Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Γερμανική κόντρα με Ερντογάν μέσω Volkswagen

Ελλάδα 17:54
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Γερμανική κόντρα με Ερντογάν μέσω Volkswagen

ΝΕΑ

Γερμανική κόντρα με Ερντογάν μέσω Volkswagen

ΝΕΑ

Την απόφασή της σχετικά με την δημιουργία εργοστασίου στην Τουρκία ανέβαλε – για ακόμη μία ακόμη φορά – η Volkswagen, σε μια συνεχιζόμενη κόντρα των Γερμανών με την κυβέρνηση του Ερντογάν.

Advertisement
Advertisement

Η εταιρεία είχε παγώσει την συγκεκριμένη επένδυση από το φθινόπωρο, λόγω της τουρκικής εισβολής στην Συρία: «Έχουμε ακόμη χρόνο και θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε έως τα μέσα του έτους», δήλωσε στέλεχος της εταιρείας στην γερμανική υπηρεσία του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, διευκρινίζοντας ότι το Εποπτικό Συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάσει στο τέλος του μήνα και επρόκειτο αρχικά να αποφασίσει, δεν θα έχει το ζήτημα στην ημερήσια διάταξή του.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο επικεφαλής της Volkswagen Χέρμπερτ Ντις, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα LinkedIn, είχε διαβεβαιώσει ότι η εταιρία του δεν εμπλέκεται σε πολιτικά ζητήματα, ταυτόχρονα ωστόσο είχε τονίσει ότι συμμερίζεται την εκτίμηση της γερμανικής κυβέρνησης και της ΕΕ για την τουρκική επίθεση στην Συρία.

Τι θα κάνει η VW με την Τουρκία;

Advertisement
Advertisement

«Όσο σκοτώνονται άνθρωποι, δεν θα βάλουμε θεμέλια δίπλα στο πεδίο της μάχης», είχε γράψει χαρακτηριστικά ο κ. Ντις. Αργότερα, η εταιρεία πάντως διευκρίνισε ότι δεν θα αναζητούσε άλλη χώρα για τη συγκεκριμένη επένδυση.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, το εργοστάσιο που θα κατασκευαζόταν ως το τέλος του έτους στην Σμύρνη θα απαιτούσε επένδυση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και θα απασχολούσε περί τους 4.000 εργαζόμενους.

Advertisement

Σημαντική εξέλιξη: Οι εργαζόμενοι λένε «ΟΧΙ» στη Τουρκία

Advertisement

Προβλεπόταν να παράγει περίπου 300.000 αυτοκίνητα (τα σεντάν Skoda Superb και VW Passat) ετησίως, ξεκινώντας από το 2022. Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) μολαταύτα επισημαίνει ότι ο γερμανικός κολοσσός έχει ήδη ιδρύσει τουρκική θυγατρική, με αρχικό κεφάλαιο ύψους 164 εκατομμυρίων δολαρίων.

Video: Η επίσκεψη της VW στη Θάσο

Advertisement

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ