Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Για ποιους λόγους καβγαδίζουμε στο αυτοκίνητο;

Ελλάδα 12:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Για ποιους λόγους καβγαδίζουμε στο αυτοκίνητο;

ΝΕΑ

Για ποιους λόγους καβγαδίζουμε στο αυτοκίνητο;

ΝΕΑ

«Μην τρέχεις», «Γιατί δεν ρωτάς για οδηγίες;», «Άλλαξε μουσική». Τα καβγαδάκια στο αυτοκίνητο έχουν πολλές αιτίες. Και έχουν πάντα επιπτώσεις στην ασφάλεια.

Advertisement
Advertisement

Πολλοί λένε ότι ο καλύτερος τρόπος για να δοκιμαστεί μια σχέση είναι ένα ταξίδι με αυτοκίνητο. Εκεί, στον στενό χώρο ενός οχήματος βγαίνουν όλα στην επιφάνεια, από τις καλές στιγμές μέχρι την ένταση που υπάρχει μεταξύ δύο ανθρώπων.

Μία πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Ευρώπη έδειξε ότι το ένα τρίτο των ερωτηθέντων απάντησαν ότι νιώθουν μεγάλο στρες όταν έχουν το έταιρο ήμισυ στο διπλανό κάθισμα σε ένα μεγάλο ταξίδι.

Η δεύτερη πιο δημοφιλής απάντηση σχετιζόταν με την… αναπόφευκτη πεθερά, όμως αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο στην κοινωνιολογική μελέτη της χρήσης του αυτοκινήτου.

Advertisement
Advertisement

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τα ζευγάρια να βγάζουν όλη την ένταση μεταξύ τους μέσα στο αυτοκίνητο;

Οι ερευνητές υποστηρίζουν το προφανές. Ότι δηλαδή η οδήγηση ενός αυτοκινήτου είναι μία διαδικασία γεμάτη στρες και με ανάγκες διαρκούς εγρήγορσης, κάτι που φέρνει την ένταση σε υψηλά επίπεδα.

Παρατηρούν επίσης ότι όταν οδηγούμε βρισκόμαστε διαρκώς σε θέση άμυνας και πάντα σε κατάσταση alert για τους κινδύνους που ελλοχεύουν παντού γύρω μας.

Advertisement

Αντίθετα, ο συνεπιβάτης είναι συνήθως πολύ πιο χαλαρός, κάτι που εξ αρχής δημιουργεί μία τεράστια ασυμφωνία μεταξύ των καταστάσεων που ζουν τα δύο μέρη του ζευγαριού.

Ποιες είναι όμως οι συνηθέστερες αιτίες για καβγάδες μέσα στα αυτοκίνητα; Στην έρευνα συμμετείχαν πενήντα άνδρες και άλλες τόσες γυναίκες, με ηλικίες μεταξύ 22 και 65 ετών και από διάφορες εθνικότητες. Και οι πέντε πιο συνήθεις αιτίες διαφωνιών είναι οι εξής!

  • Η πολύ γρήγορη (ή και η πολύ αργή) οδήγηση: Δεν είναι έκπληξη ότι το 80% των καβγάδων σχετίζονται με την ταχύτητα με την οποία κινείται ο οδηγός, είτε πηγαίνει πολύ γρήγορα είτε κινείται με χαμηλές ταχύτητες.
  • Η άρνηση να ζητήσει οδηγίες. Κλασική “αντρική” συνήθεια που εκνευρίζει τις γυναίκες συνοδηγούς. Τα πράγματα έχουν κάπως αλλάξει τελευταία με την χρήση του GPS ή των Google Maps, όμως και πάλι τα στερεότυπα παραμένουν: 36 στις 50 γυναίκες τρελαίνονται για το ότι οι συνοδοί τους δεν ζητούν οδηγίες, σε αντίθεση με μόλις 5 στους 50 άντρες.
  • Η κριτική για την οδήγηση. Κακή συνήθεια των συνοδηγών οι οποίοι φαίνεται ότι θέλουν να επεμβαίνουν με τον δικό τους τρόπο στην οδήγηση του αυτοκινήτου. Αυτό συμβαίνει περισσότερο με τους άντρες που βρίσκονται στην θέση του συνοδηγού και όχι τόσο με τις γυναίκες.
  • Η ψυχαγωγία εντός του αυτοκινήτου. Η μόνιμη διαφωνία για το είδος της μουσικής, την ένταση ακόμα και την ανάγκη να υπάρχει μουσική κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι οδηγός και συνοδηγός βρίσκονται σε εντελώς διαφορετική ψυχολογική κατάσταση, οπότε και οι ανάγκες τους σε μουσική είναι σχεδόν πάντα ασύμβατες.
  • Οι καβγάδες με άλλους οδηγούς. Πάνω από το 86% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι “πλακώθηκαν” με τον συνεπιβάτη τους μετά από έντονη λογομαχία που είχαν με οδηγό άλλου αυτοκινήτου. Ακόμα πιο σίγουρος δρόμος για καβγά είναι αν ο οδηγός αρχίσει να κυνηγά ή να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς προς τον οδηγό του άλλου αυτοκινήτου.
Advertisement

Οι περισσότεροι από εμάς θα βρουν και δεκάδες άλλους λόγους για την έναρξη “εχθροπραξιών” μέσα στο αυτοκίνητο. Οι πιο πολλοί από αυτούς βεβαίως δεν σχετίζονται με το αυτοκίνητο αλλά έρχονται ως μεταφορά από την κατάσταση που επικρατεί στο σπίτι.

Ένας καβγάς στο αυτοκίνητο είναι εν δυνάμει μία επικίνδυνη κατάσταση, αφού αποσυντονίζει εντελώς τον οδηγό και τον κάνει να μην προσέχει τον δρόμο και τα όσα συμβαίνουν γύρω του.

Αν πάντως το φαινόμενο εμφανίζεται συχνά θα πρέπει να βρείτε τρόπο να το σταματήσετε. Θα πρέπει να πάψουν και οι δύο πλευρές να υπεραναλύουν όσα λέγονται μέσα στο αυτοκίνητο, και να προσπαθήσουν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

Advertisement

Θα πρέπει επίσης να δουλέψουν και οι δυο πλευρές πάνω στις αιτίες που δημιουργούν αυτή την ένταση. Και πάνω από όλα, όταν η κατάσταση φθάσει στο απροχώρητο, καλό θα ήταν να υπάρξει μία στάση για να εκτονωθεί όλη η ένταση και να συνεχίσετε το ταξίδι σας με πιο ήρεμο τρόπο. Και σίγουρα με μεγαλύτερη ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δείτε μία Corvette να «λαμπαδιάζει» σε ατύχημα (+video)
Ατύχημα με Tesla Model Y στο Γέρακα…
Η επαρχία θρηνεί πολλά θύματα από τροχαία ατυχήματα!