Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

H Kia αποκαλύπτει ένα νέο χειροκίνητο κιβώτιο για υβριδικά μοντέλα

Ελλάδα 11:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

H Kia αποκαλύπτει ένα νέο χειροκίνητο κιβώτιο για υβριδικά μοντέλα

ΝΕΑ

H Kia αποκαλύπτει ένα νέο χειροκίνητο κιβώτιο για υβριδικά μοντέλα

ΝΕΑ

Έχοντας αντικαταστήσει την κλασική ντίζα του συμπλέκτη με μια ηλεκτρονική σύζευξη το νέο μηχανικό κιβώτιο της Kia έχει σχεδιαστεί για να συνεργάζεται με τη νέα γενιά των 48volt ήπιων υβριδικών συστημάτων της εταιρίας.

Advertisement
Advertisement

Η ονομασία του νέου κιβωτίου είναι iMT (intelligent manual transmission) και έχει εξελιχθεί με στόχο να συμβάλει στην περεταίρω μείωση των εκπομπών CO2 και της κατανάλωσης καυσίμου. Η Kia σημειώνει πως παρά την απομάκρυνση της μηχανικής σύζευξης του πεντάλ με τον συμπλέκτη το σύστημα διατηρεί αμετάβλητη την αίσθηση.

Το νέο μηχανικό κιβώτιο συνεργάζεται με την μίζα/γεννήτρια που είναι ενσωματωμένη στον κινητήρα ως μέρος του 48volt ήπιου υβριδικού συστήματος το οποίο και δίνει τη δυνατότητα για μεγαλύτερα διαστήματα απενεργοποίησης του κινητήρα, όταν αυτός δεν έχει φορτίο, προς όφελος της κατανάλωσης. Το νέο κιβώτιο επιτρέπει την διατήρηση της επιλεγμένης σχέσης έχοντας όμως ανοιχτό τον συμπλέκτη όταν ο κινητήρας τίθεται εκτός λειτουργίας και το αυτοκίνητο ρολάρει χωρίς φορτίο. Η επανεκκίνηση του κινητήρα γίνεται αμέσως μόλις ο οδηγός πατήσει το γκάζι και ο συμπλέκτης κλείνει καθώς το 48volt σύστημα φροντίζει για το ταίριασμα των στροφών.

Advertisement
Advertisement

Ο ηλεκτρονικός έλεγχος του συμπλέκτη βελτιστοποιεί την λειτουργία και την ενεργειακή απόδοση του υβριδικού συστήματος μειώνοντας παράλληλα και τις φθορές του συμπλέκτη. Πάντως η Kia διαβεβαιώνει πως η αίσθηση του πεντάλ του συμπλέκτη είναι αμετάβλητη και πως το νέο κιβώτιο θα δεν απαιτήσει καμία αλλαγή στον τρόπο χειρισμού. Το νέο iMT κιβώτιο λανσάρεται στα μοντέλα με το νέο 48volt ήπιο υβριδικό σύστημα Smartstream και το πρώτο αυτοκίνητο που θα το φορέσει είναι το Ceed 1.6 CRDi mild hybrid ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και το φρεσκαρισμένο Rio.