπαχρέιν, Σανγκάη και Καταλωνία), όμως έχει γυρίσει το παιχνίδι με το μέρος του.

Ναι, ναι, το παιχνίδι έχει γυρίσει υπέρ του Γερμανού. Τόσο σε ψυχολογικό επίπεδο, όσο και μέσα στην ομάδα, όπου ο Hamilton με τίποτα δεν μπορεί να αισθάνεται από χθες Νο1. Όλοι ξέρουν ότι είναι το απόλυτο ταλέντο, όμως είναι τόσο ατίθασος και αρκετά ασταθής για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά τους uber alles.  Είναι πολύ νωρίς να προβλέψει κανείς ποιος θα υπερισχύσει τελικά, όμως μία πρόβλεψη μπορούμε να κάνουμε: το επόμενο επεισόδιο ανάμεσα στους δύο της Mercedes θα έχει υλικές ζημίες. Έτσι ίσως δούμε επιτέλους μία Ferrari ή μία Red Bull να κερδίζει φέτος, επιτέλους!