Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

H πρώτη «φάρμα» μπαταριών μεγάλης κλίμακας

Ελλάδα 5:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

H πρώτη «φάρμα» μπαταριών μεγάλης κλίμακας

ΝΕΑ

H πρώτη «φάρμα» μπαταριών μεγάλης κλίμακας

ΝΕΑ

Το επόμενο βήμα του BMW Group σε ότι αφορά στην ηλεκτροκίνηση, είναι η επίσημη έναρξη λειτουργίας του BMW Battery Storage Farm Leipzig, που θα συνδέει 700 μπαταρίες υψηλής χωρητικότητας από i3.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (Instagram.com/SeitanF1)

Το σύστημα αποθήκευσης μπαταριών μεγάλης κλίμακας στο εργοστάσιο της Λειψίας θα προσφέρει σε μπαταρίες που έχουν χρησιμοποιηθεί αρχικά σε i3, έναν δεύτερο κύκλο ζωής σε ένα κερδοφόρο, βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο βασισμένο στην αξιοποίηση της ενέργειας.

Η ‘φάρμα’ μπαταριών στη Λειψία μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 700 μεταχειρισμένες μπαταρίες υψηλής χωρητικότητας από το συγκεκριμένο μοντέλο της σειράς «i». Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 500 νέες και χρησιμοποιημένες μπαταρίες επειδή σήμερα – τέσσερα χρόνια μετά το λανσάρισμα του BMW i3 – τα περισσότερα πακέτα μπαταριών παραμένουν στα αυτοκίνητα στο δρόμο.

Advertisement
Advertisement

«Η χωρητικότητα 700 τέτοιων μπαταριών αντιστοιχεί σε ηλεκτρική αυτονομία 100.000 km σε ένα BMW i3. Η δυνατότητα επέκτασης θα επιτρέψει αργότερα την αποθήκευση περισσοτέρων μπαταριών. Επίσης, το σύστημα είναι ήδη συμβατό με προσεχείς γενιές μπαταριών και επομένως, αξιόπιστο για το μέλλον», υπογράμμισε ο Joachim Kolling, Επικεφαλής Υπηρεσιών Ενέργειας του BMW Group.

BMW-ElectricNowTour-i3-a640tall

Με ανεμογεννήτριες εγκατεστημένες στο χώρο του εργοστασίου, το BMW Battery Storage Farm Leipzig συνδέει αποκεντρωμένες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας με την τοπική μονάδα αποθήκευσης και έναν βιομηχανικό καταναλωτή με εντελώς μοναδικό τρόπο. H σταθερή μονάδα αποθήκευσης συνδέεται επίσης με το δημόσιο δίκτυο ηλεκτρισμού, που επιτρέπει τη διακίνηση του ηλεκτρισμού ως πρωταρχικής εξισορροπητικής ενέργειας.

Advertisement

Με αυτό τον τρόπο, το BMW Group τονίζει σε ανακοίνωσή του πως συμβάλλει στη σταθερότητα του δημοσίου δικτύου ηλεκτρισμού και εκτελεί μία πολύτιμη υπηρεσία για την ευρύτερη κοινωνία. Όταν υπάρχει πλεόνασμα ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το σύστημα αποθήκευσης μπαταριών μεγάλης κλίμακας, μπορεί να ανακουφίσει το δίκτυο, με απορρόφηση ενέργειας. Όταν δεν υπάρχει αρκετή ενέργεια στο σύστημα ηλεκτρισμού, η εγκατάσταση μπορεί εξισορροπήσει αυτή την έλλειψη.

Advertisement

Τα παραπάνω θα ανοίξουν νέες δυνατότητες για μείωση κόστους κατανάλωσης ενέργειας, αλλά και μείωσης εκπομπών CO2. Το συγκεκριμένο project αποτελεί τμήμα της πρωτοβουλίας WindNODE, που είναι αφιερωμένη στην προώθηση ευφυών συστημάτων χρήσης και αποθήκευσης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το Γερμανικό, Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας χρηματοδοτεί το εγχείρημα μέσω του προγράμματός του ‘Smart Energy Showcases – Digital Agenda for the Energy Transition’ (SINTEG).

Advertisement