Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πιο φτηνή έκδοση για το Tesla Model Y

Ελλάδα 13:42
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πιο φτηνή έκδοση για το Tesla Model Y

ΝΕΑ

Πιο φτηνή έκδοση για το Tesla Model Y

ΝΕΑ

Η Tesla αποσκοπεί σε ακόμα μεγαλύτερες πωλήσεις και έτσι προχωρά στη διεύρυνση της γκάμας του πιο μικρού SUV της προς τα κάτω.

Advertisement
Advertisement

Η Tesla βλέπει τις πωλήσεις της παγκοσμίως να αυξάνονται συνεχώς και σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζει η Κίνα, όπου είναι η χώρα με τις περισσότερες πωλήσεις ηλεκτρικών. Ταυτόχρονα δείχνει αποφασισμένη να εδραιώσει την κυριαρχία της και για το λόγο αυτό διευρύνει την γκάμα του Model Y, με μια νέα έκδοση.

Το νέο μοντέλο θα έχει μεν μικρότερη αυτονομία, θα είναι, ωστόσο, το φθηνότερο Tesla Model Y που θα διατίθεται στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο. Πώς όμως κατάφερε η αμερικανική εταιρεία να μειώσει την τιμή του μικρότερου των SUV της; Η απάντηση βρίσκεται στην μπαταρία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, η νέα έκδοση του Model Y θα έχει μπαταρίες λιθίου-φωσφορικού σιδήρου (LiFePO4) που κατασκευάζονται από την CATL. Το μειονέκτημα των τελευταίων είναι πως προσφέρουν μικρότερη αυτονομία σε σχέση με αυτές των ιόντων λιθίου (Li-ion), αλλά το κόστος παραγωγής τους είναι σημαντικά πιο χαμηλό.

Advertisement
Advertisement

Παράλληλα αυτό σημαίνει πως η αυτονομία της νέας εισαγωγικής έκδοσης του Model Y –με την επωνυμία “Standard Range” – θα είναι μικρότερη από τα 505 χλμ. της Long Range.

Η τιμή του νέου μοντέλου θα φτάνει τα 276.000 γουάν που αντιστοιχούν σε 36.000 ευρώ και έτσι θα εντάσσεται στο πρόγραμμα κρατικών επιδοτήσεων. Συμπεριλαμβανομένου, λοιπόν, του οικολογικού bonus, η τιμή του Model Y Standard Range θα είναι κατά 20% χαμηλότερη από αυτή του Model Y Long Range.

Advertisement

Σημειωτέον ότι οι πωλήσεις της Tesla στην Κίνα επλήγησαν σημαντικά τον περασμένο Μάιο, μετά τα παράπονα κάποιων ιδιοκτητών για δυσλειτουργία του συστήματος πέδησης σε ορισμένα αυτοκίνητά της. Με τις πωλήσεις, ωστόσο, τον Ιούνιο να φτάνουν τις 28.138 μονάδες –αντί 21.936 τον Μάιο – φαίνεται πως η διαδικασία της ανάκαμψης είναι πολύ γρήγορη.

Το αν αυτή η εισαγωγική έκδοση του Model Y είναι στην πορεία διαθέσιμη και εκτός Κίνας είναι μεν άγνωστο προς το παρόν αλλά οι πιθανότητες να συμβεί δεν είναι λίγες. Πριν από λίγες μέρες πάντως η Tesla ανακοίνωσε τη διάθεση του Model Y και στη χώρα μας, με την τιμή του να ξεκινά από τις 60.990 ευρώ για την έκδοση Long Range AWD με τους 389 ίππους και τα 505 χλμ. αυτονομίας.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αποκάλυψη: Πότε θα είναι κoντά μας το μικρό Tesla; – Πόσο θα κοστίζει;
Καρέ-καρέ η σφοδρή σύγκρουση ενός Tesla Model 3 (+video)
O Elon Musk επιβεβαιώνει πως το Tesla Cybertruck θα έχει τετραδιεύθυνση

 

Advertisement