Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Φορτίζουν και με ήλιο τα BMW i!

Ελλάδα 18:10
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Φορτίζουν και με ήλιο τα BMW i!

ΝΕΑ

Φορτίζουν και με ήλιο τα BMW i!

ΝΕΑ

Με το πλήρως ηλεκτρικό i3 που ήδη βρίσκεται στην αγορά και με το plug-in υβριδικό σπορ i8 στην τελική ευθεία για το λανσάρισμα, η BMW προσφέρει γκάμα premium μοντέλων για κάθε γούστο αλλά και ειδικά σχεδιασμένα για μετακινήσεις μηδενικών ρύπων.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (twitter.com/SeitanF1)

Δεν αρκείται όμως εκεί, καθώς αναζητά νέες ιδέες για να καλύψει τις ανάγκες σε τομείς όπως η φόρτισή τους. Κατά το λανσάρισμα του i8 στα διεθνή μέσα ενημέρωσης στο Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, θα παρουσιαστεί και ένα πρωτότυπο ηλιακό γκαράζ (ή solar carport concept όπως ονομάζεται) το οποίο δημιούργησε η BMW Group DesignworksUSA για χρήση ανανεώσιμης ενέργειας. Συνδυάζει υψηλή τεχνολογία για την παραγωγή ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια με καινοτόμο σχεδίαση.

Στην επιλογή υλικών, τη σχεδίαση και το χρώμα, το πρωτότυπο ηλιακό γκαράζ της DesignworksUSA είναι εμπνευσμένο από το ιδιαίτερο στυλ της σειράς i.Η ολιστική φιλοσοφία βιωσιμότητας υπογραμμίζεται από τα υλικά που χρησιμοποιούνται στη δομή του ηλιακού γκαράζ και από τα φωτοβολταϊκά πάνελ. Πέραν των πλαϊνών στοιχείων από ανθρακονήματα, το βασικό υλικό είναι μπαμπού με τη μορφή δοκών. Λόγω ταχείας ανάπτυξης, το μπαμπού θεωρείται μία εξαιρετικά βιώσιμη πρώτη ύλη. Για την παραγωγή ηλεκτρισμού επιστρατεύονται κρυστάλλινα φωτοβολταϊκά πάνελ κορυφαίων προδιαγραφών. Είναι ημιδιαφανή και πολύ ανθεκτικά, ενώ παρέχουν υψηλή ενεργειακή πυκνότητα. Για τα ηλιακά πάνελ της Ευρώπης, ο κατασκευαστής προσφέρει εγγύηση 30 ετών.

Advertisement
Advertisement

Το ηλιακό γκαράζ όχι μόνον εγγυάται παροχή πράσινης ενέργειας αλλά διασφαλίζει και ενεργειακή αυτάρκεια, ώστε οι πελάτες να μην επηρεάζονται από τις τιμές του ηλεκτρισμού. Σε συνδυασμό με το BMW i Wallbox Pro, το αυτοκίνητο μπορεί να φορτίζεται με ενέργεια από το ηλιακό γκαράζ. Το Wallbox δείχνει επίσης την ποσότητα της παρεχόμενης ηλιακής ενέργειας και δίδει μία ανάλυση των πρόσφατων διαδικασιών φόρτισης με τις αντίστοιχες αναλογίες ηλιακής ενέργειας και δικτύου ηλεκτρισμού. Εάν η ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά πάνελ υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις του οχήματος, τότε το πλεόνασμα μπορεί να διατεθεί για οικιακή χρήση.

Παράγοντας ηλεκτρισμό ιδιωτικά με τη βοήθεια ηλιακών συλλεκτών και τροφοδοτώντας αυτή την απαλλαγμένη από διοξείδιο του άνθρακα ενέργεια μέσω του BMW i Wallbox στη μπαταρία υψηλής τάσης του αυτοκινήτου βελτιστοποιείται επιπλέον η αξιολόγηση του κύκλου ζωής των μοντέλων της σειράς i.

Advertisement

Η τακτική φόρτιση της μπαταρίας στο ηλιακό γκαράζ μέσω του Wallbox έχει σαν αποτέλεσμα τη μέγιστη χρήση του i8 χωρίς εκπομπές CO2. Με μία πλήρως φορτισμένη μπαταρία, το plug-in υβριδικό σπορ αυτοκίνητο έχει αυτονομία περίπου 37 km μόνο με ηλεκτροκίνηση.

Κατά τη διάρκεια εξέλιξης του solar carport concept, η έμφαση της BMW Group DesignworksUSA δόθηκε σταθερά στην αρμονική αλληλεπίδραση μεταξύ σχεδίασης οχήματος και αρχιτεκτονικής.

Advertisement

«Με το solar carport concept υιοθετήσαμε μία ολιστική προσέγγιση: δεν είναι μόνο το όχημα βιώσιμο αλλά και η παροχή ενέργειας», εξηγεί ο Tom Allemeier, υπεύθυνος σχεδίασης του ηλιακού γκαράζ στη BMW Group DesignworksUSA. «Πρόκειται για μία νέα γενιά γκαράζ που επιτρέπει την παραγωγή ενέργειας με απλό και διάφανο τρόπο. Ενσαρκώνει άριστα τη σχεδιαστική φιλοσοφία ελαφρού βάρους, που είναι ορατή αλλά και χειροπιαστή».