Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Γιατί μυρίζει άσχημα η καμπίνα του αυτοκινήτου και πώς αντιμετωπίζεται;

Ελλάδα 17:45
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Γιατί μυρίζει άσχημα η καμπίνα του αυτοκινήτου και πώς αντιμετωπίζεται;

ΝΕΑ

Γιατί μυρίζει άσχημα η καμπίνα του αυτοκινήτου και πώς αντιμετωπίζεται;

ΝΕΑ

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και για τη διασφάλιση της καλύτερης δυνατής ατμόσφαιρας στο αυτοκίνητό μας, επιβάλλεται να λάβουμε τα μέτρα μας.

Advertisement
Advertisement

Σε θερμές χώρες, όπως η Ελλάδα, ο κλιματισμός στα αυτοκίνητα δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά ανάγκη, καθώς οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στις καμπίνες, υπερβαίνουν τους 40ºC, όταν τα οχήματα μένουν εκτεθειμένα στον ήλιο.

Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό, όταν το κλιματιστικό δεν λειτουργεί ή ακόμα όταν η λειτουργία του είναι προβληματική. Εκτός από το άνοιγμα των παραθύρων και την έντονη εφίδρωση από τον ζεστό αέρα που περνά από αυτά, θα θέσουμε σε κίνδυνο την ασφάλειά μας, λόγω της ταλαιπωρίας και της φυσικής φθοράς που θα προκαλέσει η αφόρητη, ειδικά σε μεγάλα ταξίδια ή σε μεγάλες κυκλοφοριακές συμφορήσεις.

Ο πιο συνηθισμένο τρόπος για να αντιληφθεί κάποιος, χωρίς να είναι ειδικός, την κακή κατάσταση ενός κλιματιστικού, είναι η έντονη δυσοσμία στην καμπίνα του αυτοκινήτου. Πού οφείλεται αυτό το άκρως ενοχλητικό και αντιαισθητικό φαινόμενο;

Advertisement
Advertisement

Με τη γενικότερη έννοια, στην ελλιπή ή και ανύπαρκτη συντήρηση του κλιματισμού. Ειδικότερα, στην υγρασία, που ευνοεί την ανάπτυξη και αναπαραγωγή, βακτηρίων, μυκήτων και άλλων βλαβερών μικροοργανισμών.

Η υγρασία προκαλείται από τα κατάλοιπα του υγροποιημένου αερίου, μέσα στο κλειστό κύκλωμα κλιματισμού και οι οσμές εισέρχονται στην καμπίνα από τους αεραγωγούς.

Πώς αντιμετωπίζεται αυτό το ενοχλητικό φαινόμενο;

Advertisement

Η απάντηση είναι προφανής. Με τη σωστή συντήρηση και τον καθαρισμό του συστήματος, ειδικά αυτή την περίοδο, που το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών.

Τα βήματα της συντήρησης από εξειδικευμένους τεχνικούς

Advertisement

-Έλεγχος λειτουργίας και καθαρισμός του κλειστού κυκλώματος κλιματισμού.

-Καθαρισμός ή ακόμα πιο ενδεδειγμένα αντικατάσταση του φίλτρου καμπίνας, που βρίσκεται στην εισαγωγή του αέρα και αποτελεί την… πρώτη γραμμή άμυνας για τις βλαβερές ουσίες, πριν εισέλθουν στην καμπίνα.

-Απολύμανση των αεραγωγών στην καμπίνα, όπου αναπτύσσονται μύκητες, βακτήρια και άλλοι επιβλαβείς μικροοργανισμοί. Οι οποίοι μπορεί να μην γίνονται αντιληπτοί απ’ το ανθρώπινο μάτι, αλλά από την αίσθηση της όσφρησης, εάν το κλιματιστικό δεν συντηρείται τακτικά ή καθόλου. Οι έντονες και δυσάρεστες οσμές, κάθε φορά που ενεργοποιείται το air condition, αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα.

Advertisement

-Αντικατάσταση ή συμπλήρωμα του ψυκτικού μέσου (φρέον) και έλεγχος του ψυγείου του κλιματιστικού, ειδικότερα σε παλαιότερα οχήματα. Η εμφάνιση υδρατμών στο παρμπρίζ και πολύ περισσότερο λευκού καπνού στο εσωτερικό της καμπίνας, σημαίνει ότι θα πρέπει ν’ απενεργοποιηθεί άμεσο το κλιματιστικό και να ελεγχθεί η σοβαρή πιθανότητα διαρροής από κάποιο σωλήνα ή και τρύπας στο ψυγείο του κλιματιστικού.