Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

H Honda και η Nissan συμμαχούν!

Ελλάδα 15:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

H Honda και η Nissan συμμαχούν!

ΝΕΑ

H Honda και η Nissan συμμαχούν!

ΝΕΑ

Τα νούμερα των κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών ανησυχούν όλους τους υπόλοιπους και οι συμμαχίες δείχνουν απαραίτητες και αναγκαίες.

Advertisement
Advertisement

Τα δημοσιεύματα από την «Χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου» ακολούθησε η επίσημη ανακοίνωση: η Nissan και η Honda υπέγραψαν σύμφωνο κατανόησης (memorandum of understanding) για μια μελλοντική συνεργασία. Ο στόχος είναι να ενώσουν τις δυνάμεις τους με σκοπό να μειώσουν το μεγάλο κόστος εξέλιξης και κατασκευής ηλεκτρικών μοντέλων σε μία αγορά που γίνεται όλο πιο απαιτητική και ανταγωνιστική.

Η κίνηση αυτή και η απόφαση για συνεργασία που μάλλον θα ακολουθήσει, επιβάλλεται και από τη διαφαινόμενη κινεζική απειλή.

Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες είναι ιδιαίτερα ισχυρές στην ηλεκτροκίνηση με αποτέλεσμα να έχουν και τα πιο προσιτά ηλεκτρικά μοντέλα. Αυτό από μόνο του, δεν έχει αυξήσει μόνο τις πωλήσεις και τα κέρδη τους, αλλά τις έχει βοηθήσει να αρχίσουν να επεκτείνονται καταρχήν στην Ευρώπη.

Η BYD έχει επεκταθεί για τα καλά στην Ευρώπη, πλέον βρίσκεται και στην Ελλάδα
Advertisement
Advertisement

Ένας από τους κύριους λόγους της παραπάνω επιτυχίας, είναι το γεγονός πως μπορούν να αξιοποιούν άμεσα και οικονομικά τις μπαταρίες, λόγω του ότι η μεγαλύτερη παραγωγή μπαταριών και οι μεγαλύτερες εταιρείες που εξειδικεύονται στο αντικείμενο, βρίσκονται και είναι από την Κίνα. Αντίθετα, στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, η αξιοποίηση μπαταριών είναι πολύ πιο κοστοβόρα.

Η Honda σύναψε συνεργασία με τη Sony το 2022 για την παραγωγή ηλεκτρικών που θα είναι πιο προσιτά στην αγορά. Το εγχείρημα μοιάζει μέχρι στιγμής επιτυχημένο, καθώς αναμένεται η παραγωγή και το λανσάρισμα ενός ηλεκτρικού μοντέλου της νεοσύστατης μάρκας Afeela και θα ακολουθήσουν δύο ακόμα.

Η νεοσύστατη μάρκα Afeela θα εκπροσωπήσει τη συνεργασία μεταξύ Honda και Sony

Ταυτόχρονα, η Nissan λάνσαρε το αμιγώς ηλεκτρικό Leaf λίγο πριν η Tesla παρουσιάσει το Model S. Το κόμπακτ μοντέλο δεν πέτυχε ιδιαίτερα και η ιαπωνική εταιρεία δεν έχει επενδύσει έκτοτε αρκετά στα ηλεκτρικά της, ούτε θεωρείται μέρος του δυνατού ανταγωνισμού.

Advertisement

Η συνεργασία της Nissan με τη Honda θα αφορά τη μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικών. Και οι δύο θα χρησιμοποιούν ίδιες μπαταρίες και ηλεκτροκινητήρες, σύμφωνα με το Nikkei Asia. Δεν αποκλείεται επίσης να συνεργαστούν και για την εξέλιξη πλατφόρμας ή να μοιραστούν στοιχεία στη σχεδίαση των νέων μοντέλων.

Το ηλεκτρικό Nissan Micra θα βασιστεί στην πλατφόρμα του Renault 5

Η Nissan μοιάζει και εκείνη να έχει ανάγκη μία τέτοια συνεργασία, αλλά όχι όσο η Honda, αφού μπορεί και στηρίζεται αρκετά και στη Renault χάρη στο Alliance. Για παράδειγμα, το ηλεκτρικό Micra θα βασιστεί στην πλατφόρμα του Renault 5.

Advertisement

Συνολικά, οι περισσότερες ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Honda, πηγαίνουν πολύ αργά όσον αφορά στον εξηλεκτρισμό της γκάμας τους, βλέποντας τους βιαστικούς Ευρωπαίους να κάνουν πίσω σιγά-σιγά.

Σε κάθε περίπτωση, η πίεση που ασκούν οι Κινέζοι με τα ηλεκτρικά είναι ασφυκτική, τόσο ως προς τις χαμηλότερες τιμές τους, όσο ως προς την μεγάλη τους παραγωγή η οποία επεκτείνεται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη και δεν πρόκειται να σταματήσει σύντομα.